Η Αποστολή Κληρικών (Αλληλογραφία με Μητροπολίτη

Στο σημερινό Περισκόπιο καταχωρούμε ένα e-mail που στείλαμε σε Μητροπολίτη μιας μεγάλης περιοχής της Πελοποννήσου  και την απάντησή του.   

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ 

Σεβασμιώτατε κ. …

΄Ενας φίλος, συνταξιούχος αξιωματικός, μου έστειλε το blog σας,  στο οποίο αναρτήσαμε ένα κείμενο ιδιαίτερα τρομακτικό, αν, βέβαια, γίνει πραγματικότητα. Αν και στην αγαπημένη μας πατρίδα όλα μπορούν να συμβούν, κάτι τέτοιο όμως θα ήταν ιδιαίτερα εφιαλτικό!

Δυστυχώς,  ο λαός μας, το αποκαλούμενο «Χριστεπώνυμο πλήρωμα» έχει αποχριστιανοποιηθεί και  εντελώς εκκοσμικευτεί. Μάλιστα αρκετές χιλιάδες ακολουθούν το 12θεο! Το δε παράξενο είναι ότι και αυτοί που θρησκεύουν έχουν ένα χριστιανισμό που καμιά σχέση δεν έχει μ’ αυτόν που μας παρουσιάζουν τα Ευαγγέλια, οι Πράξεις των Αποστόλων και οι Επιστολές. ΄Ενας λαός  προνομιούχος μεν, γιατί η Κ.Δ. γράφηκε στη γλώσσα μας και η Ελλάδα έγινε η θύρα για να μεταφερθεί το Ευαγγέλιο στην Ευρώπη, που σήμερα όμως, στην πλειοψηφία του, έχει αποστασιοποιηθεί και  αποστατήσει από τη διδασκαλία της Βίβλου και ζει κοσμικά και ειδωλολατρικά!  Σ’ αυτό μεγάλο μέρος ευθύνης έχουν οι πολιτικοί και οι άνθρωποι του πνεύματος αλλά και η ηγεσία της επικρατούσας εκκλησίας.

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στις ημέρες μας είναι κωμικοτραγικά. Οι θεσμοί έχουν εκπέσει, οι χριστιανικές αρετές κουρελιάζονται, η διαφθορά έχει μπει σ’ όλους τους πόρους της εθνικής μας ζωής. Οι τηλεοράσεις  έχουν κατακλυστεί μ’ ένα σωρό άσεμνα και ανώμαλα. Οι γάμοι «επώνυμων» έχουν γίνει σήριαλ. Μερικοί απ’ αυτούς έχουν παντρευτεί δυο και τρεις και τέσσερις φορές. Ο γάμος, που θεωρείται μυστήριο από την Ορθόδοξη Εκκλησία  έχει γίνει κοσμικό γεγονός επίδειξης τουαλετών και γλεντιών. Πολλά ζευγάρια πριν πάνε στην εκκλησία ζούνε μαζί για πολλά χρόνια, αποκτούν παιδιά και  όταν κάποια στιγμή αποφασίσουν να παντρευτούν, για να χαροποιήσουν ίσως και τους παραδοσιακούς γονείς τους,  έχουν παρανυφάκια τα παιδιά τους ή μαζί με το γάμο τους κάνουν και τη βάπτιση του παιδιού τους! Τι σχέση έχουν όλα  με την απλότητα και σεμνότητα του Ευαγγελίου! Βέβαια, αυτό δεν είναι φαινόμενο μόνο ελληνικό αλλά παγκόσμιο. Οι περισσότερες χριστιανικές εκκλησίες, όλων των Ομολογιών, ιδιαίτερα οι κρατικές, περνούν κρίση. Τι πρέπει να γίνει; Επιστροφή στην αποστολική εκκλησία των πρώτων χρόνων. Κι εσείς, που είστε ένας δυναμικός ιεράρχης και έχετε λόγο και συχνά απασχολείτε τα ΜΜΕ, να υψώσετε τη φωνή σας και να καυτηριάσετε τα κακώς έχοντα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και το blog σας για να βάλετε έστω ένα πετραδάκι για την αναμόρφωση της εκκλησίας.             

Διάβασα  μερικά κείμενά σας στο blog σας, που το έχουν επισκεφτεί αρκετές χιλιάδες. Σας συγχαίρω από τη μια, για αρκετά από  τα καλογραμμένα κείμενα σας αλλά και να σας εκφράσω, με αγάπη, τη λύπη μου, γιατί ενώ ασχολείστε με τόσα θέματα κοινωνικά, πολιτικά και άλλα παρατήρησα ότι δεν έχετε μηνύματα καθαρά βιβλικού και πνευματικού περιεχομένου, παρ’ ότι γράφετε ότι το αγαπημένο σας  βιβλίο είναι μόνο η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ!   

