ΓΙΝΕ ΔΩΡΗΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ….


Γράφει η Μαρία Φραγκοπούλου-Μωλιώτη

«Γιά νά γίνει η επαύριο τής ζωής …πάλι ζωή…» Οδ. Ελύτης

«Ευχαριστώ τόν Θεό πού μέ τή μεγαλοψυχία τού τραγικού πατέρα έσωσε τή ζωή τού 36χρονου αδελφού μου».  Ήταν ένα συγκινητικό «ευχαριστώ» που έστειλε τηλεοπτικά η ευγνωμονούσα συγγενής στο γνωστό δημοσιογράφο Γιάννη Δημαρά.  Όταν διαπίστωσε ότι ο 24χρονος γιός του έχανε τη μάχη μέ τό θάνατο μετά από τροχαίο ατύχημα, ο συγκλονισμένος πατέρας αποφάσισε νά δωρίσει τά όργανα του σέ έξη πάσχοντες συνανθρώπους.  
Ίσως μέ τή γενναία του αυτή πράξη ο Γιάννης Δημαράς μπόρεσε ν’ απαλύνει τόν πόνο του.  Σίγουρα όμως έδωσε ελπίδα ζωής σέ άλλους κι’ έστειλε ένα μήνυμα αγάπης καί ψυχικής ανωτερότητας στό πανελλήνιο.

Γνωστός χειρούργος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος ασχολείται με μεταμοσχεύσεις οργάνων, ανακοίνωσε ότι κάθε χρόνο χάνονται στην Ελλάδα πολλοί συνάνθρωποι μας περιμένοντας μάταια ένα όργανο που θα μπορούσε να σώσει τη ζωή τους ή να βελτιώσει την ποιότητα της.  Γι’ αυτό έκανε έκκληση σε όλους μας νά γίνουμε δωρητές οργάνων,  ιδιαίτερα όταν τά θύματα των τροχαίων ατυχημάτων – που στη χώρα μας κατέχουν θλιβερό ρεκόρ – θά μπορούσαν νά χαρίσουν σε άλλους τη ζωή.

 Η μεταμόσχευση, δηλαδή η αντικατάσταση ανθρώπινων οργάνων που λειτουργούν ανεπαρκώς από άλλα υγιή, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής του 20ου αιώνα.  Αποτελεί υπέρτατο δώρο ζωής, μήνυμα ελπίδας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Πώς πραγματοποιείται η διαδικασία της δωρεάς οργάνων;  Όσο υπάρχει και η ελάχιστη ελπίδα επιβίωσης, αφαίρεση οργάνων δεν γίνεται.  Όταν ο θεράπων γιατρός προβεί στη σύνταξη του σχετικού πιστοποιητικού θανάτου, ενημερώνει άμεσα τις Υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Στη συνέχεια η οικογένεια ενημερώνεται για το θάνατο καθώς και τη δυνατότητα δωρεάς ιστών και οργάνων με σκοπό τη μεταμόσχευση.  Οι συγγενείς μπορούν να εκφράσουν τη συναίνεση ή την άρνηση τους, στην περίπτωση που ο δυνητικός δότης δεν είχε εγγράφως εν ζωή συναινέσει ή αποκλείσει τη μεταμόσχευση. Πώς μπορώ να πραγματοποιήσω την επιθυμία μου;  Καθοριστικό στοιχείο για την δωρεά οργάνων είναι η δήλωση του ίδιου του δωρητή.  Συμπληρώνοντας μια αίτηση μπορείτε να εγγραφείτε κατευθείαν στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων.  Ταυτόχρονα αποκτάτε μια σχετική κάρτα την οποία πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας.  Τα στοιχεία αυτά είναι απόρρητα και προστατεύονται από το Νόμο.  Εάν αλλάξετε γνώμη, τότε απλά μπορείτε να ζητήσετε τη διαγραφή σας.

Είναι η δωρεά οργάνων σωστή επιλογή για τους Χριστιανούς;
Το θέμα δεν αναφέρεται ρητά στη Βίβλο, απλά γιατί εκείνη την εποχή η ιατρική επιστήμη δεν είχε προχωρήσει.  Έτσι η δωρεά οργάνων είναι θέμα προσωπικής επιλογής.  Παρ’ ολ’ αυτά, υπάρχουν ορισμένες γενικές χριστιανικές αρχές που μπορούμε ανεπιφύλακτα ν’ ακολουθήσουμε.  
Η αγάπη πρός τον συνάνθρωπο μας πρέπει να είναι η κινητήριος δύναμη για κάθε Χριστιανό.  Ο Χριστός είπε:  «Θ’ αγαπήσεις τον Κύριο τον Θεό σου με όλη σου τη ψυχή και τη καρδιά και θ’ αγαπήσεις τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου».  (Ματθ. 22:37-40).  Τόνισε δε ότι σ’ αυτές τις δύο εντολές βασίζονται όλος ο νόμος και οι προφητείες. Εάν και πάλι δεν είσαι σίγουρος, τότε ρώτησε τον εαυτό σου εάν η πράξη σου αυτή θα δοξάσει το Θεό.  Τι θα έκανε ο Ιησούς στη θέση σου;  Ποιά είναι τα κίνητρα σου;   Κατάφυγε στη προσευχή, καί ο Θεός θα σε οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση. Εάν όμως δεχθούμε ότι ο Χριστός είναι αγάπη και ότι θυσίασε τη ζωή Του για τη δική μας σωτηρία, τότε ΝΑΙ το να γίνεις δωρητής οργάνων είναι η σωστή επιλογή.

Θα μπορούσατε να  ζητήσετε  πληροφορίες  γι αυτόν τον Οργανισμό επικοινωνώντας: Ε.Ο.Μ., Πλουταρχου 3,   10675 Αθηνα
Τηλ. 1147, 010-724937, FΑΧ.  7248527 Ε-mail:  eom@otenet.gr

Comments are closed.