Ενα Γράμμα στο Σύγχρονο Αριστοφάνη!

του Γεωργίου Σ. Κανταρτζή

Οι υπόνομοι της ανηθικότητας έχουν σπάσει και ξεχείλισαν. ΄Εχουν μολύνει όλους τους τομείς της κοινωνίας. Η διαφθορά έγινε το σήμα κατατεθέν  της πατρίδας μας, που έχει ένδοξη ιστορία. Καταφέραμε να γίνουμε πρωταθλητές στη διαφθορά! Η σήψη έχει καλύψει όλον τον κορμό της πατρίδας μας, από τα «ανώτερα» στρώματα ως τα «κατώτερα». Κι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί πετάξαμε τις ηθικές και πνευματικές αξίες, που πηγή τους έχουν το Ευαγγέλιο, και υιοθετήσαμε πρακτικές, ιδεολογίες και φιλοσοφίες που απορρίπτουν τον Θεό.

Στο σημείωμα μας θα ασχοληθούμε με την τηλεόραση, που αποτελεί μια από τις αιτίες που δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση. Η ΤΙ ΒΙ έχει γίνει κομμάτι της ζωής των περισσοτέρων ελλήνων. Πολλοί έχουν γίνει τηλεορασιομανείς. Δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς  το «χαζοκούτι». Είναι το ναρκωτικό που αποκοιμίζει. Είναι το σχολείο, που, εκτός λίγων φωτεινών εξαιρέσεων, διδάσκει την ανηθικότητα, την απάτη, τη συζυγική απιστία, το διαζύγιο, την ομοφυλοφιλία… και ο κατάλογος είναι μακροσκελής. Το κακό είναι ότι το σχολείο αυτό φιλοξενείται στο σπίτι μας, και μαθητές του είναι άτομα κάθε ηλικίας (από τα νήπια ως τα βαθιά γεράματα). Μας σερβίρει κάθε είδους σκουπίδια, και ο λαός, όπως πάντα, τα καταπίνει αδιαμαρτύρητα. Και, ίσως επαναπαύεται, στο ότι ανήκει στο «Χριστεπώνυμον πλήρωμα!» Και για να μην νομίσετε ότι αυτή είναι μόνο δική μας άποψη, μεταφέρουμε τα σχόλια της ηθοποιού Μιμής Ντενίση: «…Δεν μου αρέσει η τηλεόραση. Όλο αυτό που εισήγαγε νομίζετε ότι δεν έχει παίξει ρόλο στην κρίση του ελληνικού λαού; Τόσο κουτσομπολιό, τόση φτήνια, τόση σάτιρα και πλάκα. Τα γκρεμίσανε όλα πια. Το να βγαίνεις να βρίζεις, να φτύνεις, να κουτσομπολεύεις και να διακωμωδείς δεν είναι τόσο δύσκολο».

Αν καταπιανόμασταν να κριτικάρουμε, έστω και ελάχιστα  από τα προγράμματα-σκύβαλα της ΤΙ ΒΙ θα χρειαζόμασταν τόμους βιβλίων. Δεν είμαστε αρμόδιοι για κάτι τέτοιο. Θα περιοριστούμε στο           ΑΛ ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΣ του Λάκη Λαζόπουλου. Πριν καιρό στείλαμε ένα email σ’ αυτόν το σύγχρονο Αριστοφάνη. Αφορμή πήραμε από το περιεχόμενο της εκπομπής του. Μεταφέρουμε το μεγαλύτερο μέρος της επιστολής μας. Και ξέρετε,  καλό είναι να διαμαρτυρόμαστε για προγράμματα που προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια: «… Διάβαζα στα ΜΜΕ ευμενή σχόλια για την εκπομπή σου…  Με την πάροδο όμως του χρόνου, ιδιαίτερα τώρα τελευταία, υπάρχουν αρκετές δυσμενείς κριτικές για το φτωχό και ξύλινο περιεχόμενο των προγραμμάτων σου. Ενώ παλαιά η εκπομπή σου  προσέλκυε πολλές χιλιάδες Ελλήνων.  Μάλιστα,  πολλοί από νωρίς άφηναν τις όποιες απασχολήσεις τους και στήνονταν μπροστά στους δέκτες της ΤΙ ΒΙ,  για να εκτονωθούν μ’ αυτά που έλεγες εσύ, καθώς εξέφραζες τα δικά τους συναισθήματα… ΄Ολα σχεδόν τα κανάλια την επόμενη αναμετέδιδαν μεγάλα τμήματα της εκπομπής σου, για να εμπλουτίσουν τα δικά τους φτωχά προγράμματα. Και οι εφημερίδες αφιέρωναν  ευμενείς  κριτικές για σένα. Μάλιστα στο facebook έχεις και δική σου ομάδα θαυμαστών!

