Γνωρίζοντας τον Θεό– Γράφει ο Ελευθέριος Κ. Στεφανής

Πολλοί λένε πως γνωρίζουν τον Θεό. Υπάρχει όμως διαφορά από του να γνωρίζει κάποιος τον Θεό και από του να γνωρίζει για τον Θεό. Πώς όμως μπορούμε να γνωρίσουμε τον Θεό; Ο Θεός ήταν που έκανε γνωστό τον εαυτό Του σ’ εμάς. Πρέπει να ξέρουμε ότι ο άνθρωπος με τη λογική είναι αδύνατο να γνωρίσει τον Θεό, για δύο λόγους:

1) Εξαιτίας της αμαρτίας. Όταν ο Αδάμ και η Εύα αμάρτησαν, ένας τοίχος υψώθηκε στη σχέση τους με τον Δημιουργό. Η σχέση μεταξύ Θεού και ανθρώπου δηλητηριάστηκε και η εικόνα του Θεού στον άνθρωπο θόλωσε.

2) Ο άνθρωπος, που είναι δημιούργημα του Θεού έχει περιορισμένη αντίληψη και η σοφία του δεν μπορεί να κατανοήσει τον άπειρο Θεό.

Παρόλα αυτά μια ερώτηση αιχμαλωτίζει το μυαλό μας: πώς μπορούμε να γνωρίσουμε τον Θεό;

Μπορώ να πω ότι γνωρίζω κάποιον, αν αυτός επικοινωνεί και έχει σχέση μαζί μου ή απ’ την άλλη, αν κι εγώ τον εμπιστευτώ ως συνεπή στα λόγια και τα έργα του.

Ας προσεγγίσουμε αυτά τα δύο μέρη, πρώτα του Θεού και μετά τη δική μας. Ο Θεός έχει αποκαλύψει τον εαυτό του με ποικίλους τρόπους. Πρώτα, έστειλε τον Υιό Του τον μονογενή, τον Ιησού Χριστό (Ιωάννης 3:16, 10:38, 12:45, 14:6, κ.ά.). Αυτά τα εδάφια μας δείχνουν καθαρά τον Θεό στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Είναι ο Θεός ενσαρκωμένος. Τι προνόμιο για εμάς να ξέρουμε πως ο Θεός έγινε άνθρωπος, γεύτηκε τις χαρές, τις λύπες, τον πόνο…

Περισσότερο συγκλονιζόμαστε γνωρίζοντας τον απώτερο σκοπό της έλευσής Του: Να μας σώσει από την καταδίκη της αμαρτίας, την οποία σήκωσε στο σταυρό για χάρη μας. Αυτό και μόνο είναι ένδειξη να σκεφτούμε πως ο Θεός πήρε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει σχέση μαζί μας. Αυτός είναι που μας προσκαλεί και όχι εμείς.  Εμείς, από την αμαρτωλή φύση μας προσπαθούμε να κλείσουμε την πόρτα που μας ανοίγει. Πόσο ευγνώμονες είμαστε για την θεϊκή επιμονή!

Ο Θεός αποκαλύπτεται για να τον γνωρίσουμε μέσα από τον γραπτό Του Λόγο, την Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Στους χρόνους της Παλαιάς Διαθήκης ο Θεός μιλούσε στο λαό του δια των προφητών και στην Καινή δια του Ιησού Χριστού (Εβραίους1:1-2).

Μέσα στην Αγία Γραφή έχουμε αποκάλυψη του Θεού και γνωρίζουμε ποιο είναι το θέλημά Του (Β΄ Τιμόθεον 3:16).Οι Γραφές μάς εξηγούν την αιτία της ύπαρξής μας, που είναι η σχέση μας με τον Ιησού Χριστό, που φέρνει δόξα στον Θεό. Ο Χριστός δημιούργησε μια καινούρια σχέση με τη θυσία Του στον Σταυρό. Στην Αγία Γραφή ξετυλίγεται όλο το σωτηριακό σχέδιο του Θεού και είναι εκεί που μαθαίνουμε για τον μοναδικό αιώνιο χαρακτήρα του Θεού μας.

