ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ: Απαραίτητη Κινητήρια Δύναμη

 Γράφει η Μαρία Φρογκοπούλου-Μωλιώτη, Νομικός-Εκπαιδευτικός

Η Απαραίτητη Κινητήρια Δύναμη

“Κάθε μέρα να ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλο» (Προς Εβραίους 3:13)

Ενθαρρύνω σημαίνει εμψυχώνω, εμπνέω, παρακινώ.  Ο άνθρωπος που έχει θάρρος έχει καρδιά, ενώ εκείνος που ενθαρρύνει «δίνει καρδιά».  Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα διαπιστώσουμε πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται καρδιά, το θάρρος εκείνο που θα τους βοηθήσει να φέρουν σε πέρας μια ακόμη δύσκολη ημέρα. 

Δυστυχώς σήμερα είμαστε όλοι τόσο απασχολημένοι με τα καθημερινά μας προβλήματα που δεν έχουμε τον χρόνο να σκεφτούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους άλλους.  Κι’ όμως αυτή η σκέψη θα πρέπει να είναι στο μυαλό κάθε γονιού, συζύγου, εργοδότη, γείτονα και πολίτη.

Η ενθάρρυνση είναι η κινητήρια εκείνη δύναμη που δίνει ελπίδα, χαρά, αγωνιστική διάθεση και τονώνει το ηθικό και την αυτοεκτίμηση μας. 

Λόγια που αναπτερώνουν.  Τα έχεις ακούσει ποτέ;  Είναι εκείνα τα λόγια που έχουν τη δύναμη να βοηθήσουν τους άλλους να πολεμήσουν την αποθάρρυνση και την απογοήτευση.

“Πάντα εκπέμπεις δύναμη, θετική ενέργεια και καλοσύνη … ξέρω πως τελικά θα τα καταφέρεις και θα βρεις εσωτερική γαλήνη.»   ‘Ηταν τα λόγια μιας καλής φίλης που μου έδωσαν τη δύναμη να συνεχίσω αποτελεσματικά τον αγώνα ενάντια στην αποθάρρυνση για διάθεση ζωής που με είχε παραλύσει για χρόνια μετά το θάνατο του γιου μου.

“’Eχεις τα προσόντα και την ικανότητα να επιτύχεις τους στόχους σου, αρκεί να  συνεχίσεις την προσπάθεια ενάντια στην αποτυχία».  Αυτά ήταν τά λόγια που οπως ομολόγησε ο σήμερα επιτυχημένος δικαστής στη Πολιτεία της Καλιφόρνιας στις Η.Π.Α. τον ενεθάρρυναν να συνεχίσει τη δύσκολη προσπάθεια για την εξασφάλιση άδειας επαγγέλματος, μετά από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες.  Η αρνητική κριτική της οικογένειάς του τον είχαν κάνει να πιστέψει πως όχι μόνο δεν είχε την ικανότητα αλλά ούτε και την απαραίτητη επιμονή για να επιτύχει.

Στο βιβλίο του «Μυστικά από το Βουνό», ο συγγραφέας αναφέρεται σ΄ένα ενδιαφέρον πείραμα που έκανε με μια ομάδα μαθητών του.  ‘Οταν τους ανακοίνωσε πως μια επιστημονική μελέτη απέδειξε πως μαθητές με καστανά μάτια είναι πιο έξυπνοι απ’ αυτούς που έχουν γαλανά μάτια, η απόδοση τους βελτιώθηκε θεαματικά.  Όταν αργότερα τους ανακοίνωσε πως έγινε λάθος, ξαφνικά τ΄ αποτελέσματα αντιστράφηκαν υπέρ των μαθητών με τα γαλανά μάτια.

Η απλή αυτή μελέτη αποδεικνύει για μια ακόμη φορά μια μεγάλη αλήθεια.  Τα λόγια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν αποτελεσματικά τη συμπεριφορά μας – θετικά ή αρνητικά.

Ο κόσμος σήμερα είναι γεμάτος με αποθαρρυμένους ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα.  Τι είναι όμως εκείνο που συχνά μας προκαλεί αποθάρρυνση;  Η συνεχής σύγκριση που κάνουμε με τους άλλους μας κάνει να πιστεύουμε πως τα έχουν καταφέρει καλύτερα από μας.  Έτσι αισθανόμαστε ασήμαντοι, ανικανοποίητοι.

