Ευλόγησε το σπίτι σου

Γένεση 27:26-29

Γράφει ο Παντελής Σιδηρόπουλος   

«Ανεξάρτητα πόσο χρόνων είσαι, τόσο η αποδοχή όσο και η επιδοκιμασία από τους γονείς σου επηρεάζουν την αντίληψη που έχεις για τον εαυτό σου σήμερα.

Επίσης επηρεάζουν την ικανότητά σου να μεταδώσεις την αποδοχή

και την επιδοκιμασία στο/ στη σύντροφό σου, στα παιδιά σου και στους φίλους σου. Πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν ολόκληρη τη ζωή τους ψάχνοντας για την αποδοχή αυτή

που η Βίβλος την αποκαλεί: Η ΕΥΛΟΓΙΑ»

John Trent & Gary Smalley

 

Ευλογώ: (ευ + λέγω): υμνώ, δοξάζω, δίνω ευχή, εύχομαι, λέω καλά λόγια, δίνω ευλογία

Αντίθετα: καταριέμαι, κατακρίνω, κακίζω, αποδοκιμάζω, φασκελώνω, μουντζώνω

 

Μερικές οικογένειες προσφέρουν μια θετική ατμόσφαιρα, γεμάτη αποδοχή και ευλογία. Άλλες πάλι εξαντλούνται στην κατάκριση, στην αποδοκιμασία και στην απόρριψη. Η οικογένεια που μεγάλωσες τι σου πρόσφερε; Η οικογένειά σου σήμερα τι σου προσφέρει και τι της προσφέρεις εσύ;

 

«Σε μια συγκεκριμένη στιγμή της ζωής τους, άκουγαν λόγια ενθάρρυνσης, αγάπης και αποδοχής από τους γονείς τους».

 

«Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν μεταξύ τους. Κάθε δυστυχισμένη οικογένεια δυστυχεί με το δικό της τρόπο».

Λ. Τολστόι

 

Α. Έχουμε χάσει την ευλογία

 

Ο άνθρωπος προσπαθεί με δικά του μέσα να πάρει την ευλογία, να φτάσει στην ολοκλήρωση και να βρει το χαμένο του παράδεισο.

 

«Ο ανθρώπινος εγωισμός είναι ο τρομερότερος δικτάτορας της ψυχής μας, ο χειρότερος τύραννος του κάθε ανθρώπου».

 

Ο χριστιανός ψυχίατρος Paul Meier γράφει:

Ø      «Η μητέρα μου με παραχάιδευε ενώ ο πατέρας μου με αγνοούσε».

Ø      «Ακόμα και όταν ήμουν άριστος ο πατέρας μου δεν ήταν ικανοποιημένος μαζί μου».

Ø      «Η  κόρη μου στα 14 έφυγε από το σπίτι. Δεν άντεξε την απόρριψη που δεχόταν από μένα».

«Μπορείς να επιλέξεις για να αλλάξεις. Η κληρονομικότητα και το περιβάλλον είναι οι πιο σημαντικές δυνάμεις επιρροής, αλλά τελικά ο καθένας μας κάνει τις δικές του επιλογές για το  ποιος θα γίνει».

 

 

 

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στα νέα, είναι μια ακόμη τρομερή απόδειξη ότι ο άνθρωπος είναι χαμένος δίχως Θεό και δίχως ελπίδα. Είναι έρμαιο του ανεξέλεγκτου πάθους, του  κτηνώδους φανατισμού και του φονικού ενστίκτου που φωλιάζει μέσα του.

 

Οι δυσλειτουργικές οικογένειες προκαλούν μεγάλο πόνο στα μέλη τους και οι χωρισμοί αυξάνονται. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μηνύει ο πατέρας το γιο του για να του δίνει διατροφή.

 

Η οικονομική κρίση έγινε αφορμή να διαλυθούν αρκετές οικογένειες. Τον τελευταίο καιρό, λέει η έρευνα, 8/10 γάμους διαλύθηκαν για οικονομικά ζητήματα. Όμως η οικονομική κρίση είναι η αιτία ή η αφορμή; Από την άλλη πλευρά έφερε τους γονείς πιο κοντά στα παιδιά τους. Λόγω της ανεργίας, δουλεύει μόνο ο ένας γονιός ενώ ο άλλος, συνήθως η μητέρα, μένει με τα παιδιά στο σπίτι. Για οικονομικούς λόγους κάποιοι γονείς επέστρεψαν στο σπίτι από το γηροκομείο και κάποια παιδιά γύρισαν στους γονείς τους για το ίδιο λόγο.

