Καφεδάκι, συκαλάκι, ουζάκι

Γράφει ο ΄Ακης Δημητριάδης

Η τηλεόραση της Καβάλας παρουσίασε συνέντευξη με μια οικογένεια Ολλανδών τουριστών, που ήλθαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να κάνουν τις διακοπές τους στη Θάσο. Να ένα απόσπασμα από αυτά που είπαν:

Πέρσι είχαμε έρθει για πρώτη φορά διακοπές στη Θάσο και περάσαμε θαυμάσια. Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, και αποφασίσαμε να ξαναρθούμε, ήταν η καλοσύνη, το ενδιαφέρον και η φιλοξενία της σπιτονοικοκυράς στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που νοικιάζαμε. Κάθε πρωί μας έφτιαχνε δωρεάν αυτόν τον μυρωδάτο Ελληνικό καφέ, και τον σερβίριζε μαζί με ένα περίεργο, αλλά πολύ νόστιμο γλυκό κουταλιού από καρυδάκι. Στους άντρες σερβίριζε κι ένα ποτηράκι ούζο. Ρωτούσε πώς περάσαμε, μας συμβούλευε πού να πάμε να κάνουμε κολύμπι, μας εξυπηρέτησε στα ψώνια, και γενικά είχαμε μια πολύ ζεστή επαφή, σαν να γνωριζόμασταν από χρόνια –κάτι που δεν υπάρχει στη χώρα μας.

Μάλιστα μια μέρα μας προσκάλεσε και για φαγητό, και μας σέρβιρε κάτι περίεργο αλλά πολύ νόστιμο, που το έλεγαν… «ίμαμ πάϊλτι»  –κάπως έτσι. Αυτό το εκτιμήσαμε πάρα πολύ, διότι στην Ολλανδία ακόμα και τα παιδιά μας σπάνια μας κάνουν κάτι τέτοιο. Τη μέρα της αναχώρησης μας χάρισε κι ένα μεγάλο μπουκάλι ούζο και ένα σπιτικό λικέρ που είχε κάνει η ίδια από βύσσινο.

Μας έχει κλέψει την καρδιά, γι’ αυτό κι εμείς φέτος όχι μόνο αποφασίσαμε να ξαναρθούμε, αλλά φέραμε μαζί και άλλες δυο οικογένειες Ολλανδών φίλων μας να κάνουν τις διακοπές τους στο νησί.

Να μια καλή ιδέα, για όλους τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων:  Να πάρουν καμιά  30/ριά κιλά ποικιλία διάφορα γλυκά κουταλιού (από τα 18 διαφορετικά που έχει) και καμιά 20/ριά κιλά χαλβά με βανίλια και κακάο. Και κάθε πρωί να σερβίρουν στους πελάτες ένα γλυκάκι, μαζί με ένα ζεστό μυρωδάτο ελληνικό καφεδάκι. Και το μεσημεράκι ένα ουζάκι.

Κοστίζουν ελάχιστα, αλλά για τους ξένους είναι κάτι πρωτόγνωρο και ανεκτίμητο. Και κάποια μέρα από όλες, να τους κάνουν και το τραπέζι με νόστιμο σαγανάκι, χυλοπίτες, τυρί φέτα κι ένα ποτήρι μοσχάτο κρασί, με επιδόρπιο χαλβά.

Τους σκλαβώνεις και τους κάνεις να θέλουν να ξαναρθούν και την επόμενη χρονιά  – και να φέρουν και τους φίλους τους!

Comments are closed.