Η Ανοικτή Γραμμή Επικοινωνίας με το Θεό

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Η Ανοικτή Γραμμή Επικοινωνίας με το Θεό

 

«Για τίποτε να μη σας πιάνει άγχος, αλλά σε κάθε περίσταση τα αιτήματά σας να τα απευθύνετε στο Θεό με προσευχή και δέηση, που θα συνοδεύονται από ευχαριστία»  (Φιλιππησίους 4:6)

Κοίταξα τον συνομιλητή μου με συμπόνια όταν μέσα στη θλίψη του για τη διάλυση της οικογένειάς του μου είπε:  «Προσευχήθηκα για να σωθεί ο γάμος μου.  Κανένα αποτέλεσμα, καμιά απάντηση από το Θεό.  Τίποτα δεν άλλαξε, ούτε μέσα μου ούτε και έξω.»

Είχε να προσευχηθεί κάποια χρόνια.  Δεν είχε καν αισθανθεί την ανάγκη να επικοινωνήσει με τον Κύριο.  Τότε όλα πήγαιναν καλά: επαγγελματική επιτυχία, οικογενειακή αρμονία, χρήμα, και κοινωνικό γόητρο.  Μακριά από το Θεό είχε ξεχάσει να Τον ευχαριστήσει για όλες Του τις ευλογίες.  Πίστευε πως τ’ αγαθά που απολάμβανε ήταν απλά η φυσική συνέπεια της δικής του προσπάθειας.

Πολλές φορές οι δυσκολίες της ζωής, αλλά και οι πικρίες και οι κακίες που έχουμε συσσωρεύσει μέσα μας από τη σκληρή συμπεριφορά των τρίτων, έχουν «μπλοκάρει» την επικοινωνία μας με το Θεό.   Έτσι, όταν  έλθουν τα προβλήματα, προσπαθούμε συνήθως να βρούμε τη λύση βασιζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις.  Άλλες φορές ζητάμε τη βοήθεια των συγγενών και φίλων.  Όταν τίποτα δεν λειτουργήσει ικανοποιητικά, τότε καταφεύγουμε στη προσευχή.

Η προσευχή είναι το πιο δυνατό μυστικό όπλο κάθε χριστιανού. Είναι η ανοικτή γραμμή επικοινωνίας που συνδέει την ψυχή μας με τη μπαταρία της θεϊκής δύναμης.  Ο σημαντικότερος σκοπός της είναι να δημιουργήσει μια βαθιά σχέση με το Θεό που δεν θα κινδυνεύει από καμιά συμφορά.

Ο Χριστός είπε, «Όλα όσα ζητάτε όταν προσεύχεστε να πιστεύετε ότι θα τα λάβετε, και θα σας δοθούν.  Κι όταν στέκεστε να προσευχηθείτε, να συγχωρείτε άν έχετε κάτι εναντίον οποιουδήποτε.»  (Μάρκον 11:24,25).

Η προσευχή δεν λειτουργεί αυτόματα.  Αν έχουμε αμελήσει την καθημερινή επικοινωνία μας με το Θεό για τα απλά θέματα, τότε είναι πολύ δύσκολο να την αποκαταστήσουμε αυτόματα όταν έλθουν οι μεγάλες φουρτούνες της ζωής.  Για να έχουμε αποτελέσματα, πρέπει να γνωρίζουμε και να τηρούμε τις παρακάτω  προϋποθέσεις: 

 

1.    Ν’ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ τον εαυτό μας, τους άλλους, τον κόσμο.  Έτσι θα δώσουμε την ευκαιρία στο Χριστό να κατοικήσει μέσα μας και να γίνει ο πολύτιμος σύντροφός μας στις δύσκολες και στις καλές στιγμές μας.

 

2.    ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ στο Θεό με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, της καρδιάς μας, και της σκέψης μας.  Να ζητήσουμε τη βοήθειά Του με πλήρη επίγνωση ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε  μόνοι μας. 

 

3.    Ν’ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ τη φωνή Του, και να Τον ευχαριστήσουμε για την παρουσία Του.

