ΕΝΑΣ ΑΔΥΣΩΠΗΤΟΣ ΝΟΜΟΣ

Γράφει ο Παναγιώτης Σταυρινού, Μαθηματικός

Με την πτώση τους οι πρωτόπλαστοι υπέστησαν μια ριζική πνευματική αλλαγή, που την κληροδότησαν στους απογόνους τους. Έτσι, σε κάθε άνθρωπο θεμελιώθηκε ένας αδυσώπητος νόμος που τον ωθεί σταθερά προς την αμαρτία. Αυτός ο «νόμος της αμαρτίας», όπως τον ονομάζει ο Απ. Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή του, ενεργεί μέσα μας σαν μια σταθερή τάση και ροπή προς την αμαρτία. Διαπιστώνω, λέει ο Παύλος, «πως η πράξη μου ακολουθεί έναν άλλο νόμο που αντιστρατεύεται τον νόμο με τον οποίο συμφωνεί η συνείδησή μου. Είναι ο νόμος της αμαρτίας που κυριαρχεί στην ύπαρξή μου και με κάνει αιχμάλωτό της» (Ρωμ.7/23). Εξαιτίας αυτού του νόμου «όλοι απομακρύνθηκαν απ’ το Θεό, όλοι εξαχρειώθηκαν. Κανένας, μα κανένας δεν κάνει το καλό» (Ρωμ.3/12). Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε, ότι δεν είμαστε αμαρτωλοί επειδή κάνουμε αμαρτίες, αλλά διαπράττουμε αμαρτίες επειδή είμαστε αμαρτωλοί, κουβαλώντας εκ γενετής τον αδυσώπητο νόμο της αμαρτίας από τον γενάρχη μας Αδάμ.

Από την πείρα μας ξέρουμε, ότι ακόμα και τα βρέφη εκδηλώνουν μορφές ζήλιας. Αλλά η ζήλια χαρακτηρίζεται από την Αγία Γραφή σαν αμαρτία. Θυμάμαι τις «συνωμοσίες» που οργάνωνα με τα αδέλφια μου εκείνα τα αυγουστιάτικα μεσημέρια, όταν οι γονείς μας αποσύρονταν για να ξεκουραστούν. Είμαστε 7 με 10 χρόνων τότε όλοι. Κατεβάζαμε κρυφά από το ψηλό ράφι της κουζίνας τα μεγάλα γυάλινα δοχεία με το καρυδάκι, το κεράσι, το σύκο και αφού δοκιμάζαμε από κάθε είδος, τοποθετούσαμε πάλι  τα δοχεία στη θέση τους, για να μη γίνει αντιληπτή η επιδρομή μας στο ράφι των προκλήσεων. Αλλά σε λίγο λέγαμε ψέματα και οι τρεις στη μητέρα, όταν ξεσκέπαζε τις πονηριές μας, παρουσιάζοντας σαν αδιάψευστα τεκμήρια τα πιρούνια με τα οποία λεηλατήσαμε τα γλυκά της.

Ο Χριστός αγαπητέ αναγνώστη, μπορεί να μας ελευθερώσει από το νόμο της αμαρτίας και να εγκαθιδρύσει μέσα μας το νόμο του Πνεύματος της Ζωής (Ρωμ.8/2). Ο έσχατος Αδάμ επιτυγχάνει για χάρη μας αυτό που ο πρώτος Αδάμ απέτυχε να κάνει. Η απόφαση είναι δική μας.

Παναγιώτης Σταυρινού
Μαθηματικός
Λεμεσός-Κύπρος
stavrinoup@hotmail.com

Comments are closed.