Ένα βήμα που άλλαξε την Ιστορία

Γράφει ο Χάρης Ι. Νταγκουνάκης, Νομικός

Δεν είναι και πολύ επίκαιρο αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός και μάλιστα να εντυπωσιάζει.

Το 2009 γιορτάστηκαν τα 40 χρόνια από τότε που ο πρώτος αστροναύτης, ο Αμερικανός Νιλ Άρμστρονγκ, ο αρχηγός της αμερικανικής αποστολής «Απόλλων 11», στις 20 Ιουλίου 1969 έκανε «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο αλλά ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα», όπως γράφτηκε. Βγήκε πρώτος από το διαστημόπλοιο και περπάτησε στο έδαφος της σελήνης. Όλος ο κόσμος τον θαύμασε τότε, και η επιστήμη από κείνη την ημέρα έκανε αλματώδεις προόδους. Οι αυτοματισμοί και η χρήση των υπολογιστών σε ποικίλες εφαρμογές οφείλονται στην εξερεύνηση του διαστήματος. Εκείνο το πρώτο βήμα του ανθρώπου στο φεγγάρι, όμως, θεωρήθηκε ότι άλλαξε την ιστορία όλης της ανθρωπότητας και την έβαλε στην τροχιά μιας καινούργιας εποχής.

 

Υπάρχει όμως ένα ακόμα πιο σπουδαίο βήμα από κείνο που έγινε στο φεγγάρι. Διαφαίνεται στην ιστορία του ενθουσιώδους εκείνου νέου και πλούσιου άρχοντα που πλησίασε τον Χριστό και του είπε: «Διδάσκαλε, τι να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;» Ο Ιησούς τον έστειλε να εφαρμόσει τον νόμο και να πραγματοποιήσει τις εντολές του. Κι όταν ο νέος του αποκρίθηκε πως όλα αυτά τα πράττει από παιδί, ο Κύριος τον κοίταξε με συμπόνια και του είπε: «Ένα πράγμα σου λείπει: αν θέλεις να είσαι τέλειος, πήγαινε πούλησε τα υπάρχοντά σου και δώσε τα χρήματα στους φτωχούς…»

      Ο άνθρωπος αυτός είχε περάσει όλη την περίοδο της εκπαίδευσης που απαιτείται από τη NASA, είχε διαβάσει χιλιάδες επιστημονικές σελίδες, είχε περάσει όλα τα χρονοβόρα και επικίνδυνα πολλές φορές τεστ που απαιτούνται για ν’ αντέξει ο ανθρώπινος οργανισμός στο διάστημα, μπήκε τελικά στο διαστημόπλοιο και η εκτόξευση έγινε με επιτυχία, έγινε με επιτυχία και η προσσελήνωση, άνοιξε η πόρτα της ακάτου αλλά εκείνος την τελευταία στιγμή δίστασε να πατήσει το πόδι του στο έδαφος της σελήνης. Η μετάβαση στο φεγγάρι είχε μείνει ημιτελής. Όταν ο Χριστός του είπε αυτό τον λόγο, εκείνος σκυθρώπιασε, έκανε μεταβολή κι «έφυγε λυπημένος, γιατί είχε μεγάλη περιουσία» (Κατά Μάρκον, 10:17-22 –Νέα Μετάφραση της Βίβλου).

      Φίλε μου, μπορεί να είσαι ένας πολύ καλός άνθρωπος, να είσαι ευσεβής, να πιστεύεις στον Θεό και να εκτελείς ειλικρινά και με συνέπεια όλα τα θρησκευτικά σου καθήκοντα, σε όποιο δόγμα κι αν ανήκεις, σε όποια εκκλησία κι αν πηγαίνεις. Η Αγία  Γραφή μάς πληροφορεί ότι ούτε τότε είσαι τέλειος και ολοκληρωμένος χριστιανός, όπως σε θέλει ο Θεός. Σου λείπει ένα βήμα ακόμη: να παραδοθείς στην αγκαλιά του Χριστού και να τον ακολουθήσεις. Δες την αμαρτία σου και την αδυναμία σου να εκπληρώσεις τον νόμο του Θεού. Ζήτησέ του να σου πάρει τις αμαρτίες σου και να σου χαρίσει τη συγχώρησή του και την αιώνια ζωή. Και πάρε μια για πάντα την απόφαση στη ζωή σου να ζήσεις για τον Χριστό. Εκείνος θα σου δώσει τη δύναμη και θα σε οδηγήσει στον δικό του δρόμο.

      Πάρε στα χέρια του μια Καινή Διαθήκη κι άρχισε να τη μελετάς. Ζήτα τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος να καταλαβαίνεις τα λόγια του Θεού και θα δεις ότι αυτό το βήμα της πίστεως θα αλλάξει ριζικά τη ζωή σου. όπως άλλαξε τη ζωή εκείνου του πρώτου αστροναύτη, όπως άλλαξε την ιστορία της ανθρωπότητας.

Comments are closed.