Η προσευχή ως μέσο για να εμμένεις στην αγάπη: Η προσωπική μου πνευματική πορεία

Από Francis Chan σε μετάφραση Χαρούλας Κωνσταντινίδου

Μένοντας έκπληκτος μπρος στις προσευχές που απαντήθηκαν

Ο κήρυκας John Piper μου ανέθεσε να μιλήσω για το θέμα της προσευχής στην προσωπική μου πνευματική πορεία. Στην δική μου ζωή, η προσευχή ανταγωνιζόταν ακόμα και την Αγία Γραφή, τον ίδιο τον Λόγο του Θεού, για να ενισχύσει την αγάπη μου και το ενδιαφέρον μου για τον Θεό. Ξέρω ότι ο Ιησούς με αγαπάει γιατί το διαβάζω στην Αγία Γραφή – Ναι, Κύριε, ξέρω ότι με αγαπάς πολύ! Ξέρω όμως ότι με αγαπάει πολύ, από τον τρόπο με τον οποίο απαντά στις προσευχές μου. Πριν πέντε λεπτά βρισκόμουν πίσω από τη σκηνή και συνομιλούσα με τον Θεό, «Πώς να μοιραστώ με τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ πόσα περάσαμε εγώ και Εσύ όλα αυτά τα χρόνια; Πώς μπορώ να το μεταφέρω αυτό; Αγαπάς όλους τους ανθρώπους τόσο πολύ; Εγώ μπορώ να δω πόσο με αγαπάς απ` τον τρόπο με τον οποίο απαντάς στις προσευχές μου».

Όποτε έχω χρήματα στην τράπεζα, θέλω να τα δίνω σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αλλά αυτή τη μία φορά θέλησα να πάω διακοπές με την οικογένειά μου, οπότε μίλησα με τον Θεό και Του το είπα. Προσευχόμουν και περίμενα. Λίγες ημέρες αργότερα δέχομαι ένα τηλεφώνημα από τη γυναίκα μου ενώ ήμουν στη δουλειά. Μου είπε ότι μας ήρθε δια μέσου ταχυδρομείου μία επιταγή 2000 δολαρίων. Το μόνο που είχε επάνω ήταν ένα μικρό σημείωμα που έλεγε «Ξόδεψέ τα με την οικογένειά σου». Ο Θεός απάντησε στην προσευχή μου τόσο γρήγορα!

Μία άλλη φορά συζητούσα με την γυναίκα μου και μου έλεγε πόσο της αρέσει η ζωή μας και ο απλός τρόπος που ζούμε. Αλλά μετά μου είπε, «Ξέρεις κάτι; Θέλω να γίνω πιο γενναιόδωρη». Πάντα θέλαμε να είμαστε οι άνθρωποι που θα γράφουν επιταγές σε άλλους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αλλά επειδή δεν έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο προσευχηθήκαμε ώστε να βρεθούν πλούσιοι άνθρωποι στην εκκλησία μας, οι οποίοι δεν νοιάζονταν και τόσο για τα υπάρχοντά τους. Προσευχηθήκαμε επίσης ο Θεός να μας κάνει πλούσιους για να δώσουμε τα χρήματα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Και μόλις πέρσι, βγάλαμε 2 εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις της ιστοσελίδας μας Crazy Love. Ούτε ένα ποσό από τα χρήματα δεν μένει σε εμάς αλλά σε ένα ταμείο απ` όπου μπορούμε να γράφουμε επιταγές σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Η προσευχή είναι ένας τρόπος για να «περπατάς» στην αγάπη του Θεού. Αγαπάω τον Θεό τόσο πολύ από τον τρόπο με τον οποίο απαντά στις προσευχές μου. Μερικές φορές προσευχόμαστε ακόμα και με τον λάθος τρόπο και είμαστε ευγνώμονες και έκπληκτοι που ο Θεός δεν απάντησε στις προσευχές μας. Αλλά όταν διαβάζεις την Αγία Γραφή, δεν παρατηρείς ότι η προσευχή είναι αυτό που μας διαχωρίζει από τις άλλες θρησκείες; Στην ιστορία του Ηλία, ο Θεός ήταν Αυτός που απάντησε στην προσευχή του. Δεν ήταν ένα κομμάτι ξύλο. Απαντά στις προσευχές των ανθρώπων Του.