 

4.    ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ μαζί Του με ειλικρίνεια και με απλά λόγια, όπως θα μιλούσαμε σε κάποιο έμπιστο μας φίλο.

 

5.    ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ πλήρη υποταγή στο θέλημά Του.  Υποταγή σημαίνει να δεχτούμε τον Χριστό σαν Σωτήρα μας.  Να παραδώσουμε όλα μας τα προβλήματα στα δικά Του χέρια και να πιστέψουμε πως Εκείνος θα μας οδηγήσει σωστά.

Η προσευχή δεν πρέπει να είναι η υπαγόρευση των προσωπικών μας επιθυμιών.   Σε κάθε δυσκολία χρειάζεται να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια.  Στον κατάλληλο χρόνο ο Θεός θα μας δώσει αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε για το δικό μας καλό και τη δική Του δόξα, και όχι απαραίτητα αυτό που μας βολεύει.

Η απάντηση στη προσευχή μας συνήθως έρχεται μ’ ένα εντελώς αναπάντεχο τρόπο:  μέσα από κάτι που θ’ ακούσουμε ή θα διαβάσουμε, μέσα από την εσωτερική μας φωνή, ή μέσα από κάποιο απρόσμενο γεγονός.  Μπορεί να είναι Ναί, Όχι, ή Περίμενε.

Η παρακάτω προσευχή έχει λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά για μένα:  «Θεέ μου σ’ ευχαριστώ για τη παρουσία Σου, για όλα τα καλά που μου έδωσες αλλά και για τα πολύτιμα μαθήματα που μου δίδαξες μέσα από τις δυσκολίες.  ‘Εχω αυτό τό πρόβλημα ή αυτή την επιθυμία.  Προσεύχομαι να με βοηθήσεις και σήμερα να σηκώσω το σταυρό μου και να Σε ακολουθήσω.  Σε παρακαλώ μη μ΄αφήσεις να κάνω άλλα λάθη.  Οδήγησέ με σωστά σύμφωνα με το θέλημά Σου.»  Μετά περιμένω την απάντηση του Κυρίου με υπομονή και χωρίς άγχος.  ‘Οταν έλθει τη δέχομαι με πίστη και ευγνωμοσύνη, κι άν ακόμη είναι αντίθετη με τις προσωπικές μου επιθυμίες ή με τη κοινή λογική.

Αντιμετωπίζεις σήμερα μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στη ζωή σου;  Έχεις φτάσει σε αδιέξοδο και δεν υπάρχει από πουθενά βοήθεια και ελπίδα;   Αισθάνεσαι ότι η ζωή σου δεν έχει πια καμμιά αξία;  Ανεξάρτητα πόσο αδύνατη και ανεπαρκής μπορεί να είναι η πίστη σου, μην απελπίζεσαι.  Για το Θεό τίποτα δεν είναι αδύνατο.  Κάνε αυτό μου μας λέει ο Ιάκωβος, «Βρίσκεται κανένας σας σε δύσκολη θέση;  Να προσεύχεται.»  (5:13).  Πέσε στα γόνατά σου και προσευχήσου επίμονα, με πλήρη υποταγή στο θέλημά Του. 

Η δύναμη της προσευχής είναι αναμβισβήτητη.  Ο Χριστός επικοινωνούσε συχνά με τον Πατέρα Θεό ζητώντας όχι μόνο οδηγίες, αλλά και δύναμη και κουράγιο για  ν’αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και να δεχτεί το θέλημά Του.  Η Αγία Γραφή είναι γεμάτη με ζωντανές μαρτυρίες για το πως η προσευχή άγγιξε πολλές ζωές και άλλαξε την ιστορία της ανθρωπότητας.  

Μη σταματάς λοιπόν να προσεύχεσαι.  Μόνο ο Θεός μπορεί να σου δείξει το σωστό δρόμο και να σε οπλίσει με δύναμη και θάρρος να τον ακολουθήσεις πιστά.

ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΩΛΙΩΤΗ

Comments are closed.