Φορολογικές δηλώσεις

               Την εποχή των γονιών μου δούλευε μόνον ο άντρας, και τα λεφτά που έβγαζε έφταναν για να ζήσει την οικογένειά του. Κι έμεναν και λίγα στην άκρη, αποταμίευση. Σήμερα για να τα βγάλει πέρα μια οικογένεια πρέπει να δουλεύει και η γυναίκα. Και πάλι δεν φτάνουν.

               Οι γιαγιάδες μας έκαναν 8 και 10 παιδιά η καθεμιά. Σήμερα κανείς δεν τολμά να κάνει δεύτερο παιδί. Θα φτάσουμε να θεωρείται πολύτεκνος όποιος έχει δύο παιδιά!

               Κι έχεις και τις φορολογικές δηλώσεις, με τα ψιλά γράμματα, να ρωτάνε και να σε ανακρίνουν:  πόσο ενοίκιο παίρνει η γυναίκα σου από το προικώο διαμέρισμα; Πού τα βρήκες τα λεφτά για φροντιστήρια, για σπουδές του παιδιού, για αγορά αυτοκινήτου.

Έχει και κάτι λέξεις-παγίδες, όπως, λ.χ. τεκμήριο, ιδιοκατοίκηση, ψιλή κυριότητα.  Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω τι σημαίνουν, γι’ αυτό φαίνεται ότι την πατάω και πληρώνω αυξημένο φόρο.

Λένε ότι στη Νορβηγία υπάρχει στους πολίτες υψηλή φορολογική συνείδηση και ότι, όταν η εφορία κάνει λάθος και τους ζητήσει να πληρώσουν, λ.χ. 1000 ευρώ λιγότερα από όσο πρέπει, διαμαρτύρονται δημόσια, κατηγορούν την εφορία ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά της, και πηγαίνουν και πληρώνουν έξτρα άλλα 1000 ευρώ!

               Εδώ σε μας στην Ελλάδα φαίνεται ότι συμβαίνει το αντίθετο. Η εφορία ποτέ δεν κάνει λάθος να ζητήσει λιγότερα, και οι φορολογούμενοι ψάχνουν τρόπο να μη πληρώνουν. Βγήκε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών και είπε ότι φοροδιαφεύγουμε και δεν πληρώνουμε ούτε τα κανονικά, αυτά που οφείλουμε, διότι κρύβουμε τα φορολογητέα εισοδήματά μας.

Το επιβεβαιώνει και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία: To 59% των εταιριών δηλώνουν κατά μέσο όρο ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 7.337 ευρώ, οι δικηγόροι 14.500, οι οδοντίατροι 13.000, οι τραγουδιστές 11.300, οι ηθοποιοί 9.500, οι εστιάτορες 8.100, οι μπογιατζήδες 7.700, οι πλακάδες 6.900 κλπ. κλπ.

               Επίσης λέει ότι οι μισθωτοί, που δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα, δηλώνουν πολλά περισσότερα από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι εκπαιδευτικοί, λ.χ. δηλώνουν κατά μέσο όρο 16.000 ευρώ.

               Κύριε Υπουργέ, έχω μια απλή απορία: εμείς οι μισθωτοί και συνταξιούχοι γίναμε ευρωπαίοι και, όπως οι Νορβηγοί, σου δηλώνουμε τα πάντα και πληρώνουμε τα περισσότερα σε άμεσους φόρους, σύμφωνα με το εκκαθαριστικό-μπουγιουρντί που μας στέλνεις. Εσύ, που σπούδασες οικονομικά στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, γιατί δεν πιάνεις τους φοροφυγάδες, τους φοροκλέφτες, τους εισφοροφυγάδες και τους εισφοροκλέφτες  -όπως δηλαδή κάνουν οι συνάδελφοί σου υπουργοί στις άλλες χώρες;

               Και γιατί μας βάζεις να πληρώνουμε τους ίδιους έμμεσους φόρους που πληρώνει ο πλούσιος και ο φοροφυγάς;

 

 

 

Comments are closed.