Έχω ξεκινήσει ένα ημερολόγιο στο οποίο γράφω στη μπροστινή πλευρά της σελίδας την προσευχή μου και μετά γυρίζω πίσω και γράφω στην πίσω σελίδα πώς ο Θεός απάντησε στην προσευχή αυτή. Είναι τόσο ωραίο να γυρνάς πίσω τις σελίδες και να βλέπεις πώς ο Θεός έχει απαντήσει στις προσευχές σου. Έχουμε την τάση να ξεχνάμε εύκολα πόσα έχει κάνει ο Θεός για `μας. Είναι σημαντική η δύναμη που έχουμε διαμέσου της προσευχής.

Κάποια άλλη μέρα καθάριζα το γκαράζ μου αν και δεν είχα ιδιαίτερη όρεξη. Ήθελα να κάνω κάτι που θα μείνει στην αιωνιότητα, οπότε προσευχήθηκα ο Θεός να με βοηθήσει να κάνω μέσα στο γκαράζ κάτι που θα μείνει στην αιωνιότητα. Καθώς καθάριζα ένας γείτονας κοντοστέκεται και μου λέει ότι ήθελε εδώ και καιρό να μου μιλήσει και μου ζήτησε να προσευχηθώ γι` αυτόν. Ήταν υπέροχη στιγμή!

Πίστη στον Θεό της δύναμης

Κάθε φορά που λαμβάνω απάντηση στις προσευχές μου, μένω έκπληκτος μπροστά στον Θεό. Γιατί συνεχώς δεν κάνω τίποτα άλλο από το να προσεύχομαι; Το μόνο πράγμα που με διαφοροποιεί από τις άλλες θρησκείες είναι ότι ο Θεός μου είναι Θεός που απαντά σε προσευχές. Κάθε φορά που μιλάω σε κάποιον σε ένα αεροπλάνο ή κάπου άλλου, προσεύχομαι ο Θεός να εμφανιστεί στον άνθρωπο αυτόν, διαφορετικά θα ακούγομαι και εγώ όπως όλες οι άλλες θρησκείες. Ο Θεός πρέπει να επέμβει και να κάνει κάτι.

Όταν έρθει στην εκκλησία σου κάποιος που δεν είναι Χριστιανός, δε θα ήθελες να φύγει λέγοντας «Μα πραγματικά, αυτός ο άνθρωπος, όλο το εκκλησίασμα, είναι πραγματικά πολύ κοντά στον Θεό!» Αυτό είναι που βλέπουν; Αυτό είναι που συναντούν όταν έρχονται στην εκκλησία σου; Αυτό δεν είναι που θέλουμε; Θέλουμε να δείξουμε πόσο υπέροχος είναι ο Θεός δείχνοντας πόσο κοντά Του είμαστε.

Ναι, ο Θεός είναι παντοδύναμος και μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιον που δεν είναι χριστιανός για να κηρύξει το ευαγγέλιο με εξουσία. Αλλά δεν θέλεις να είσαι κοντά στον Θεό ώστε να οδηγείς άλλους ανθρώπους προς Αυτόν; Θυμάσαι το Κυριακό Σχολείο όταν ήσουν παιδί; Έφευγες και σκεφτόσουν ότι ο Θεός μπορεί να κάνει τα πάντα! Διάβαζες και άκουγες όλα τα υπέροχα που έκανε ο Θεός και τα πίστευες. Αλλά όταν μεγαλώνουμε, δεν μένουμε πια έκπληκτοι μπρος στα θαύματα που κάνει ο Θεός. Αντίθετα, μένουμε έκπληκτοι μπρος σε ένα συγκεκριμένο τρόπο επικοινωνίας με τον Θεό και μπρος στη γνώση.

