Χάρι Πότερ, Υστερία ή Ευκαιρία; Του Παναγιώτη Κανταρτζή


Πριν καν ξεκινήσει η προβολή της ταινίας “Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος” τα εισιτήρια έχουν προ πολλού εξαντληθεί για τουλάχιστον ένα μήνα. Έτσι και η Ελλάδα ακολουθεί αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες του κόσμου στις οποίες η ταινία αλλά και τα βιβλία του Χάρι Πότερ κάνουν θραύση. Ποια πρέπει όμως να είναι η στάση ενός Χριστιανού γονέα σχετικά με την ταινία αυτή;
Στην ερώτηση αυτή υπάρχει ένα φάσμα απαντήσεων που έχουν προταθεί. Σε αυτές ανήκουν τοποθετήσεις που καταδικάζουν την ταινία αυτή ως μία πόρτα που οδηγεί τα παιδιά στην μαγεία και στον αποκρυφισμό. Από την άλλη υπάρχει και η στάση της ανυποψίαστης αποδοχής της ταινίας ως κάτι το απολύτως αθώο.
Προσωπικά πιστεύω πως ούτε η μία άποψη ούτε και η άλλη είναι οι ενδεδειγμένες.
Από την μία λοιπόν δεν νομίζω ότι η συγγραφέας των βιβλίων και οι παραγωγοί της ταινίας στόχο έχουν την μύηση των παιδιών στη μαγεία. Ούτε και είναι συνεπής η υστερία που παρατηρείται σχετικά με την ταινία αυτή. Στο κάτω κάτω της γραφής ποια ταινία του Ντίσνευ δεν περιέχει μάγους και ξωτικά; Ποια εφημερίδα ή περιοδικό δεν έχει ωροσκόπια και αστρολογίες; Πέρυσι στο νηπιαγωγείο ο γιος μου στη γιορτή των Χριστουγέννων αντί για αγγελάκι έπρεπε να ντυθεί καλικάντζαρος…  Το πρόβλημα λοιπόν δεν αφορά μόνο αυτή την ταινία αλλά είναι γενικότερο.
Δεν πρέπει όμως από την άλλη να δεχτούμε χωρίς ενδοιασμούς την ταινία ως κάτι το απολύτως αθώο. Αν και η ταινία αυτή δεν προωθεί άμεσα την μαγεία και τον πνευματισμό εντούτοις τον παρουσιάζει με έναν θετικό τρόπο. Είναι αυτό ακριβώς το στοιχείο που αποτελεί και τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Η παρουσίαση της μαγείας στην ταινία και στα βιβλία αν και είναι φανταστική, δηλαδή δεν έχει άμεση σχέση με πραγματικές αποκρυφιστικές πρακτικές, είναι πέρα για πέρα θετική και έτσι ενέχει τον κίνδυνο της αναισθητοποίησης και άμβλυνσης των αμυντικών αντανακλαστικών των ανυποψίαστων παιδιών μπροστά στον πραγματικό κίνδυνο.
Τι λοιπόν πρέπει ένας Χριστιανός γονέας να κάνει;
Θα πρότεινα ότι ίσως η καλύτερη απόφαση θα ήταν να αποφύγουμε να αφήσουμε τα παιδιά μας να εκτεθούν στην ταινία αυτή και γενικά στα βιβλία. Όμως, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι μία τέτοια στάση μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά καθώς είναι πιθανό ότι θα κεντρίσει περισσότερο την περιέργεια του παιδιού μας για τα θέματα με τα οποία πραγματεύεται η ταινία. Για αυτό, για τα μεγαλύτερα παιδιά, πρέπει να τους εξηγήσουμε γιατί δεν συμφωνούμε με το περιεχόμενο της ταινίας και για τα μικρότερα, πρέπει απλά να τους προσφέρουμε μία εναλλακτική που θα την κάνουμε να φαίνεται πολύ πιο δελεαστική από το να δουν την ταινία. Ίσως έτσι το φαινόμενο Χάρι Πότερ να γίνει μία ευκαιρία για να θωρακίσουμε τα παιδιά μας ώστε να σταθούν μέσα σε μία κοινωνία που αν και ανοιχτά απορρίπτει με βδελυγμία τον αποκρυφισμό στα κρυφά ερωτοτροπεί μαζί του (π.χ. καφετζούδες, χαρτορίχτρες, ξεματιάσματα, ωροσκόπια κ.λ.π.).

Ο Θεός να μας δίνει σοφία ώστε να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου.

Comments are closed.