Καφεδάκι με πανοραμική θέα

Γράφει ο ΄Ακης Δημητριάδης

Τώρα με την κρίση υποφέρουμε όλοι – πιο πολύ, και πιο τραγικά, οι άνεργοι. Όταν ο άλλος δεν έχει να φάει ή να ταΐσει το παιδί του, είναι πρόκληση να μιλάμε για διασκέδαση. Ακριβώς γι’ αυτό, όμως, οι προτάσεις για οικονομικές και φτηνές λύσεις στη διασκέδαση, σαν κι αυτές που παρουσιάζουμε σ’ αυτό το χρονογράφημα, έχουν το ενδιαφέρουν και την αξία τους. Να μη ξεχνάμε και την παροιμία, «η φτώχεια θέλει καλοπέραση».

Σαν λαός είμαστε εξωστρεφείς και εκδηλωτικοί. Σχεδόν κάθε μέρα έχουμε ανάγκη να τηλεφωνήσουμε και να μιλήσουμε σε κάποιον, να βγούμε από το σπίτι, να μιλήσουμε με το γείτονα, να κάνουμε μια βόλτα στα μαγαζιά, στο πάρκο, στη λαϊκή αγορά, να πάμε μια επίσκεψη.

Έχουμε τα πιο πολλά καφενεία και καφετέριες στον κόσμο, όπου συναντιόμαστε και κουβεντιάζουμε με τις ώρες.

Αν δεν βγούμε, θα αρρωστήσουμε, θα σκάσουμε.

Με την κρίση, βέβαια, έχουμε περιορίσει τις ταβέρνες, τις πιτσαρίες, τα ουζερί και γενικά τα «φαγάδικα». Πολλοί μάλιστα τα έχουν καταργήσει εντελώς, γιατί οικονομικά δεν βγαίνουν.

Άλλοι πάλι, από ανάγκη αρχίζουν να εφαρμόζουν …Αμερικανικούς και Αυστραλέζικους τρόπους διασκέδασης, κάνοντας πικ-νικ ήσυχα και ωραία – και φτηνά – σε κάποιο όμορφο μέρος στη φύση.

Με την ευκαιρία, δύο τέτοια μέρη πολύ κοντά στην Κατερίνη για πικ-νικ, είναι τα εξής:

 

1)     Άγιος Βασίλειος, 2 χλμ. από την Καρίτσα, στους πρόποδες του Ολύμπου. Ο δρόμος μέχρι εκεί είναι άσφαλτος (υπάρχει σχετική ενημερωτική πινακίδα πάνω στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το χωριό), εύκολη οδήγηση, και καταλήγει σε ένα ψηλό πλατό με κιόσκι και ξύλινα παγκάκια για να καθίσεις και να απλώσεις τον καφέ ή την πίτα σου. Δίπλα, είναι το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου, και το αυλάκι με το γάργαρο νερό που κατεβαίνει κάτω στο χωριό. Κάτω από το ύψωμα με το κιόσκι είναι το ποταμάκι που έρχεται από τον Όλυμπο με τα πλατάνια – μπορείς να κάνεις κι έναν μικρό περίπατο στο μονοπάτι. Οι θεόρατες καταπράσινες πλαγιές του Ολύμπου ορθώνονται επιβλητικά πολύ κοντά. Και στο βάθος, η θάλασσα και ο Θερμαϊκός Κόλπος.

Αυτό το καταπληκτικό μέρος είναι μόλις 17 χλμ. από την Κατερίνη.

 

2)     Ένα άλλο παρόμοιο μέρος, ακόμα πιο κοντά, στα 12 χλμ., είναι ο λόφος της Σεβαστής. Κι εδώ έχει κιόσκι μέσα στα πεύκα, κι εδώ πανοραμική θέα και δροσιά.

 

Ας έλθουμε τώρα σ’ αυτούς που προτιμούν τον κλασσικό τρόπο, δηλαδή να πάνε να καθίσουν κάπου, όπου θα παραγγείλουν να σερβιριστούν από το γκαρσόνι.

            Δεν χρειάζεται και πολλά για να ικανοποιηθεί ο άνθρωπος. Όταν πάμε έξω κάπου για να φάμε ή να πιούμε, δεν το κάνουμε τόσο για να ικανοποιήσουμε την πείνα ή τη δίψα μας, αλλά περισσότερο για να αλλάξουμε παραστάσεις, να ξεφύγουμε από τη μονοτονία και την κλεισούρα του σπιτιού και της πόλης, για να ηρεμήσουμε και να ξεχαστούμε. Κι ένα καφεδάκι είναι αρκετό.

Οι Θεσσαλονικείς συνήθως ανεβαίνουν πάνω στην παλιά πόλη, στα κάστρα, ή στο Πανόραμα (για τρίγωνα, κλπ.), ακριβώς διότι από εκεί πάνω έχει πανοραμική θέα και το μάτι βλέπει μακριά την πόλη, τον Θερμαϊκό Κόλπο μέχρι και τον Όλυμπο, και ξεκουράζεται. Άλλοι πάλι ανεβαίνουν στον περιστρεφόμενο πύργο του ΟΤΕ μέσα στη διεθνή έκθεση.

