ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ


 Όταν μιλά η εμπειρία

Γράφει η Μαρία Φραγκοπούλου Μωλιώτη, Νομικός-Εκπαιδευτικός

«Στα χέρια του Κυρίου εμπιστεύσου την εργασία σου, και τότε ο κάθε πόθος σου σάρκα κι οστά θα πάρει». (Παροιμίες 16:3)

Από μικρό παιδί έμαθα να ονειρεύομαι: Να σπουδάσω, να κάνω οικογένεια, να γνωρίσω τον κόσμο, ν’ αξιοποιήσω τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσα μου. Τα περισσότερα όνειρα πραγματοποιήθηκαν, άλλα τροποποιήθηκαν ή ματαιώθηκαν κάτω από απρόσμενα τραγικές καταστάσεις. Κάποια άλλα όνειρα προσωρινά τελματώθηκαν από ανασφάλεια, αβεβαιότητα, ή ακόμη και κάτω από την αρνητική επιρροή των τρίτων.

«Είναι τρέλα ν’ αποτολμήσεις ένα νέο ξεκίνημα στην Αμερική στα 57 σου χρόνια», μου έλεγαν φίλοι και συγγενείς πριν λίγους μήνες. «Οι καιροί είναι ιδιαίτερα δύσκολοι: ανεργία, αστάθεια, ο φόβος της τρομοκρατίας.» Η φωνή της λογικής μου έλεγε: «Κάτσε φρόνιμα στο πανέμορφο ελληνικό νησί που ζεις για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο». Η φωνή της ψυχής μου όμως επαναστατούσε. «Κυνήγησε το όνειρό σου», μου υπενθύμιζε επίμονα. «Υπάρχουν αστείρευτες δυνατότητες μέσα σου, μπορείς να εργαστείς και πάλι παραγωγικά».

Προσευχήθηκα επίμονα και με πίστη, «Σε Σένα Κύριε εμπιστεύομαι το όνειρό μου, την εργασία μου, τις δυνατότητές μου… Σε παρακαλώ οδήγησέ με σωστά, σύμφωνα με το Θέλημά Σου». Τελικά αποφάσισα να κάνω ακόμη ένα τολμηρό βήμα στη ζωή μου, βασιζόμενη στην υπόσχεση του Ιησού πως «Τα πάντα μπορεί να γίνουν σε κείνον που πιστεύει» (Μάρκος 9:23).

Με επιμονή και πίστη έδωσα μια ακόμη σκληρή μάχη και τελικά πέτυχα. Για μια ακόμη φορά διαπίστωσα, πως αν έχεις τη σωστή νοοτροπία, τα μεγάλα όνειρα είναι πάντα τα όνειρα του Θεού.

Ο συγγραφέας Κρις Σπάισερ παρομοιάζει τη νοοτροπία με «την κατάλληλη γωνία κλίσης» που πρέπει να έχει το αεροσκάφος κατά την ώρα της προσγείωσης». Πιστεύει ότι η νοοτροπία είναι εκείνη που καθορίζει τη συμπεριφορά και αντίδρασή μας σε κάθε περίσταση της ζωής μας. Ισχυρίζεται ακόμη ότι η νοοτροπία που έχουμε δεν είναι κληρονομική ή τυχαία αλλά μάλλον διαμορφώνεται από το περιβάλλον και τις εμπειρίες μας.
Για το λόγο αυτό είναι δυνατόν ν’ αλλάξει.