Αν και δεν είμαστε ειδικοί, μπορούμε να πούμε ότι έχεις ταλέντο να σατιρίζεις την επικαιρότητα και ιδιαίτερα τους άρχοντες μας, πολιτικούς κ.ά.,  με τους  ευρηματικούς χαρακτηρισμούς και την καυστική σάτιρα σου. Κι αυτό αρέσει στον κόσμο για να ξεδίνει! Θα μου επιτρέψεις τώρα να σου κάνω μερικές παρατηρήσεις. Το κάνω αυτό, γιατί με τη σάτιρα σου περνάς μηνύματα που επηρεάζουν το λαό. Και μην ξεχνάς, αυτοί που σε παρακολουθούν σε μεγάλο βαθμό είναι νέοι άνθρωποι και παιδιά κάθε ηλικίας που προβληματίζονται και είναι εύπλαστοι. Κι εσύ, ως ηθοποιός (ο Μπαμπινιώτης στο λήμμα ηθοποιός  μεταξύ άλλων αναφέρει ότι είναι «αυτός που διαπλάθει χαρακτήρα «ήθος και ποιώ») έχεις τη δυνατότητα να συμβάλεις στη διαμόρφωση του σωστού, ηθικού και έντιμου χαρακτήρα… 

Κι ενώ ξεσηκώνεις τον κόσμο σε γέλια και χειροκροτήματα με τη σάτιρα σου, για να διανθίσεις το λεξιλόγιό σου χρησιμοποιείς χυδαίες βρισιές και κάνεις  άσεμνες χειρονομίες που κατεβάζουν το επίπεδο της εκπομπής, τουλάχιστον σε μια μερίδα συμπατριωτών μας.  Βέβαια, όταν λες ακραία σόκιν ανέκδοτα ή  εκστομίζεις αισχρόλογα και κάνεις απρεπείς χειρονομίες το ακροατήριο σου  ξεσπά σε γέλια και ίσως αυτό σε ενθαρρύνει να χρησιμοποιείς και αυτά  στο ρεπερτόριό σου. Και οι ηθοποιοί στις επιθεωρήσεις, όταν είναι φτωχοί σε γνήσιο χιούμορ  και σάτιρα, εκτρέπονται σε χυδαιολογίες και ακατονόμαστες χειρονομίες για να προκαλέσουν τα γέλια. Αυτό όμως δεν είναι τέχνη.

Επίτρεψέ μου  και κάτι ακόμη. Πολλές φορές, με έναν έξυπνο και επιτυχημένο τρόπο σατιρίζεις τους πολιτικούς (και εδώ επικεντρώνεσαι επιλεκτικά σε ορισμένα πρόσωπα, σαν να όλοι οι άλλοι να είναι ηθικοί αγγελικά πλασμένοι!) και καυτηριάζεις τα κακώς έχοντα στην παρδαλή κοινωνία μας και πάντα έχεις πολύ υλικό γι αυτό! Θα ήταν όμως καλύτερα  να αποφεύγεις να σατιρίζεις και να διακωμωδείς  απλοϊκούς συνανθρώπους μας  που είναι αφελείς ή το κριτήριο τους είναι χαμηλό.  Μερικά πρόσωπα είναι  ήδη αξιολύπητα γιατί στην προσπάθεια τους να κερδίσουν μερικά ψίχουλα δημοσιότητας και προβολής πουλούν ακόμη και την ψυχή τους, κάνοντας οτιδήποτε εξωφρενικό για να βγούνε στο γυαλί  και το επιτυγχάνουν με τη βοήθεια των καναλιών.