 

Β. Πως γινόμαστε ευλογία στο σπίτι μας

 

Στο/ στη σύντροφό μας

 

Λόγια ενθάρρυνσης, Ποιοτικός χρόνος, Δώρα που δέχεσαι, Πράξεις υπηρεσίας, Σωματικό άγγιγμα

 

«Καθώς το κρίνον μεταξύ των ακανθών, ούτως είναι η αγαπητή μου μεταξύ των νεανίδων.

Καθώς η μηλέα μεταξύ των δένδρων του δάσους, ούτως είναι ο αγαπητός μου

μεταξύ των νεανίσκων·» (Άσμα Ασμάτων 2:2-3)

 

«Συνέχισε να χαίρεσαι με τη γυναίκα που παντρεύτηκες στα νιάτα σου.

Eυλογημένη να ’ναι και ν’ αποκτήσει πολλά παιδιά.» (Παρ. 5:18)

 

«Πλην και σεις οι καθ’ ένα έκαστος την εαυτού γυναίκα ούτως ας αγαπά ως εαυτόν,

η δε γυνή ας σέβηται τον άνδρα.» (Εφεσ. 5:33)

 

Στα παιδιά μας

 

Ως γονείς και ως Εκκλησία του Χριστού έχουμε το προνόμιο και την ευθύνη να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας «εν παιδία και νουθεσία Κυρίου».

 

* Το παράδειγμα του παππού Θεμιστοκλή

 

«Η ανατροφή του παιδιού “εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου” συνίσταται στη διαπαιδαγώγησή του με τέτοιον τρόπο, ώστε να αισθάνεται υπεύθυνο για όλη του τη ζωή μπροστά στο Θεό».

π. Φιλόθεος Φάρος

 

Η ΠΙΣΤΗ …

στους παππούδες μας ήταν       Þ   πεποίθηση

στους γονείς μας ήταν               Þ   ανάγκη

σ’ εμάς είναι                              Þ    ευκολία

στα παιδιά μας θα είναι             Þ    ενόχληση

 

 

 

 

«Η μεγαλύτερη προσφορά στα παιδιά μας είναι η γνήσια πίστη

στο Θεό που θα καλλιεργήσουμε στη ζωή τους».

 

«Χρειάζεται να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σήμερα

στη δημιουργία ποιότητας χρόνου για την ανατροφή των παιδιών μας».

 

Κάποιος υπουργός έγραψε στο ημερολόγιό του: «Σήμερα πήγα με το γιο μου για ψάρεμα. Έχασα μια ολόκληρη μέρα». Ο γιος που έγινε κι’ αυτός μεγάλος πολιτικός έγραψε για την ίδια μέρα: «Σήμερα με πήγε ο μπαμπάς μου για ψάρεμα. Ήταν η πιο υπέροχη μέρα της ζωής μου».

 

* Η έκθεση του μαθητή (σελ. 4)

 

«Ας είναι οι γιοι μας σαν νεόφυτα δέντρα. Ας είναι οι θυγατέρες μας …καθώς οι σκαλιστές κολόνες όπου κοσμούν τ’ ανάκτορα». (Ψαλμός 144:12)

 

Στους γονείς μας

 

«Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα, ήτις είναι εντολή πρώτη με επαγγελίαν.» (Εφεσ. 6:2)

 

 «Έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις το στόχο σου, όταν τον βλέπεις.» Αριστοτέλης

 

«Ο καθένας μπορεί να μετρήσει τους σπόρους μέσα σ’ ένα μήλο. Όμως, μόνο ο Θεός μπορεί να μετρήσει τα μήλα μέσα σ’ ένα σπόρο».

 

Γ. Η οικογένεια της εκκλησίας και η θεραπεία του Θεού

 

Η εκκλησία του Χριστού είναι το τελευταίο καταφύγιο του ανθρώπου. Εκεί μπορεί να βρει αγάπη και αποδοχή ο κάθε πληγωμένος, ώστε να θεραπευτεί από τον πόνο, την πικρία και την απόρριψη που δέχτηκε στη ζωή.

Κανείς δεν μπορεί να σε αγαπάει, να σε φροντίζει και να σε αποδέχεται δίχως όρους, όσο ο απόλυτος, αθάνατος και προσωπικός Θεός της Βίβλου.

Η αγάπη αυτή του Θεού, φανερώνεται μέσα από την οικογένεια και μέσα από το σώμα του αναστημένου Χριστού.

Ευλογώ σημαίνει να σκέφτομαι θετικά, να λέω καλά λόγια και να κάνω καλές πράξεις σε κάποιον. Αυτό κάνει ο Θεός για μας και μας καλεί σαν οικογένεια δική Του να κάνουμε το ίδιο μεταξύ, αλλά και στους άλλους συνανθρώπους μας.

Σήμερα έχουμε αρκετά άτομα και οικογένειες, με ιδιαίτερες ανάγκες. Υπάρχουν συνάνθρωποι και αδελφοί μας που είναι πληγωμένοι ψυχικά, πεσμένοι πνευματικά, αποτυχημένοι οικονομικά, διαλυμένοι οικογενειακά.