Οι απόστολοι για να μην ξόδευαν χρόνο για τη σημαντική διακονία των τραπεζών, επέλεξαν τους διακόνους να ασχοληθούν με τη διακονία αυτή. Ακόμη  και αυτοί, οι διάκονοι, ήταν πλήρεις Πνεύματος Αγίου και  καταγίνονταν, παράλληλα, και  με τα πνευματικά. Και ο Ιωάννης Χρυσόστομος και άλλοι Πατέρες της Εκκλησίας έγραψαν συγγράμματα με καθαρά πνευματικά θέματα. 

Ταπεινή μου γνώμη είναι το blog σας να το μετατρέψετε σε άμβωνα σας,  απ’ όπου να κηρύττετε το Ευαγγέλιο με απλότητα, γιατί το πρόβλημα του ανθρώπου δεν είναι κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό αλλά καθαρά πνευματικό. Και για να αλλάξει ο άνθρωπος δεν χρειάζεται περισσότερη μόρφωση, μεγαλύτερους μισθούς,  αλλαγή κόμματος, άνετη ζωή ή ακόμη και περισσότερη θρησκεία, αλλά το «πρέπει» της «άνωθεν γέννησης», της αναγέννησης, για την οποία μίλησε ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός στο θρησκευτικό ηγέτη, τον Νικόδημο. Κάποιος είπε  ότι η καρδιά του προβλήματος του ανθρώπου είναι η καρδιά του ανθρώπου. Και εσείς που έχετε αναπτύξει  μεγάλη δραστηριότητα και έχετε διασυνδέσεις με τα ΜΜΕ, να ασκήσετε την επιρροή σας, προσφέροντας στο λαό σας το Ευαγγέλιο και με τα γραπτά και κήρυγμά σας να τον οδηγήσετε στον Ιησού  Χριστό, τον Σωτήρα και Κύριο, που είναι η ΟΔΟΣ η ΑΛΗΘΕΙΑ  και η ΖΩΗ, χωρίς τον Οποίο δεν υπάρχει σωτηρία.

Σταματώ εδώ, γιατί σας κούρασα. Σας τα έγραψα με αγάπη Χριστού και έτσι να τα δεχθείτε. Θεώρησα σκόπιμο να μην τα  καταχωρήσω στον blog σας αλλά να σας τα στείλω στο προσωπικό σας e-mail.

Με σεβασμό και τιμή

Γιώργος Κανταρτζής

http://www.nikites.eu

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακάτω δημοσιεύουμε την απάντηση που μας έστειλε αμέσως, ηλεκτρονικά, ο Μητροπολίτης.

Αγαπητέ μοι κ.
Σας ευχαριστώ θερμότατα για την ευγενική σας επιστολή. Συμφωνώ απολύτως με την τοποθέτηση σας. Ο Λαός μας χρειάζεται ευαγγελισμό! Τώρα πλέον δεν γίνεται Κατήχησις ούτε στο Σχολείο, ούτε στο Κατηχητικό Σχολείο, ούτε και στην οικογένεια. Αυτή είναι η επιθυμία μου. Έτσι άρχισα  το μπλόκ δημοσιεύοντας αποσπάσματα από τον …  
Τελικά τα γεγονότα με ηνάγκασαν να αλλάξω πορείαν. Ήταν η  τρέχουσα επικαιρότης καί η απουσία εκκλησιαστικής φωνής. Όσο ήταν στη ζωή ο μακαριστός Χριστόδουλος δεν υπήρχε ανάγκη για άλλες φωνές. Τώρα όμως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΝΗ καί όμως η Ελλάδα  μας χάνεται και η Ορθοδοξία μας δοκιμάζεται. Επομένως είμαι αναγκασμένος να ακολουθώ κάτι, το οποίον όχι μόνον δεν με εκφράζει, αλλά και πολύ μου κοστίζει.
Παρακαλώ, συμπαθήστε με! Οι Προφήτες θεράπευαν και τον ελεγκτικό λόγο.
Σας πληροφορώ όμως, ότι παράλληλα στο κήρυγμά μας, στον προφορικό λόγο, προσπαθώ να είμαι οικοδομητικός.  Είναι μια άλλη διάσταση της ταπεινής διακονίας μου. Επίσης με διάφορες ιεραποστολικές δραστηριότητες προσπαθούμε να κηρύττουμε το Ευαγγέλιο στο Λαό μας.
Είθε ο Κύριος να με ελεήση.
Με θερμές ευχές εν Κυρίω.

Comments are closed.