Ίσως πρέπει να γυρίσουμε πάλι πίσω και να διαβάσουμε όλες τις υπέροχες ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης που δείχνουν την δύναμη του Θεού μας. Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους ότι ο Θεός μας μπορεί να κάνει τα πάντα. Το πιστεύεις ακόμα; Πιστεύεις ακόμα ότι ο Θεός είναι ικανός να κάνει τα πάντα; Θεωρούμε τον Μωυσή και τον Ηλία ήρωες ενώ ήταν άνθρωποι σαν κι εμάς. Δεν είχαν περισσότερα προσόντα από εμάς. Αν ήταν εδώ σήμερα, ίσως στεκόμασταν με κατάνυξη μπροστά τους. Αλλά δεν έχουν τίποτα παραπάνω από εμάς! Η φύση μας είναι ίδια με τη δική τους. Προσεύχονταν με ζήλο. Μπορούμε και εμείς να προσευχηθούμε να κάνουμε όσα και αυτοί.

Φωνάξτε σ` Αυτόν, θα σας απαντήσει

Έχω συνηθίσει τόσο πολύ να παίρνω απάντηση στις προσευχές μου ώστε όταν ο Θεός δεν μου απαντάει, πρέπει να σκεφτώ το γιατί. Πρέπει να σκεφτώ περισσότερο γιατί δεν θεραπεύει αυτόν τον άνθρωπο. Πρέπει να σκεφτώ αν προσεύχομαι με τα λάθος κίνητρα, αν δεν φέρομαι στην γυναίκα μου όπως πρέπει ή τι άλλο συμβαίνει. Θέλω να σας παραπέμψω στην παραπομπή από τον Ησαΐα 58:5-9.

Υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι μιλούσαν με τον Θεό και Του απηύθυναν τα αιτήματά τους αλλά επειδή δεν σέβονταν τις εντολές Του, δεν υπήρχε περίπτωση να εισακουστούν οι προσευχές τους. Αλλά όταν άρχισαν να υπακούν, τότε τους είπε «Εδώ είμαι». Υπάρχουν φορές που θαυμάζω τον Κύριο γιατί δεν προσεύχομαι τόσο έντονα ή με μεγάλη διάρκεια όπως άλλοι άνθρωποι. Νιώθω ότι ο Θεός μ` έχει κακομάθει από τον τρόπο με τον οποίο απαντά όταν κάνω μια πολύ γρήγορη προσευχή ή απλώς με το που σκέφτομαι κάτι. Στο απόσπασμα αυτό διαβάζουμε ότι ο Θεός θα απαντήσει. Απλώς κράξτε σ` Αυτόν.

Μείνετε ενωμένοι με τον Χριστό και ο Χριστός θα μείνει ενωμένος μαζί σας. Και αυτή είναι πιθανόν η μεγαλύτερή μου αποτυχία. Είναι πολύ εύκολο να απασχοληθώ με τη διακονία μου και όταν έρχεται η ώρα της προσευχής, να ακούγομαι κάπως έτσι «Θεέ μου κάνε αυτό. Κάνε εκείνο». Εδώ λείπει η ένωση με τον Χριστό. Χρειάζεται πίστη ωστόσο για να μείνεις ενωμένος με τον Θεό. Παραμελώ το πιο σημαντικό πράγμα που είναι η προσευχή ως μέσο για να μένεις ενωμένος στην αγάπη του Θεού. Αποτυγχάνω να βρίσκομαι σε στενή επαφή και να μιλάω με τον Θεό.