Ως Εκκλησία έχουμε ιερό καθήκον να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Χριστού να αποδεχτούμε, να συγχωρήσουμε και να ευλογήσουμε ιδιαίτερα τους πληγωμένους μεταξύ μας.

 

«Τα λόγια τα ευχάριστα είναι κερήθρα μέλι, γλυκά για την ψυχή και γιατρειά στα κόκαλα».

(Παρ. 16:24)

 

Καθώς εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στα χέρια του Θεού και καθώς υπακούμε στο Λόγο Του μαθαίνουμε να ευλογούμε το Θεό, αλλά και τους άλλους.

 

 

Καθώς διδάσκουμε στα παιδιά μας και εφαρμόζουμε τις αρχές του Θεού γινόμαστε ευλογία στα παιδιά μας. Αυτή είναι η ευλογία θα τα συνοδεύει σ’ ολόκληρη τη ζωή τους. Είναι η ευλογία, που θα τα ενθαρρύνει όταν απογοητευτούν, που θα τα σηκώνει όταν πέσουν και που θα τα θεραπεύει όταν πληγωθούν.

 

«και αυτός θέλει επιστρέψει την καρδίαν των πατέρων προς τα τέκνα και την καρδίαν των τέκνων προς τους πατέρας αυτών, μήποτε έλθω και πατάξω την γην με ανάθεμα.»

(Μαλαχίας 4:6)

 

«Όταν ευλογείς τους οικείους σου, ανθήσει “ο κήπος” του σπιτιού σου.

Όταν ευλογείς τους αδελφούς σου, ανθήσει “ο κήπος” της εκκλησίας σου.

Ο Κύριος να σε ευλογήσει και να σε φυλάξη!

 Ο Κύριος να επιλάμψη το πρόσωπον αυτού επί σε, και να σε ελεήση!

 Ο Κύριος να υψώση το πρόσωπον αυτού επί σε, και να σοι δώση ειρήνην!»

(Αριθμοί 6:24-26)

 

Έκθεση μαθητή δημοτικού

«Θεέ μου, απόψε σου ζητάω κάτι που το θέλω πάρα πολύ.

Θέλω να με κάνεις τηλεόραση!»

Αυτή η έκθεση είναι πέρα για πέρα αληθινή και γράφτηκε από ένα μαθητή δημοτικού και κάποιος φανερά συγκινημένος την ανέβασε σε γνωστή κοινωνική ιστοσελίδα!

 

«Θεέ μου, απόψε σου ζητάω κάτι που το θέλω πάρα πολύ. Θέλω να με κάνεις

τηλεόραση! Θέλω να πάρω τη θέση της τηλεόρασης που είναι στο σπίτι μου. Να έχω το δικό μου χώρο, να έχω την οικογένειά μου γύρω από μένα. Να με παίρνουν στα σοβαρά όταν μιλάω. Θέλω να είμαι το κέντρο της προσοχής και να με ακούνε οι άλλοι χωρίς διακοπές και ερωτήσεις. Θέλω να έχω την ίδια φροντίδα που έχει η τηλεόραση όταν δε λειτουργεί. Όταν είμαι τηλεόραση, θα ’χω την παρέα του πατέρα μου όταν έρχεται σπίτι από τη δουλειά, ακόμα κι αν είναι κουρασμένος. Και θέλω τη μαμά μου να με θέλει όταν είναι λυπημένη και στενοχωρημένη, αντί να με αγνοεί. Θέλω τ’ αδέλφια μου να μαλώνουν για το ποιος θα περνάει ώρες μαζί μου. Θέλω να νιώθω ότι η οικογένειά μου αφήνει τα πάντα στην άκρη, πότε-πότε, μόνο για να περάσει λίγο χρόνο με μένα. Και το τελευταίο, κάνε με έτσι, ώστε να τους κάνω όλους ευτυχισμένους και χαρούμενους. Θεέ μου, δε ζητάω πολλά. Θέλω μόνο να γίνω σαν μια τηλεόραση!».

 

Η δασκάλα που τη διάβασε (καθώς τη βαθμολογούσε) την έκανε να κλάψει. Ο σύζυγός της που μόλις είχε μπει στο σπίτι, τη ρώτησε: «Τι συμβαίνει;». Αυτή απάντησε: «Διάβασε αυτήν την έκθεση, την έχει γράψει ένας μαθητής μου». Ο σύζυγος είπε: «Το καημένο το παιδί. Τι αδιάφοροι γονείς που είναι αυτοί!». Τότε αυτή τον κοίταξε και είπε: «Αυτή η έκθεση είναι του γιου μας!..».

