ΕΚΛΕΨΑΝ TON ΧΡΙΣΤΟ!

Στην Πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, στήθηκε η αναπαράσταση της φάτνης. Στις 15/12 τα ξημερώματα, κάποιοι έκλεψαν το ομοίωμα του Ιησού και στη θέση του έβαλαν μια τηλεόραση! Θα πούμε όλοι μας, με αγανάκτηση: τι ιεροσυλία! Βέβαια, δεν ξέρουμε ποιος ήταν ο σκοπός των … κλεπτών, πιστεύουμε όμως, χωρίς να το ξέρουν, περιέγραψαν την πραγματικότητα, στέλνοντας άθελα τους ένα μήνυμα. Κι ας μην ξεγελιόμαστε. Ο Ιησούς Χριστός, το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, απουσιάζει παντελώς από τα κοσμικά Χριστούγεννα που γιορτάζουμε. Στη θέση Του θρονιάσαμε τη νέα θεότητα, την ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. Πρέπει να το παραδεχτούμε ότι το μήνυμα των Χριστουγέννων γενικά έχει παρεξηγηθεί και αλλοιωθεί. Οι περισσότεροι περιμένουν τη μεγάλη αυτή γιορτή για τα ψώνια, τα δώρα, τις διακοπές, τα ρεβεγιόν… Πολλοί, μάλιστα, κυνικά ρωτούν, «πού είναι ο Άρχοντας της Ειρήνης;» Το μήνυμα των Χριστουγέννων πηγαίνει βαθύτερα. Είναι επίκαιρο, επαναστατικό και δίνει απάντηση στα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας.

Κοιτά με συγκίνηση στο παρελθόν, δίνει θάρρος για το παρόν και ελπίδα για το μέλλον.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι: οι άνθρωποι, ακόμη κι αυτοί που πηγαίνουν στις όποιες χριστιανικές εκκλησίες, γνωρίζουν το νόημα της γέννησης του Χριστού; Γιατί ήρθε ο Χριστός; Μήπως να ιδρύσει μια νέα θρησκεία κοντά στις τόσες που υπήρχαν ή να φέρει κοινωνικές αλλαγές με το επαναστατικό του κήρυγμα, να …; Τίποτα απ’ όλα αυτά. Με δυο λόγια απλά: Ενώ οι άνθρωποι έρχονται στον κόσμο για να ζήσουν, ο Χριστός ήρθε για να προσφέρει τον εαυτό Του θυσία. Ασφαλώς το μόνο που δεν θα θέλαμε να αναλογιστούμε τη χαρούμενη αυτή περίοδο με τα φανταχτερά στολίδια, είναι ο οδυνηρός σταυρικός θάνατος του Χριστού.

Κι’ όμως πώς μπορούμε να γιορτάζουμε τη γέννηση του Ιησού χωρίς να σκεφτούμε το σκοπό του ερχομού Του. Ο Χριστός ήρθε να εκτελέσει μια αποστολή του Πατέρα Θεού, από τη βραδιά εκείνη που γεννήθηκε από την Παρθένο Μαρία στη Βηθλεέμ. Ήρθε να μας δείξει πώς είναι ο Θεός, να μας διδάξει πώς να ζήσουμε, πώς να συμπεριφερθούμε, πώς να μιλούμε ως πνευματικοί άνθρωποι και το πιο σημαντικό ακόμη πώς θα έχουμε μια πλήρη, στενή σχέση με τον Πατέρα Θεό. Η κύρια αποστολή του Ιησού Χριστού στην ενανθρώπισή Του ήταν να προσφέρει τον Εαυτό Του θυσία για να γίνει Σωτήρας των ανθρώπων.

Καθώς προετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, ας μην περιοριστούμε στα γεύματα, τα δώρα, τα … Ας μη χάσουμε το στόχο μας, ότι ο Χριστός ήρθε να δώσει τη ζωή Του για τη σωτηρία μας. Την περίοδο αυτή της ανταλλαγής δώρων το καλύτερο δώρο που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου, αν δεν το έχεις κάνει ως τώρα, που είναι μάλιστα δωρεάν, παρ’ ότι κόστισε στον Θεό Πατέρα τον ίδιο τον Υιό Του, είναι ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ. Ο Θεός αγάπησε τόσο πολύ τον κόσμο, κι εσένα ξεχωριστά, ώστε ΕΔΩΣΕ τον Υιό Του για να μη χαθείς αλλά να αποκτήσεις αιώνια ζωή (Ιωάν. 3/16). Τι πιο ένδοξο δώρο! Μόνο όταν Αυτός είναι Σωτήρας σου μπορείς να γιορτάσεις δικαιωματικά αληθινά χριστιανικά Χριστούγεννα, με τον Ιησού Χριστό στο κέντρο. Κι αυτό μπορεί να γίνει όχι μόνο για μερικές ημέρες αλλά κάθε μέρα του χρόνου. Ο συγγραφέας Ντίκενς έγραψε: « Θα τιμήσω τα Χριστούγεννα στην καρδιά μου και θα προσπαθήσω να τα κρατήσω στη διάρκεια όλου του χρόνου».

Κύριε, μακάρι το Άστρο της Βηθλεέμ, κάθε χρόνιο να γίνεται φωτεινότερο και να σκορπά τις λαμπρές του ακτίνες σε κάθε γωνιά του κόσμου, ώστε ο σκοτεινός μας κόσμος να γεμίσει φως!

Γεώργιος Σ. Κανταρτζής

Comments are closed.