Φοβάμαι ότι πολλοί από εσάς επικεντρώνεστε τόσο στο έργο του Θεού και ξεχνάτε το πρόσωπο του Θεού. Αν μείνετε ενωμένοι μαζί του, τότε θα δείτε καρποφορία. Σκεφτείτε το. Όλα τα υπέροχα πράγματα που έχουν γίνει στη διακονία σας ήταν αποτέλεσμα των σχεδιασμών που κάνατε, της στρατηγικής που χρησιμοποιήσατε ή απλώς κάτι «έπεσε» στην αγκαλιά σας; Πρόκειται πάντοτε για τη χάρη του Θεού. Μείνετε πάντοτε ενωμένοι μαζί Του.

Ένα πράγμα

Σκεφτόμουν και μελετούσα το εδάφιο Ψαλμός 27:4 τις τελευταίες εβδομάδες. Ποιο είναι το ένα πράγμα που ζητάς συνεχώς από τον Κύριο; Αν διάβαζα τα αρχεία από τις προσευχές σου, ποιο θα ήταν το ένα πράγμα που ζητάς συνεχώς; Θα ήταν «Στον οίκο του να κατοικώ όλες τις μέρες που θα ζω. Τη χάρη του Κυρίου θα θωρώ». Αυτό θα διάβαζα στα αρχεία σας; Ο Joel είπε χθες το βράδυ, «Αν θέλεις να ταπεινώσεις έναν άνθρωπο, ρώτησέ τον για την καθημερινή προσευχή του.» Πώς θα είναι;

Αν κοιτάξετε τα συμφραζόμενα του εδαφίου, θα δείτε ότι συμβαίνουν πολλά τρελά πράγματα στη ζωή του Ψαλμωδού. Ο Εχθρός θέλει να κοιτάζουμε όλα τα άσχημα και το χάος που επικρατούν γύρω μας και να αγωνιούμε. Αν καταφέρει να μας κάνει να νιώσουμε φόβο και αγωνία για όλα όσα συμβαίνουν, κανείς δε θα μένει έκπληκτος μπροστά στον Θεό. Αλλά ο Ψαλμωδός λέει ότι ο Κύριος είναι το καταφύγιο της ζωής του.

Αφήνουμε άλλα πράγματα να γίνουν το καταφύγιό μας. Επαναπαυόμαστε στο εξαιρετικό προσωπικό μας που μπορεί να τα βγάλει πέρα με τα πάντα. Ή ανυπομονούμε για μια αργία ή για διακοπές ή για ένα ωραίο συνέδριο και μετατρέπουμε αυτά σε καταφύγιό μας. Ίσως ήρθατε εδώ σήμερα επιθυμώντας όχι τον Θεό αλλά την διακονία Desiring God (=Επιθυμώντας τον Θεό). Ή ήρθατε για να ακούσετε τον κήρυκα John Piper. Βρίσκουμε το καταφύγιό μας σε άλλα πράγματα και όχι στον Θεό. Αλλά όταν βρίσκεσαι πιο κοντά στον Κύριο και αφήνεις ανοιχτή την ψυχή σου μπροστά Του, πρέπει να υπάρχει γλυκιά κοινωνία και ένωση.

Όταν αντιμετωπίζεις τα αγχωτικά και άσχημα γεγονότα της ζωής, πρέπει να έχεις μία θετική στάση και συμπεριφορά. Πρέπει να έχεις μία διαβεβαίωση. Γιατί; Εξαιτίας του ενός πράγματος που ζήτησες από τον Κύριο (αναφορά στο εδάφιο Ψαλμός 27:4). Επειδή βρίσκεσαι στην παρουσία του Θεού και έχεις επικοινωνία μαζί Του. Ποιος θα σου επιτεθεί όταν είσαι σε επικοινωνία με τον Θεό; Μα είναι γελοίο! Να εμμένεις στον Κύριο και όλα θα πάνε καλά.

