Η κρίση, τα σκυλιά, και τα τεκμήρια

Γράφει ο ΄Ακης Δημητριάδης

    Μέσα στα μέτρα που πήρε το Υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσει την κρίση στη χώρα μας, είναι και η φορολόγηση των πολιτών με βάση τα λεγόμενα τεκμήρια διαβίωσης, δηλαδή δεν θα φορολογούμαστε σύμφωνα με το εισόδημα που δηλώνουμε, αλλά σύμφωνα με το τι έχουμε ως ακίνητο ή κινητό περιουσιακό στοιχείο και ανάλογα με το πώς ζούμε και ξοδεύουμε τα λεφτά μας.
    Για παράδειγμα, εάν δηλώσεις ότι είσαι άνεργος και ότι δεν έχεις καθόλου εισόδημα, ή ότι έχεις πολύ μικρό εισόδημα, αλλά ταυτόχρονα ζεις σε μια μεγάλη και πολυτελή βίλλα, ή έχεις αυτοκίνητο Μερσεντές 2.800 κυβικών εκατοστών, τότε ο φόρος που θα πληρώσεις δεν θα υπολογιστεί ανάλογα με το (μηδενικό ή μικρό) εισόδημα που δήλωσες, αλλά με βάση τι θα υπολογίσει το Υπουργείο αξιολογώντας τα περιουσιακά σου στοιχεία με δική του εκτίμηση (με βάση το λεγόμενο τεκμαρτό εισόδημα).
    Με άλλα λόγια, σου λέει ο Υπουργός, λές ψέματα για να ξεφύγεις και να μη πληρώσεις φόρο, διότι δεν μπορείς να ζεις σαν πλούσιος και ταυτόχρονα να δηλώνεις ότι είσαι φτωχός. Δεν μπορείς να δηλώνεις ότι είσαι έγγαμος και διαθέτεις …γυναίκα (που δεν δουλεύει και δεν έχει ούτε κι αυτή εισόδημα), και ταυτόχρονα να λες ψέματα, διότι ακόμα και …οι γάτες το ξέρουν ότι οι γυναίκες είναι πολυέξοδες και ξοδεύουν πολλά λεφτά για ρούχα, για καλλυντικά κλπ. …
    Έφτιαξε, λοιπόν, το Υπουργείο έναν δικό του κατάλογο περιουσιακών στοιχείων και με βάση αυτόν καθόρισε και το φόρο που θα πληρώνουμε. Στην αρχή ο κατάλογος αυτός ήταν πολύ μικρός, είχε μόνο το σπίτι και το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, όμως, προκειμένου να εισπράξει περισσότερους φόρους, άρχισε να προσθέτει συνέχεια κι άλλα πράγματα, όπως λ.χ. το εξοχικό, την πισίνα, τις βάρκες, τις οικιακές βοηθούς, τις καταθέσεις που έχουμε στην τράπεζα, κ.ά.
    Όλα αυτά τα στηρίζει στη λογική –όπως ισχυρίζεται – βάση. ότι για να χρησιμοποιείς αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, σημαίνει ολοφάνερα ότι διαθέτεις και τα ανάλογα πολλά λεφτά, κι ότι ζεις με πολυτέλεια πληρώνοντας ελάχιστα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους που έχουν μικρό ή μηδενικό εισόδημα.
    Με τη φόρα, όμως, που έχει πάρει το Υπουργείο έτσι όπως το πάει, σε λίγο δεν αποκλείεται να αρχίσει να φορολογεί  …ό,τι κινείται ! Μια τέτοια πρόταση είναι, λ.χ. να φορολογούνται και τα κατοικίδια ζώα, διότι, σου λέει, δεν μπορείς να σου περισσεύουν χρήματα για να συντηρείς γάτες, σκυλιά, κουνέλια ή καναρίνια, και ταυτόχρονα να πληρώνεις τον ίδιο φόρο με τους άλλους που δεν τα έχουν.
    Με την άποψη αυτή του Υπουργείου συμφωνούν όσοι δεν έχουν σκυλιά, όχι γιατί δεν είναι φιλόζωοι, αλλά διότι αγανάκτησαν να βλέπουν τα πεζοδρόμια γεμάτα με βρωμιές που αποπάτησαν τα κατά τα άλλα συμπαθητικά αυτά τετράποδα. Πράγματι, τα περισσότερα πεζοδρόμια έχουν καταντήσει πραγματικά …ναρκοπέδια, και οι πεζοί αναγκάζονται να μη βαδίζουν ίσια και αμέριμνοι, αλλά να κάνουν σλάλομ για να μη πατήσουν τις βρωμιές.
    Κι αν η οικονομική κρίση χειροτερεύσει, δεν αποκλείεται να μας ζητήσουν να πληρώνουμε και για άλλα πράγματα, όπως λ.χ. για το τζάκι του σπιτιού, για το κλιματιστικό, όσοι έχουν μεγάλες βεράντες, όσοι κάνουν μπάνιο κάθε μέρα (και ξοδεύουν πολύ ηλεκτρικό ρεύμα με το θερμοσίφωνο), όσοι πάνε στο κομμωτήριο κάθε λίγο και λιγάκι, όσοι έχουν περισσότερες από 5 γλάστρες με λουλούδια (γιατί ξοδεύουν πολύ νερό για το πότισμα), όσοι τρώνε κρέας μέρα – παρα μέρα, κ.ά.  …!

Comments are closed.