Πάντα θα υπάρχει κάποιος που φαίνεται να τα έχει καταφέρει καλύτερα από μας.  Η Βίβλος μας λέει «..Ας εξετάζει καθένας τα έργα του, και τότε, αν καυχηθεί, θα το κάνει μόνο για τον εαυτό του κι όχι σε σύγκριση με τους άλλους»  (Προς Γαλάτες 6:4).  Μη συγκρίνεις λοιπόν τον εαυτό σου με τους άλλους.  Εκείνο που χρειάζεσαι μόνο είναι η επιδοκιμασία του Θεού.

Λόγια που αποθαρρύνουν.  Είναι εκείνα που γκρεμίζουν ψυχές και καταστρέφουν όνειρα.  Τυχεροί είναι εκείνοι που τ΄ αγνοούν και δεν επιτρέπουν να εισβάλουν στη ψυχή τους και να θολώσουν την κρίση τους.  Αντίθετα, οπλισμένοι με πίστη, θάρρος και αισιοδοξία αποτολμούν ενάντια στην οποιαδήποτε αποθάρρυνση και απογοήτευση. 

Πολλές φορές αντί ν’ αναγνωρίζουμε το καλό στους άλλους, έχουμε την τάση να προσέχουμε τα λάθη τους.   Έτσι, αντί να τους ενθαρρύνουμε τους καταδικάζουμε, γκρεμίζουμε αντί να κτίζουμε.  Ας καταπολεμήσουμε την τάση που έχουμε να καταβροχθίζουμε τους άλλους και ας μάθουμε να τους εξυψώνουμε προσφέροντας λόγια αγάπης και ενθάρρυνσης. 

Η ζωή είναι ένας καθημερινός δύσκολος αγώνας.  Όλοι χρειαζόμαστε ενθάρρυνση, όχι γκρέμισμα και συνεχή κριτική.  Με τα χρόνια έχω καλλιεργήσει τη διάθεση να ενθαρρύνω τους άλλους, «Εκτιμώ τη φιλία σου… είμαι πάντα στη διάθεση σου αν θέλεις να μιλήσεις… αυτή η εμφάνιση σε κολακεύει… δεν έχω καμιά αμφιβολία πως θα τα καταφέρεις …σ΄  ευχαριστώ, ξέρω πως μπορώ να βασίζομαι σε σένα».  Είναι μερικές απλές φράσεις που αυθόρμητα λέω στους φίλους και συνεργάτες μου, ή ακόμη σε κάποιον άγνωστο.   Η θετική αλλαγή που διαπιστώνω στη συμπεριφορά τους έχει ευεργετική επίδραση και στη δική μου ζωή. 

‘Οταν σε βλέπουν οι άλλοι, τι επιρροή έχεις επάνω τους;  Τους ενθαρρύνεις να ζήσουν μια καλύτερη ζωή ή μήπως το παράδειγμά σου τους τραβά κάτω;  Μήπως έχεις κι εσύ τη τάση να καταπιέζεις και αποθαρρύνεις κάποιον με τη συνεχή κριτική σου; 

Ας φροντίσουμε όχι μόνο για τα δικά μας συμφέροντα αλλά και για τα συμφέροντα των άλλων.  Σταμάτα για λίγο και σκέψου με ποιο τρόπο σ΄ έχουν βοηθήσει άλλοι να ξεπεράσεις την αποθάρρυνση.  Δίνοντας το καλό παράδειγμα είναι η καλύτερη βοήθεια  που μπορούμε να προσφέρουμε στους άλλους ενάντια στην αμφιβολία και αποθάρρυνση.  Μια επίσκεψη, ένα τηλεφώνημα, ένα ε-μειλ, ακόμη κι ένα χαμόγελο μπορεί να κάνουν θαύματα. 

Αισθάνεσαι ο ίδιος αποθαρρυμένος και μόνος;   Στη Βίβλο θα βρεις την ενθάρρυνση και δύναμη που χρειάζεσαι.  «Ξέρω πολύ καλά τα σχέδια που έχω κάνει για σας,» μας διαβεβαιώνει ο Κύριος.  «Θέλω την ευημερία σας και όχι την καταστροφή σας.  Θέλω να σας χαρίσω το μέλλον που εσείς ελπίζετε.» (Ιερεμίας 29:11). 

Κοίταξε λοιπόν μέσα σου, μάθε να έχεις πίστη στο Θεό.  Σκέψου πως οι οποιεσδήποτε δυσκολίες που σήμερα σου προκαλούν αποθάρρυνση θα ξεπεραστούν με πίστη και υπομονή.   Μάθε να τρέφεις τη ψυχή σου καθημερινά με το Λόγο του Θεού και να εμψυχώνεις τους άλλους.  Τότε η ζωή σου θα γεμίσει από αγάπη, γαλήνη και αισιοδοξία.

 

 

Comments are closed.