ΑΞΙΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΕΛΙ του Δρα Κώστα Μεταλληνού

                                                  Μπροστά στη βιτρίνα

       Στη βιτρίνα κάποιου μεγάλου αδαμαντοπωλείου στεκόταν ένας νέος από την επαρχία και παρατηρούσε τα διαμάντια και τα πολύτιμα κοσμήματα. Τυχαία ένας γέροντας ρακοσυλλέκτης πέρασε δίπλα του. Είδε το θαυμασμό και τον πόθο ζωγραφισμένο στο πρόσωπο του νέου και σταμάτησε.

«Κοιτάς τα ωραία διαμάντια;» τον ρώτησε ο γέρος. «Όλα αυτά που βλέπεις αγοράζονται με αυτά που έχω στο τσουβάλι μου». Άνοιξε τότε ο γέρος το παλιοτσούβαλο και έδειξε στο νέο ένα σωρό βρωμόχαρτα και κουρέλια που είχε μαζέψει στην περιοδεία του.

«Αστειεύεσαι βέβαια», είπε ο νέος με ύφος ελαφρά περιφρονητικό.

«Δεν αστειεύομαι διόλου», απάντησε ο ρακοσυλλέκτης. «Έλα μαζί μου να δεις και να θαυμάσεις».

 

       Ο νέος με αρκετή περιέργεια ακολούθησε τον γέρο. Βγήκαν λίγο έξω από την πόλη και φθάσανε σ’ ένα μεγάλο εργοστάσιο. Εκεί έδειξε στο νεαρό μας τεράστιους όγκους από κουρέλια που ζύμωναν διάφορα μηχανήματα και τα κάνανε πολτό. Πιο κει άλλα συγκροτήματα μηχανημάτων παίρνανε αυτό τον πολτό και κάτω από ειδικές επεξεργασίες και προσθήκη χημικών, τον πιέζανε και γινόταν χαρτί σε μεγάλα-μεγάλα φύλλα. Στη συνέχεια αυτά τα φύλλα, άλλα ειδικά μηχανήματα τα παίρνανε και τα κάνανε μικρότερα. Και η πρέσσα του εθνικού νομισματοκοπείου στο τέλος, τύπωνε πενηντάρικα, κατοστάρικα, πεντακοσάρικα, χιλιάρικα και πεντοχίλιαρα. Με τα χρώματά τους, τις φιγούρες, τις αξίες του, τα χαρακτηριστικά νούμερά τους και βέβαια τις νόμιμες υπογραφές τους.

 

«Βλέπεις, λοιπόν, τι γίνονται τα κουρέλια που είχα μέσα στο παλιοτσούβαλο;», είπε ο γερο-ρακοσυλλέκτης στον αποσβολωμένο νεαρό. Έλα τώρα να σου δείξω και την διαδικασία ολόκληρη.

 

                                    Το λουτρό των κουρελιών

 

    «Και πρώτα- πρώτα», συνέχισε ο γέρος, το λουτρό των κουρελιών.

«Τι είναι το λουτρό των κουρελιών;», ρώτησε ο νεαρός.

«Είναι η πρώτη και απαραίτητη κατεργασία που γίνεται στα κουρέλια. Χωρίς αυτή, όλη η δουλειά όπως την παρακολούθησες και την θαύμασες ως τώρα είναι αδύνατο να γίνει», συνέχισε ο γέρος. Και τότε τον οδήγησε τον νέο σε μια σιδερένια σκάλα, απ’ όπου κάτω μπορούσαν να  δουν μια τεράστια δεξαμενή που έμοιαζε σαν μια κόκκινη λίμνη. Μέσα σ’ αυτήν ήσαν βυθισμένοι μεγάλοι όγκοι κουρελιών.

«Και τι θέλουν εδώ μέσα τα κουρέλια;», ρώτησε με περιέργεια ο νέος.

«Στο νερό της δεξαμενής», απάντησε ο γέρος, «έχουν ρίξει μια ειδική χημική ουσία που δίνει στα κουρέλια αυτό το κόκκινο χρώμα. Τα κουρέλια πρέπει απαραίτητα να περάσουν από εδώ μέσα για να απολυμανθούν. Να χάσουν το δικό τους χρώμα έτσι που να αποκτήσουν όλα τους ένα χρώμα. Μόνο ύστερα από αυτή την κατεργασία είναι κατάλληλα για μια σειρά από άλλες διαδικασίες και κατεργασίες, που τελικά θα καταλήξουν να κάνουν αυτά τα βρομοκούρελα πεντοχίλιαρα.