Σκοπός σου να μην είναι να σερβίρεις ό,τι θέλει ο λαός – ο λαός τα θέλει αυτά- αλλά αυτό που θα ψυχαγωγήσει πραγματικά και θα συμβάλει στην ηθική ανάπτυξη του λαού μας. Όταν στο ακροατήριο σου συρρέουν μαθητές από κάθε γωνιά της Ελλάδος, τι τροφή θα τους προσφέρεις; Αν προσκαλούσες στο σπίτι τους κάποιους για δείπνο ασφαλώς θα φρόντιζες το παραθέσεις τα καλύτερα εδέσματα. Κι όμως η τροφή που προσφέρεις στο μεγάλο τηλεοπτικό τραπέζι σου είναι  μπαγιάτικα, χαλασμένα, κακής ποιότητας και επικίνδυνα για την ψυχική και ηθική  υγεία φαγητά. Να τι γράφει στο facebook η γνωστή Βέφα Αλεξιάδου, η πρύτανης της μαγειρικής τέχνης,  «Έχουμε χάσει την έννοια του σωστού και του δίκαιου. Πριν όλα ανατραπούν και χαθούν, πριν ξεχάσουμε τελείως τις αρχές μιας σωστής κοινωνίας, ίσως χρειάζεται μια νέα κιβωτός να περισώσουμε και να διαφυλάξουμε τις ηθικές και πολιτισμικές αξίες της ζωής. Το ήθος, την αξιοπρέπεια την αξιοκρατία, τον πολιτισμό και όλες τις θείες αρετές που με την ενανθρώπιση Του μας δίδαξε ο Κύριος, έτσι ώστε, όταν περάσει η λαίλαπα να γαλουχηθούν με τις υγιείς αρχές των προγόνων τους οι νέες γενιές».

Δεν σου λέμε να κάνεις κηρύγματα ευαγγελίου, αλλά μπορείς να προσφέρεις καθαρή ψυχαγωγία. Για να το κάνεις όμως αυτό, πρέπει εσύ  ο ίδιος, να έχεις τα απαιτούμενα εφόδια και αυτά δεν προσφέρονται σε καμιά αγορά ή σε κάποιο σχολείο. Χαρίζονται πλουσιοπάροχα στο σχολείο της ταπείνωσης, μετάνοιας και πίστης που οδηγεί «στη  σωτηρία της ψυχής, που είναι ένα πολύ  μεγάλο πράγμα», που λέει και το τραγούδι, αν και ο στιχουργός δεν θα  ξέρει σε ποια σωτηρία αναφέρεται. Τη σωτηρία που χρειάζεσαι εσύ και κάθε άνθρωπος ήρθε και μας την πρόσφερε δωρεάν με τη θυσία Του στο Σταυρό ο Ιησούς Χριστός. Αγαπητέ Λάκη, αν Τον καλέσεις να σε λυτρώσει, τότε θα αλλάξει και το λεξιλόγιό και η συμπεριφορά σου και θα προσφέρεις ψυχαγωγία ποιοτική. Και η πατρίδα μας έχει ανάγκη από λυτρωμένους ανθρώπους, αν  θέλουμε να δούμε καλύτερες μέρες, ακόμη και μέσα στη δίνη της όποιας κρίσης. Ας συνέλθουμε ως άτομα και έθνος, γιατί ο ορίζοντας είναι σκοτεινός και η Ελπίδα μπορεί να έρθει από πάνω, από τον Κυρίαρχο Θεό! ».  
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ  ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013
    http://issuu.com/ologos/docs/foni_5.2013

Comments are closed.