Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Γράφει ο Παναγιώτης Σταυρινού, Μαθηματικός

Στο βιβλίο της Γένεσης (30/37-39) διαβάζουμε ένα καταπληκτικό περιστατικό που μας οδηγεί σε σημαντικά συμπεράσματα. Ο Ιακώβ, προκειμένου να αυξήσει το ποίμνιό του με ζώα που θα είχαν στικτό τρίχωμα (μετά από μια συμφωνία που προηγήθηκε με το θείο του Λάβαν), κάνει το εξής επιτυχές πείραμα. Τοποθετεί απέναντι από τις ποτίστρες των ζώων ένα φράκτη από κορμούς λεύκης, καρυδιάς και πλατάνου, αφού πρώτα λέπισε τους κορμούς ώστε να γίνουν διάστικτοι, αφαιρώντας κατά τόπους ένα μέρος του φλοιού. Όταν λοιπόν τα ζώα συνελάμβαναν στη θέα του διάστικτου φράκτη, γεννούσαν ζώα με βούλες στο τρίχωμά τους. Οι οπτικές παραστάσεις των ζώων, αποτυπώνονταν τελικά στο τρίχωμα των απογόνων τους. Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι σκέψεις που κυοφορούνται στο μυαλό μας, διαμορφώνουν σταδιακά και τις πράξεις μας; Ο Απ. Παύλος γράφει: «Και μη συσχηματίζεσθε τω αιώνι τούτω αλλά μεταμορφούσθε τη ανακαινώσει του νοός ημών» (Ρωμ.12/2).

Ο νους μας χρειάζεται ανακαίνιση, γιατί εκεί θεμελιώνεται ο τρόπος της συμπεριφοράς μας. Φαίνεται ότι η ηθική πλευρά της προσωπικότητας μας διαμορφώνεται από το είδος των σκέψεων που συντηρούμε και φιλοξενούμε στο κεφάλι μας. Γι’ αυτό, ο Παύλος γράφει στους Φιλιππισίους. «Το λοιπόν αδελφοί, όσα εστιν αληθή, όσα σεμνά, όσα δίκαια, όσα αγνά, όσα προσφιλή, όσα εύφημα ει τις αρετή και ει τις έπαινος ταύτα λογίζεσθε» (Φιλ.4/8). Τέτοιοι λογισμοί διαμορφώνουν έναν ενάρετο χαρακτήρα. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε τι εισάγουμε στο μυαλό μας μέσω της οπτικής ή ακουστικής οδού. Να αποφεύγουμε τις ακάθαρτες οπτικοακουστικές παραστάσεις, τα ακάθαρτα αναγνώσματα και τις κακές παρέες, για να μην παράγουμε ακάθαρτες σκέψεις. Η συνεχής μελέτη της Αγίας Γραφής συντηρεί στο νου μας τις Άγιες Σκέψεις του Θεού. Δεν επιτυγχάνεται αγιότητα και πνευματική ζωή χωρίς τη μελέτη του Λόγου του Θεού. Διότι τα λόγια του Χριστού είναι πνεύμα και ζωή (Ιω.6/63).

Είναι λοιπόν ανάγκη να ανακαινίσουμε το νου μας και να βάλουμε στο επίκεντρο των σκέψεων μας το Χριστό, διότι έτσι εγκαθιστούμε μέσα μας την ενυπόστατη Αγάπη, το Φως και την Αλήθεια. Με τον τρόπο αυτό θα μεταμορφωθούμε σε ανθρώπους συμμόρφους της εικόνος του Υιού του Θεού.


Λεμεσός-Κύπρος
stavrinoup@hotmail.com

Comments are closed.