 

 

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΙΑΣ

(Από το βιβλίο “The Blessing” των John Trent & Gary Smalley)

Γένεση 27:26-29

  

Τα βασικά στοιχεία της ευλογίας που αναφέρονται παρακάτω, είναι απαραίτητα για την ευλογία μέσα στην οικογένεια. Όπως το λουλούδι, για να αναπτυχθεί χρειάζεται τουλάχιστον πέντε παράγοντες (χώμα, αέρα, νερό, φως και έναν ασφαλή χώρο) έτσι, και το κάθε παιδί, ο κάθε άνθρωπος, έχει ανάγκη απ’ αυτά τα σημαντικά στοιχεία της ευλογίας για να αυξηθεί σωστά.

 

1.    Το άγγιγμα με σημασία (Γέν. 27:26)

 

Το άγγιγμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεταδώσεις στοργή, αποδοχή, επικύρωση, ακόμα και σωματική υγεία.

 

2.    Το προφορικό μήνυμα (Γέν. 26:2-4, 27:27,39, Ιωάν. 1:14)

 

Η σιωπή πολλές φορές προκαλεί σύγχυση. Αντίθετα, η επικοινωνία φωτίζει. Το να σκέφτεσαι καλά για τους άλλους, δεν είναι αρκετό. Επιβάλλεται να τους πεις ότι τους αγαπάς και ότι τους ευλογείς.

 

3.    Το να δίνεις μεγάλη αξία στο πρόσωπο που ευλογείς (Γέν. 27:27-28)

 

Η λέξη ευλογία στα εβραϊκά σημαίνει «κάμπτω τα γόνατα». Αυτό δείχνει σεβασμό, θαυμασμό για κάποιο σπουδαίο πρόσωπο. Αυτό το πρόσωπο έχει μεγάλη αξία για σένα, όχι εξαιτίας της απόδοσής του, αλλά γι’ αυτό που είναι.

 

4.    Το να οραματίζεσαι ένα ιδιαίτερο μέλλον για το πρόσωπο που ευλογείς (Γέν. 27:28-29)

 

Αν και δεν μπορούμε, σαν τον πατριάρχη Ισαάκ, να προφητεύουμε το μέλλον των παιδιών μας, μπορούμε να τα ενθαρρύνουμε ώστε να βάλουν Βιβλικούς και ρεαλιστικούς στόχους. Επίσης να αποφύγουμε την παγίδα να έχουμε μεγαλύτερες απ’ όσο πρέπει προσδοκίες με αποτέλεσμα να καταπιέζουμε αντί να ευλογούμε.

 

5.    Το να συμμετέχεις με αφοσίωση ενεργητικά στην εκπλήρωση της ευλογίας (Δευτ. 6:4-7, Παρ. 22:6)

 

Τα λόγια όσο σημαντικά και αν είναι δεν είναι αρκετά για να ολοκληρωθεί η ευλογία. Χρειάζεται πολύ χρόνο, κόπο και έξοδα για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να εκπληρώσουν τα όνειρα και τις προσδοκίες τους. Πάνω απ’ όλα είναι ανάγκη να στηριζόμαστε στον Κύριο και στο Λόγο Του, ώστε η ζωή μας να επικυρώνει την ευλογία του Θεού στα παιδιά μας ενώ το Άγιο Πνεύμα τα καθοδηγεί στη ζωή τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

 

Βαθμολόγησε τον εαυτό σου από το 1-10. Σε ποιο σημείο βρίσκεσαι σχετικά με το να δίνεις την ευλογία στα παιδιά σου, στο/στη σύζυγό σου, στους γονείς σου και στα άλλα αγαπημένα σου πρόσωπα; Πώς θα μπορούσες να βελτιώσεις την ευλογία σου σ’ αυτούς;

 

1.    Τους αγγίζω με σημασία;

 

1          2          3          4          5          6          7          8          9          10

Σπάνια                                                                                                 Συχνά

 

 

2.    Τους δίνω το προφορικό μήνυμα;

 

1          2          3          4          5          6          7          8          9          10

Σπάνια                                                                                                 Συχνά

 

 

3.    Δίνω «μεγάλη αξία» στα πρόσωπα που ευλογώ;

 

1          2          3          4          5          6          7          8          9          10

«Μικρή αξία»                                                                  «Μεγάλη αξία»

 

 

4.    Οραματίζομαι ένα ιδιαίτερο μέλλον για τη ζωή τους;

 

1          2          3          4          5          6          7          8          9          10

Σπάνια                                                                                                 Συχνά

 

 

5.    Γενικά, το επίπεδο της αφοσίωσής μου στο να εκπληρώσω τις ευλογίες που δίνω είναι:

 

1          2          3          4          5          6          7          8          9          10

Πολύ χαμηλό                                                                           Πολύ υψηλό

 

 

Comments are closed.