 

      Τούτος ο τρόπος μετατροπής των κουρελιών σε χαρτονομίσματα έχει μεγάλα διδάγματα για μας. Κάθε άνθρωπος είναι αμαρτωλός και μοιάζει με το κουρέλι της ιστορίας μας. Ο Θεός, θέλοντας από μεγάλη αγάπη να σώσει τον αμαρτωλό, σχεδίασε την σταυρική θυσία του Χριστού, το αίμα του οποίου καθαρίζει από κάθε αμαρτία. Αφού ο αμαρτωλός πλυθεί και καθαρισθεί, ο Θεός σφραγίζει τον πιστό με το Άγιο Πνεύμα και τον κάνει παιδί Του. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Θεός, μέσα στο θαυμαστό σχέδιο της αγάπης Του, μεταμορφώνει τον αμαρτωλό σε παιδί του Θεού, δηλαδή δίνει στο κουρέλι την μεγαλύτερη αξία.

       Όσο μεγάλος και καλός κι’ αν φαντάζει ο άνθρωπος στα μάτια των άλλων ανθρώπων, μπροστά στον άγιο Θεό είναι ατελής κι’ αμαρτωλός. Τέτοιος είσαι αγαπητέ και συ που διαβάζεις αυτές τις γραμμές. Αλλά δόξα στο Θεό ο οποίος βρήκε μέσο για να σώσει και σένα. Δόθηκες, λοιπόν, με την καρδίά σου στη μεγάλη αυτή σωτηρία; Ποια είναι αυτή την στιγμή η κατάστασή σου; Συνεχίζεις άραγε να μένεις ένα άχρηστο κουρέλι μπροστά στο Θεό, ή πέρασες απ’ τη δεξαμενή, καθαρίστηκες με το Αίμα του Χριστού και σφραγίστηκες με το Πνεύμα αποκτώντας τον ένδοξο τίτλο «παιδί του Θεού;».

      Ο Θεός σε προσκαλεί στην ένδοξη και ανεκδιήγητη δωρεά Του που πραγματοποίησε με τον Ιησού Χριστό. Μη μείνεις, λοιπόν, κουρέλι, αλλά βιάσου ν’ αποκτήσεις την άπειρη αξία που ο Θεός λαχταρά να σου χαρίσει.

      Άκου πως μιλά ο Θεός μέσα στην Αγία Γραφή: «δεν υπάρχει δίκαιος ουδέ εις» (Ρωμ γ΄ 10). «Πάντες ήμαρτον και υστερούνται της δόξης του Θεού» (Ρωμ γ΄ 23).   

  

                           Το αίμα που καθαρίζει

 

     Αφού η Γραφή σε πληροφορήσει ότι είσαι αμαρτωλός, σου φανερώνει κατόπιν τον Χριστό σαν τον αντικαταστάτη σου μπροστά στο Θεό. Ο Χριστός καρφώθηκε στο σταυρό, έχυσε το αίμα Του και προσφέρει τέλεια επανόρθωση στον Θεό για λογαριασμό σου. Τώρα, λοιπόν, ο Θεός σε καλεί να πιστέψεις την τακτοποίηση εκείνη του χρέους των αμαρτιών σου, την οποία πέτυχε ο Χριστός, έτσι ώστε να πλυθείς με το αίμα του Χριστού και να καθαρισθείς από κάθε αμαρτία.

     Να τι λέει ο Λόγος του Θεού: «Το αίμα του Ιησού Χριστού του Υιού του Θεού καθαρίζει ημάς από πάσης αμαρτίας» (Α΄ Ιωάν α΄7). «Έχομεν την απολύτρωσιν δια του αίματος του Χριστού, την άφεσιν των αμαρτιών». (Κολ α΄14).

     «Έχομεν την άφεσιν των παραπτωμάτων κατά τον πλούτον της Χάριτος Αυτού» (Εφ α΄7). «Ούτοι έπλυναν τας στολάς αυτών και ελεύκαναν αυτάς εν τω αίματι του Χριστού» (Απ ζ΄14).

 

                              

                Η σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος

 

      Αφού πιστέψεις στη θυσία του Χριστού και καθαριστής με το αίμα του Γολγοθά, σφραγίζεσαι τότε αμέσως από το Θεό με το Άγιο Πνεύμα.

      «Πιστεύσαντες εις τον Χριστόν εσφραγίσθητε με το Πνεύμα το Άγιον» (εφ α΄13)

      «Ο Θεός εσφράγισεν ημάς και έδωσε το Πνεύμα εις τας καρδίας ημών που κράζει ‘Αββά, ο πατήρ» (Γαλ δ΄6).