Σκεφτείτε το. Αν υπάρχει μόνο ένα παντοδύναμο Ον στη γη που είναι πάνω απ` όλα στο σύμπαν, τότε αν μείνω ενωμένος μαζί Του, όλα θα τακτοποιηθούν. Σωστά; Μπορεί να λέμε ότι πιστεύουμε στην παντοδυναμία του Θεού αλλά πώς γίνεται αυτό πράξη στη ζωή μας; Οδηγεί σε μία ειρήνη που ξεπερνά τον ανθρώπινο νου; Ακόμα κι αν φαίνεται ότι όλα είναι εναντίον σου, έχεις τον παντοδύναμο Θεό ως καταφύγιό σου.

Έχεις φτάσει ποτέ στο σημείο να θέλεις να μείνεις στην παρουσία του Θεού; Γι` αυτό ακριβώς μιλάει το παραπάνω εδάφιο – να θαυμάζεις την ομορφιά Του και να περνάς γλυκές στιγμές μαζί Του. Δεν χρειάζεται να βρίσκεστε κάπου συγκεκριμένα για να γίνει αυτό. Ήμουν δύο ώρες σε ένα εστιατόριο και βρισκόμουν σε επικοινωνία με τον Θεό. Μερικές φορές όταν ξυπνάω μέσα στη νύχτα μετράω τις αναπνοές μου και νιώθω έκπληξη με την κάθε αναπνοή που έρχεται από τον Κύριο. Πρέπει να μας αφήνει κατάπληκτους ότι ο Θεός του σύμπαντος ακούει την προσευχή μας. Τι είναι καλύτερο από αυτό; Μας ακούει προσεκτικά και μας αγαπάει. Ας είναι αυτό το ένα πράγμα που θα ζητάς.

Ο λάκκος των υποθέσεων

Όλοι μιλούν για το γεγονός ότι άφησα την εκκλησία μου στο Simi Valley. Μετακόμισα στο Σαν Φρανσίσκο 3 εβδομάδες πριν και όλοι αναρωτιούνται τι θα κάνω εκεί. Κανείς όμως δεν με ρώτησε, «Προσεύχεσαι τακτικά;» Είναι γιατί όλοι θεωρούν δεδομένο ότι το κάνουμε – και εγώ και οι υπόλοιποι Χριστιανοί. Ίσως τους φαίνεται χαζό να με ρωτήσουν αν προσεύχομαι. Εύχομαι περισσότεροι άνθρωποι να μου έλεγαν «Ελπίζω να μην ξεκίνησες κάτι χωρίς να έχεις προσευχηθεί πρώτα».

Όλοι το έχουμε κάνει αυτό, έτσι δεν είναι; Έχουμε κάνει υποθέσεις για το προσωπικό ή τα μέλη του εκκλησιάσματός μας. Και στη συνέχεια είναι που μαθαίνουμε τι πραγματικά αντιμετώπιζαν, με τι πάλευαν. Οπότε δεν θέλω να υποθέσω τίποτα σήμερα το πρωί. Δεν θέλω να υποθέσω ότι βρίσκεσαι κοντά στον Θεό. Η προσευχή μου είναι να υπερηφανεύεσαι στον Κύριο, να έχεις τον Θεό στη ζωή σου και οι άλλοι άνθρωποι να το βλέπουν.

Χρειάζεται μεγάλη πίστη για να μένεις ενωμένος με τον Χριστό και να κατοικείς στον οίκο του Κυρίου. Αυτό είναι που θέλουν οι άνθρωποι να δουν όταν έρχονται στην εκκλησία σου. Θέλουν να δουν έναν γιο του Θεού που θα είναι ενωμένος με τον Πατέρα του. Ο Ηλίας ήταν ένας άντρας όπως εγώ κι εσύ. Ήταν ενωμένος με τον Θεό. Θέλω να είστε κι εσείς με τον ίδιο τρόπο ενωμένοι με τον Θεό.

Το παραπάνω απόσπασμα είναι μέρος μιας ομιλίας του Francis Chan σε ένα συνέδριο για κήρυκες.

Άρθρο του Francis Chan, από την διακονία Desiring God, αναδημοσιευμένο μετά από άδεια της ιστοσελίδας Gospel Translations.

Comments are closed.