Η ανάλυση του εαυτού μας

Γράφει ο Χάρης Ι. Νταγκουνάκης, Νομικός

Με δύο σπουδαίες ανακαλύψεις, «πολυεθνική» επιστημονική ομάδα κατάφερε να αναλύσει το 80% του ανθρώπινου γενετικού υλικού (DNA), ενώ μέχρι σήμερα οι ερευνητές επικέντρωναν την προσοχή τους μόνο στο 2%. Αυτό γεννά ελπίδες για την καλύτερη κατανόηση των ασθενειών και την ταχύτατη ανάπτυξη νέων θεραπειών. Τα αποτελέσματα προκύπτουν από τηλεπτομερή ανάλυση  του ανθρώπινου γονιδιώματος, δηλαδή της «ορχήστρας» των γονιδίων του οργανισμού που έχει γίνει μέχρι σήμερα.


Ένας από τους επιστήμονες που ηγήθηκαν των επιστημονικών εργασιών και της συγγραφής των επτά εργασιών για τα αποτελέσματα του σχετικού προγράμματος (Encode) είναι Έλληνας, ο Δρ Τζον Σταματογιαννόπουλος, καθηγητής της Γονιδιωματικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Κάθε κύτταρο στο σώμα μας έχει τα ίδια γονίδια», εξηγεί ο καθηγητής, «αλλά διαφορετικά είδη κυττάρων, όπως της καρδιάς και του ήπατος. Αυτά θέτουν σε λειτουργία διαφορετικούς συνδυασμούς γονιδίων. Όταν τα κύτταρα αρρωστήσουν ο συνδυασμός αυτός αλλάζει. Η γνώση της λειτουργίας του διακόπτη που τα ενεργοποιεί ή τα αδρανοποιεί είναι ζωτικής σημασίας για την αποκρυπτογράφηση τόσο σε κατάσταση φυσιολογική (υγεία) όσο και σε κατάσταση ασθένειας», καταλήγει. Στο επίτευγμα συμμετείχαν περισσότεροι από 400 επιστήμονες σε 32 εργαστήρια ανά τον κόσμο.

       Πέρα από το γεγονός της συμμετοχής ενός συμπατριώτη μας στις εργασίες, εντύπωση προκαλεί και το πόσο κόπο, χρήμα, χρόνο και φαιά ουσία κατανάλωσε και καταναλώνει ο άνθρωπος για να αναλύσει το φυσικό του σώμα –και καλά κάνει! Είμαστε ευγνώμονες στους επιστήμονες που χρησιμοποιούν το μυαλό που τους έδωσε ο Δημιουργός για το καλό της ανθρωπότητας (κι όχι μόνον για να εφευρίσκουν όλο και τελειότερα όπλα).

       Θα περίμενε κανείς, ωστόσο, κάπως ανάλογο να είναι και το ενδιαφέρον του ανθρώπου για την ανάλυση του εαυτού του και την εμβάθυνση στο είναι του. Πόσο ξέρουμε, αλήθεια, τον εαυτό μας; πόσο έχουμε ανταποκριθεί στο σύνθημα των αρχαίων προγόνων μας «γνώθι σαυτόν»; πόσο ενδιαφερόμαστε για μια τέτοια ανάλυση παράλληλα με την ανάλυση του γονιδιώματός μας για να προλάβουμε τον εαυτό μας από μελλοντικές ασθένειες; Φοβάμαι πως η συνηθέστερη αντίδρασή μας είναι η αδιαφορία. Κανέναν από μας δεν ενοχλεί ο ελαττωματικός πολλές φορές εαυτός μας. Κυριότερα δεν μας ενοχλεί ο αμαρτωλός εαυτός μας. Συνήθως καταφεύγουμε στη σκέψη «έτσι κάνουν όλοι» ή «δε βαριέσαι… όλοι το ίδιο είμαστε» –και πιστεύουμε πως «καθαρίσαμε».

       Όμως, στον γραπτό του λόγο, τη Βίβλο, ο Δημιουργός μας, που δεν έπλασε μόνο τα γονιδιώματά μας αλλά και τον πνευματικό μας εαυτό, μας δίνει έναν τρόπο για να δούμε πόσο αμαρτωλοί είμαστε και να ζητήσουμε από τον Θεό να μας αλλάξει: «Να πετάξετε από πάνω σας τον παλιό εαυτό σας, που σας συνδέει με την προηγούμενη ζωή σας και που φθείρεται με τις απατηλές επιθυμίες του. Να ανανεωθείτε σ’ όλο το πνευματικό σας βάθος. Να ντυθείτε τον καινούριο άνθρωπο…» (Εφεσίους 4,22-24 – Νέα Μετάφραση της Βίβλου).         Τόσο απλά μιλάει ο Θεός, που καθένας μπορεί να καταλάβει, χωρίς να έχει τις ειδικές γνώσεις των επιστημόνων! Αρκεί να θέλει να ανανεωθεί πνευματικά και να αποκτήσει ένα νέο, υγιή εσωτερικό άνθρωπο, απαλλαγμένο από τη φθορά της αμαρτίας. Ο γραπτός λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή είναι ο καθρέπτης που μας αποκαλύπτει πόσο μικροί, αμαρτωλοί και ένοχοι είμαστε ενώπιον του Θεού. Παράλληλα μας δίνει τον τρόπο να απαλλαγούμε από την αμαρτία που βαραίνει τη ζωή μας. Κι αυτός ο τρόπος είναι η ειλικρινής μετάνοια για το παρελθόν μας και η παράδοσή μας στον Χριστό που συγχωρεί το παρελθόν μας και μας κάνει παιδιά του Θεού.

       Αν γίνει αυτό, τότε θα έχουμε κάνει την καλύτερη, την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση του εαυτού μας.

 


Comments are closed.