      «Εάν κάποιος Πνεύμα Χριστού δεν έχει, αυτός δεν ανήκει στο Χριστό (Ρωμ η΄ 9).

 

                                  Το μεγαλείο της υιοθεσίας

 

     Το να γίνεις από αμαρτωλός παιδί Θεού, είναι χάρις (χάρισμα) και δώρο που σε ανυψώνει από την απώλεια στην αιώνια σωτηρία και σε τοποθετεί στο θείο σου προορισμό. Ο ακατάπαυστος στροβιλισμός της γης στο διάστημα, η διαδοχή των ημερών και των νυχτών, των εποχών του έτους, όλη η κίνηση της φύσης τριγύρω σου, αποβλέπουν και σε περιμένουν να δεχθείς τον Χριστό Σωτήρα και Λυτρωτή σου και να γίνεις παιδί του Θεού. Αυτός είναι ο σκοπός της ζωής. Μην αναβάλλεις, λοιπόν, είσαι ύπαρξη με προορισμό αιώνιο και θείο και μόνο μέσω του Ιησού Χριστού θα το πετύχεις.

 

      Άκου την αξία της υιοθεσίας μέσω του Χριστού:

‘‘Όσοι εδέχθησαν τον Χριστό εις αυτούς έδωκεν εξουσίαν να γίνωσι τέκνα Θεού, εις τους πιστεύοντας εις το όνομα αυτού’’ (Ιωάν α΄12).

‘‘Ώστε δεν είσαι πλέον δούλος αλλά υιός, εάν δε υιό είσαι και κληρονόμος του Θεού δια Χριστού’’ (Γαλ δ΄7).

‘‘Ο Θεός προόρισεν ημάς εις υιοθεσίαν δια Ιησού Χριστού εις εαυτόν, κατά την ευδοκίαν του θελήματος αυτού, εις έπαινον της δόξης της χάριτος αυτού με την οποία εχαρίτωσεν ημάς εν τω ηγαπημένω’’(Εφ α΄5,6).

‘‘Παρατηρήσατε οποίαν αγάπην έδωκενεις ημάς ο Πατήρ ώστε να ονομασθώμεν τέκνα Θεού…..Αγαπητοί, τώρα είμεθα τέκνα Θεού και ακόμη δεν εφανερώθη τι θα είμεθα, γνωρίζομεν όμως ότι όταν φανερωθεί θα είμεθα όμοιοι με αυτόν διότι θα ίδωμεν αυτόν καθώς είναι’’ (Α΄Ιωάν γ΄1,2).

 

                              

 

 

 

 

                                      

                                  

                                         Σωτήριος προτροπή

 

      Η αμαρτία εξευτελίζει τον άνθρωπο και τον καταντά κουρέλι. Άλλ’ ο Θεός μες στην άπειρη αγάπη Του παίρνει αυτά τα κουρέλια, τα πλένει με το αίμα του Χριστού, τα σφραγίζει με την δωρεά του Αγίου Πνεύματος και τα μεταβάλει σε παιδιά του και κληρονόμους της αιώνιας ζωής. Και εγώ που γράφω τούτες τις γραμμές ήμουν κάποτε κουρέλι, τώρα όμως επειδή πίστεψα στο Χριστό απλά και αληθινά, δεν είμαι πλέον κουρέλι αλλ’ η χάρη του Θεού με έκαμε παιδί Του, ένα καινούριο άνθρωπο.

 

       Μακάρι και συ που διαβάζεις αυτές τις γραμμές να αντιληφθείς την πραγματική σου κατάσταση και το ύψιστο συμφέρον σου. Αν δεν έχεις δοθεί ακόμα στο Θεό, μάθε ότι αυτήν ακριβώς την στιγμή ο Θεός σε δέχεται. Μη διστάσεις καθόλου. Το αίμα του Χριστού σε περιμένει να σε πλύνει, το Πνεύμα σε περιμένει να σε σφραγίσει. Και τότε από κουρέλι θα μεταβληθείς σε ύπαρξη που κέρδισε την σωτηρία της. Πάρε, λοιπόν, την απόφασή σου!

 

 

           Το κουρέλι απ’ τα σκουπίδια                       Κι’ ο αμαρτωλός, στο αίμα

           Στην δεξαμενή βουτιέται                             Του Χριστού όταν πλυθεί

           Κι’ από κει φτάνει στη πρέσσα                    Παίρνει του Θεού σφραγίδα

           Και χιλιάρικο πετιέται                                 Και αιώνια θα ζει.

 

     

Comments are closed.