Ένας άλλος τρόπος που ο Θεός αποκαλύπτει τον εαυτό Του είναι η εκκλησία του.Ο Χριστιανός είναι το σώμα του Χριστού (Ιωάννης 14:20-22).

Οι πραγματικοί χριστιανοί ζούνε μια ζωή που αντανακλά την εικόνα του Ιησού Χριστού.Είναι μια ζωή υπηρεσίας, αγάπης, ταπεινοφροσύνης και ελεημοσύνης. Είναι φυσικό αποτέλεσμα, όταν ο Χριστός βρίσκεται μέσα μας κι εμείς μέσα του.΄Αλλος τρόπος γνωριμίας με τον Θεό, είναι η προσευχή, που είναι μέσο  επικοινωνίας με τον Θεό. Προσευχόμαστε για να τον δοξάσουμε, να τον ευχαριστήσουμε, να του φέρουμε τα αιτήματα και τις ανησυχίες μας. Προσευχόμενοι γνωρίζουμε βαθύτερα το θέλημά Του.

Συχνά η προσευχή γίνεται μια κενή συνήθεια, γιατί λείπει η προσωπική γνωριμία με τον Θεό. Είναι μεγάλη υποκρισία να προσεύχεται κάποιος στον Θεό, χωρίς να τον πιστεύει! Είναι, τουλάχιστον, παράλογο να ζητάς βοήθεια από κάποιον που δεν πιστεύεις ότι έχει την ικανότητα να σε βοηθήσει. Η προσευχή μας προϋποθέτει εμπιστοσύνη στη δύναμη Του και αποδοχή της Κυριαρχίας Του στη ζωή μας…  Ο Ιησούς Χριστός μας υπέδειξε το πώς να προσευχόμαστε. Στο «Πάτερ Ημών» (Ματθαίος 6:9-13).

Τέλος, ο Θεός αποκαλύπτει τον εαυτό Του σ’ εμάς στη φύση. Στην προς Ρωμαίους επιστολή ο απόστολος Παύλος αναφέρεται σ’ αυτό (Ρωμαίους 1:18-20). Ο Θεός φανερώνεται από τη δημιουργία του. Είναι ένδειξη της αγάπης και της φροντίδας Του για εμάς. Επίσης, ο βασιλιάς Δαβίδ στους Ψαλμούς αναφέρεται στη δημιουργία του Θεού σαν ένδειξη της μεγαλειότητάς και της αποκαλύψεώς Του μέσα απ’ αυτήν (Ψαλμός 19:1-6).

Η γνωριμία με τον Θεό δεν είναι αποτέλεσμα δικής μας ανακάλυψης, αλλά είναι η αποκάλυψη του Θεού σε μας.Ας εκτιμήσουμε όλα αυτά τα σημεία που ο Θεός αποκαλύπτει τον εαυτό Του. Είναι όλοι αυτοί οι τρόποι διαθέσιμοι σ’ όλους τους ανθρώπους αρκεί να θελήσουν να τους πειραματιστούν.

Κλείνοντας θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι το να γνωρίζεις τον Θεό δεν είναι ένας στόχος που επιτυγχάνεται με μια μονομερή πράξη, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας ζωντανής σχέσης.

Κλείνοντας, θέλω να σε ρωτήσω, έχεις γνωρίσει τον Θεό; Αν όχι, μπορείς να το κάνεις δεχόμενος τον Χριστό ως Σωτήρα σου προσωπικά. Στο πρόσωπο του Χριστού μας αποκαλύπτεται πως είναι ο Θεός.

Ελευθέριος Κ. Στεφανής

Βιβλικό Σχολείο Σύδνεϊ Αυστραλίας

Comments are closed.