Ευκαιρίες μέσα στην κρίση

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Η πολλαπλή κρίση που περνάμε μπορεί να είναι αιτία για απαισιοδοξία, μιζέρια, απομόνωση, γκρίνια, απελπισία και κατάθλιψη. Μπορεί όμως να είναι και μια ευκαιρία για προσωπική αυτοεξέταση και συνολική αναθεώρηση των αξιών μας, βάση των οποίων αξιολογούσαμε μέχρι τώρα τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας.

Σε συναισθηματικό επίπεδο μπορούμε να έλθουμε πιο κοντά στους άλλους, στους φίλους, να ανοιχτούμε ο ένας στον άλλο, να ακούσουμε τον συνάνθρωπο μας, να επιστρέψουμε στις ανθρώπινες σχέσεις και στην αλληλεγγύη. Ακόμα και μια απλή εγκάρδια συνομιλία είναι ευεργετική, μειώνει το άγχος. Η συμμετοχή σε συλλογικές δράσεις και εθελοντικές δραστηριότητες αυξάνει την αίσθηση ασφάλειας και συντροφικότητας.

Σε οικονομικό επίπεδο ασφαλώς τα χρήματα αποτελούν το εισιτήριο μας στην υγεία, την παιδεία, την ψυχαγωγία και πολλές άλλες εκφάνσεις της ζωής μας. Συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην ψυχική μας ηρεμία. Εντούτοις, δεν είναι η μοναδική αξία από την οποία εξαρτώνται οι εσωτερικές μας κατακτήσεις, η πνευματική μας καλλιέργεια, η ηθική, οι φίλοι, η οικογένεια. Ακόμη κι αν δεν έχουμε αρκετά χρήματα για να βγούμε έξω, μπορούμε να προσκαλέσουμε κόσμο στο σπίτι, να μαγειρέψουμε ή να πιούμε ένα καφέ ή ένα ποτήρι κρασί. Μπορούμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να ανακαλύψουμε λίγο παραπάνω τη φύση.

Ευκαιρίες υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντοτε. Για να επωφεληθεί όμως κάποιος, πρέπει από πριν να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα. Οι ειδικοί λένε, για παράδειγμα, ότι μερικά από τα επαγγέλματα και οι θέσεις εργασίας που έχουν ζήτηση σήμερα και στο άμεσο μέλλον είναι:

 • Ssocial sitter – αναλαμβάνει να ενημερώνει και να τρέχει τους προσωπικούς λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter) ενός επαγγελματία, όταν εκείνος δεν διαθέτει ελεύθερο χρόνο γι’ αυτό.
 • Απτικός προγραμματιστής: θα ασχολείται με την τεχνολογία σε συνδυασμό με την επιστήμη της αφής.
 • · Σύμβουλος υγείας για ηλικιωμένους: με δεδομένο ότι ο γηραιότερος πληθυσμός αυξάνεται, τότε ένα επάγγελμα που θα εξειδικεύεται στην περίθαλψη της τρίτης ηλικίας θα είναι απαραίτητο.
 • · Ψηφιακός Αρχιτέκτονας: θα σχεδιάζει εικονικές κατασκευές για να τις χρησιμοποιούν όσοι ασχολούνται με το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση.
 • · Ελεγκτής Κλίματος: θα τροποποιεί τις καιρικές συνθήκες που διαρκούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι πρέπει.
 • Μάνατζερ για Άβαταρ: θα σχεδιάζει και θα διαχειρίζεται τους εικονικούς χαρακτήρες των μελλοντικών pc games.
 • · Κατασκευαστής μελών σώματος: στο ίδιο πλαίσιο με την τελειοποίηση της προσθετικής χειρουργικής, θα δημιουργούνται μέλη για αθλητές και στρατιώτες.
 • Ξένες γλώσσες: Όποιος ξέρει ξένες γλώσσες έχει ένα διαβατήριο για την αγορά εργασίας. Ειδικότερα οι μεταφραστές γλωσσών εκτός της Ευρώπης, όπως της κινεζικής και της αραβικής γλώσσας, είναι πλέον περιζήτητοι.
 • Λογιστές: Το επάγγελμα αυτό δεν «πεθαίνει» ποτέ και πολύ περισσότερο στην εποχή μας όπου οι λογιστές έχουν την τιμητική τους, προκειμένου να ξεμπλέξουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα από τον κυκεώνα της εφορίας.
 • Οι νοσοκόμοι και οι νοσοκόμες, αλλά και όσοι μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας και βοήθεια στο σπίτι θεωρούνται και θα θεωρούνται απαραίτητοι.
 • Οφθαλμολογία: Οι νέες τεχνολογίες που μπαίνουν σιγά-σιγά στη ζωή όλων μας επιβαρύνουν τα μάτια μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αυξανόμενες απαιτήσεις των ασθενών που αναζητούν φροντίδα για τα μάτια τους να κάνει δημοφιλείς τους οφθαλμίατρους.
 • Αποκατάσταση: Εξειδικευμένοι θεραπευτές, λογοθεραπευτές και φυσικοθεραπευτές θα καλύπτουν ανάγκες που δημιουργούνται συνεχώς σε ιατρεία, σχολεία, κέντρα αποκατάστασης κ.ά.
 • Παθολόγοι και χειρουργοί: Οι ειδικότητες αυτές θα έχουν μεγάλη ζήτηση, κάτι που ήδη φαίνεται αν κοιτάξει κάποιος με προσοχή τις σχετικές αγγελίες που ζητούν προσωπικό προκειμένου να στελεχώσουν νοσοκομεία, κλινικές κ.ά., τόσο σε Ευρώπη όσο και σε ΗΠA.
 • Αναλυτές αγοράς: Οι αναλυτές της αγοράς βοηθούν τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς. Κατά την επόμενη δεκαετία, τα άτομα αυτά αναμένεται να είναι σε μεγάλη ζήτηση.
 • Μηχανικοί λογισμικού: Στην εποχή των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και του cloud computing, λίγες θέσεις είναι τόσο σημαντικές όσο οι προγραμματιστές εφαρμογών λογισμικού.

Υπάρχει και μια άλλη ευκαιρία, σύγχρονη, που κινείται σύμφωνα με τις τάσεις της αγοράς και συνδυάζει το παραδοσιακό εμπόριο, το Internet Marketing και το Affiliate Marketing. Με πολύ μικρό κόστος επένδυσης, δωρεάν εκπαίδευση, και άμεσα οικονομικά αποτελέσματα. Απευθύνεται σε ανθρώπους με όρεξη και θέληση για δουλειά.

Περισσότερες πληροφορίες: στο http://diapori.smartidea.gr και στο diapori8@otenet.gr

Comments are closed.