Καρχαρίες

Γράφειι  o Άκης Δημητριάδης

Πολύ συχνά διαβάζουμε θανατηφόρα ατυχήματα και περιπέτειες που συμβαίνουν στην Αυστραλία με τους καρχαρίες. Πριν λίγες μέρες ο 27χρονος Αυστραλός Shaun Harrington όπως κολυμπούσε είδε έναν τεράστιο και άγριο καρχαρία να κινείται στα πόδια του και μόλις πρόλαβε να ξεφύγει από τα σαγόνια με τα κοφτερά δόντια. 

Πριν από τον Harrington ένας άλλος Αυστραλός 33 ετών, ο Peter Curmann, έχασε τη ζωή του έξω από το Πέρθ ενώ κολυμπούσε αμέριμνος.

Στην Αυστραλία τα ατυχήματα με καρχαρίες είναι πολύ συχνά. Υπάρχει μάλιστα και μια περιοχή στα δυτικά, κοντά στο Πέρθ, που ονομάζεται Κόλπος των Καρχαριών. Ο κόλπος αυτός θεωρείται ως το πλέον θανάσιμο σημείο στον πλανήτη για όποιον μπαίνει στη θάλασσα.

Εδώ στη χώρα μας πολύ σπάνια να εμφανιστεί καρχαρίας σε ελληνικά νερά, και μόνο στο ανοιχτό πέλαγος σε βαθιά νερά. Ο μόνος γνωστός μας και δημοφιλής καρχαρίας είναι ο γαλέος, αυτό το πολύ μικρό σε μέγεθος καρχαριοειδές, που πιάνεται στα δίχτυα στις τράτες, και έχει πολύ νόστιμο κρέας χωρίς κόκκαλα όταν τον τρώμε φιλέτο με σκορδαλιά.

            Υπάρχουν, βέβαια, και μεγαλοκαρχαρίες, που κατασπαράσσουν το δημόσιο χρήμα με μίζες, προμήθειες και θαλασσοδάνεια, αλλά αυτούς είναι πολύ δύσκολο να τους πιάσει κανείς.

Πριν από μερικούς μήνες μια ομάδα Ελλήνων εκδρομέων στην Αίγυπτο προβληματίστηκε πολύ, όταν μετά τα γνωστά τουριστικά ενδιαφέροντα που επισκέφτηκαν (πυραμίδες, σφήκα, περίπατος με καμήλες, ανάκτορο του Φαρούκ, όαση Σίβα, Μονή Αγίας Αικατερίνης κλπ.), πήγαν να επισκεφτούν και το μεγαλύτερο ποτάμι του κόσμου, τον διάσημο από την αρχαιότητα και τη Βίβλο ποταμό Νείλο.

Παντού όπου πήγαιναν έβλεπαν προειδοποιητικές πινακίδες, ΠΡΟΣΟΧΗ, ΚΙΝΔΥΝΟΣ, ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΙ !

Ρώτησαν έναν ντόπιο κοντά στο ποτάμι:

        Πού θα μπορούσαμε να κάνουμε μπάνιο;

            Κι αυτός τους απάντησε:

        Εδώ στο ποτάμι είναι πολύ επικίνδυνο. Έχει πολλούς κροκόδειλους.

Αν θέλετε να κάνετε μπάνιο, να πάτε πιο κάτω. Στα 15 χιλιόμετρα ο ποταμός εκβάλλει στην ανοιχτή θάλασσα. Εκεί σίγουρα δεν έχει κροκόδειλους.

        Πώς έτσι;

        –     Δεν πλησιάζουν τη θάλασσα, γιατί φοβούνται τους καρχαρίες! …

Comments are closed.