Εμείς εδώ στην Κατερίνη είμαστε σε ακόμα πιο πλεονεκτική θέση, γιατί έχουμε κοντά τόσο το βουνό όσο και τη θάλασσα. Και μπορούμε να τα συνδυάσουμε. Ας δούμε, λοιπόν, μερικά κοντινά μέρη, όπου μπορεί κανείς να πάει εύκολα, απλά για να πιει το καφεδάκι του, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα από εκεί πανοραμική θέα:

 

1)     ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ  Στην Παραλία, άνετο πάρκινγκ, μόνον 6 χλμ. από Κατερίνη. Η ένταση της μουσικής είναι πολύ ψηλή, μερικές φορές εμποδίζει να μιλήσεις με την παρέα σου, αλλά αυτό είναι φυσικό, γιατί οι περισσότεροι πελάτες είναι νέοι και τους αρέσει η πολυκοσμία και η φασαρία.

Ακριβώς στα 3 μέτρα από το κύμα, θέα της θάλασσας.

Κατά τις 6-7 η ώρα το απόγευμα θα δεις και τα ψαροκάϊκα να βγαίνουν από το λιμανάκι και να ανοίγονται στον Θερμαϊκό για να ρίξουν τα δίχτυα τους.

2)     ΑΚΡΩΤΗΡΙ, στη Γρίτσα 16 χλμ. από Κατερίνη, είτε από την εθνική οδό και έξοδο στον κόμβο Λιτοχώρου, είτε από τον παράπλευρο δρόμο. Άνετο πάρκινγκ. Υψόμετρο 50 μ. πανοραμική θέα η θάλασσα και το νταλιάνι που ψαρεύονται τα ψάρια.

3)     ΛΟΦΟΣ ΤΗΣ ΣΕΒΑΣΤΗΣ, 14 χλμ. από Κατερίνη, άνετο πάρκινγκ. Ταβέρνα – αναψυκτήριο, σε υψόμετρο 150 μ. Βρίσκεται στην άκρη του πευκόφυτου λόφου και στο υπερυψωμένο μπαλκόνι σερβίρει, εκτός από φαγητά (πανσέτα, κότσι, της ώρας κλπ.), επίσης και καφέ, αναψυκτικά και παγωτά.

Υπέροχη θέα το Κίτρος, Αλυκή, Θερμαϊκό Κόλπο, κι απέναντι τη χερσόνησο Κασσάνδρα της Χαλκιδικής.

Αν είναι βράδυ, απέναντι φαίνονται τα φώτα από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Επανομή, κι ο φάρος που αναβοσβήνει στο Αγγελοχώρι. Επίσης τα φώτα από τα αεροπλάνα που προσγειώνονται/απογειώνονται.

Συνήθως το καλοκαίρι φυσάει δροσερό αεράκι. Αν δεν φυσάει, καλό είναι να έχεις ένα σπρέϊ για τα κουνούπια.

Το χειμώνα λειτουργεί μόνο Σαββατοκύριακα.

4)     ΚΑΣΤΕΛΛΟ  ξενώνας στον Νέο Παντελεήμονα, 30 χλμ. από Κατερίνη. Από εθνική οδό, (με διόδια Λεπτοκαρυάς) και έξοδο στο κάστρο Πλαταμώνα, ή από τον παράδρομο (χωρίς διόδια). Από το μπαλκόνι πανοραμική θέα το κάστρο, η θάλασσα και ο Όλυμπος.

5)     Ταβέρνες στην Πλατεία Νέου Παντελεήμονα. Κι εδώ, εκτός από καλό φαγητό, σερβίρουν επίσης καφέ, αναψυκτικά και παγωτά.

6)     ΛΕΙΒΗΘΡΑ  καφετέρια στην πλαγιά του Ολύμπου, 32 χλμ. από Κατερίνη. Από εθνική οδό, έξοδο στον κόμβο Λεπτοκαρυάς. 400 μ. μετά το μαγνητικό πεδίο. Πανοραμική θέα ο Όλυμπος και ο Θερμαϊκός Κόλπος.

7)     ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ στον Αη-Γιάννη Λιτοχώρου, από κεντρική πλατεία, ανηφορικά διασχίζεις το χωριό, 3 χλμ. μετά το Λιτόχωρο. 28 χλμ από Κατερίνη, στην πλαγιά του Ολύμπου. Πανοραμική θέα ο Όλυμπος και ο Θερμαϊκός Κόλπος.

8)     ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΑΥΡΟΣ στον Όλυμπο, μέσω Λιτοχώρου, 34 χλμ. από Κατερίνη. Υψόμετρο 1.000 μ. Πανοραμική θέα ο κάμπος και ο Θερμαϊκός Κόλπος.

9)       Είναι και τα ΠΡΙΟΝΙΑ, στον Όλυμπο, μέσω Λιτοχώρου. Αν δεν σε κουράζουν 15 χλμ. οδήγησης ανάβαση σε στενό δρόμο με πολλές στροφές (συνολικά 40 από Κατερίνη), θα απολαύσεις το καφεδάκι σου με θέα απέναντι τις θεόρατες ορθοπλαγιές του Ολύμπου, πνιγμένες μέσα στο πράσινο και τα έλατα.

 

Comments are closed.