Όταν σκέπτεσαι θετικά και μεγαλόπνοα, αποκτάς ενέργεια. Ο Παύλος μας διαβεβαιώνει: «Ο Θεός εργάζεται αδιάκοπα μέσα σας, δίνοντάς σας τη θέληση και τη δύναμη για να πετύχετε τις προθέσεις Του». (Φιλιππησίους 2:13). Μερικοί όμως αισθάνονται καταπονημένοι γιατί δεν έχουν όνειρα. Αντί ν’ αντλήσουν ενέργεια και δύναμη από το Θεό, τη μοναδική πηγή κάθε ανθρώπινης ενέργειας, και να ζητήσουν τη δική Του καθοδήγηση πριν από κάθε ξεκίνημα, προτιμούν τα σίγουρα βήματα χωρίς τον κίνδυνο της αποτυχίας. Στην προσπάθειά τους ν’ αποφύγουν τις περιπέτειες και τα τυχόν προβλήματα, καταλήγουν σε τέλμα, καταδικάζοντας τον εαυτό τους σε μια ζωή μονότονη, χωρίς νόημα και ουσία, στραγγαλίζοντας έτσι όλες τις δημιουργικές δυνατότητες που υπάρχουν μέσα τους.
Η ψυχολόγος Κένεθ Κρίστιαν, συγγραφέας του γνωστού βιβλίου «Ο Χειρότερος Εχθρός μας, Σπάζοντας τη Συνήθεια της Αποτυχίας» έχει μελετήσει χιλιάδες περιπτώσεις ενηλίκων που έχουν αποτύχει στη ζωή τους. Ισχυρίζεται πως όλοι έχουν ένα κοινό εχθρό: τον ίδιο τους τον εαυτό. Με την τάση που έχουν ν’ αναβάλουν τη λήψη αποφάσεων, να χάνουν προθεσμίες και να σαμποτάρουν με κάθε τρόπο τα όνειρα και τις δυνατότητες που έχουν μέσα τους, μοιραία αυτοκαταδικάζονται σε αποτυχία.

Σύμφωνα με μια σύγχρονη έρευνα, ένα στα τέσσερα άτομα κάθε ηλικίας και επαγγέλματος πάσχουν από έλλειψη ικανότητας να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις απεριόριστες δυνατότητες που υπάρχουν μέσα τους. Ευτυχώς, κατά την Κρίστιαν, η συμπεριφορά αυτή είναι δυνατόν ν’ αλλάξει στο βαθμό εκείνο που εμείς οι ίδιοι θ’ αποφασίσουμε ν’ αναλάβουνε τον έλεγχο της ζωής μας, χωρίς να επιρρίπτουμε τις ευθύνες σε τρίτους.

Όταν συγκεντρώσεις την προσοχή σου στα προβλήματα, έχεις ήδη χάσει. Συχνά η δυστυχία και απόγνωση πηγάζουν απ’ αυτό τον τρόπο σκέψης. Αν πάντα επιδιώκεις το δρόμο που ονομάζεται ΑΣΦΑΛΕΙΑ, συνήθως καταλήγει στο αδιέξοδο που ονομάζεται ΠΛΗΞΗ.

Ο μόνος τρόπος για ν’ αποφύγεις την πλήξη είναι να επιτρέψεις στον εαυτό σου να εκτεθεί σε κάποιο ρίσκο, σε κάποια περιπέτεια, σε κάποιο όραμα που θέλει κόπο και προσπάθεια να πραγματοποιηθεί.

Σκέψου λοιπόν σωστά. Αντιμετώπισε τις δυσκολίες με υπομονή και προσευχή. Η ζωή σου θα είναι ευτυχισμένη, γεμάτη ενθουσιασμό και ενέργεια αν μάθεις να σκέπτεσαι θετικά και να πιστεύεις στις δυνατότητες που υπάρχουν μέσα σου. Η πιο μεγάλη δύναμη είναι η θετική σκέψη που γεννιέται στο μυαλό του ακολούθου του Χριστού που ζει μια ζωή σύμφωνα με το Θέλημα του Θεού.

Εσωτερικές δυνατότητες, δημιουργικές ανησυχίες, είναι τόσο απεριόριστες που είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν στη σύντομη ζωή μας. Τα όνειρά σου είναι τα όνειρα που έχει ο Θεός για σένα, το τελειότερο δημιούργημά Του. Μόνο Εκείνος ξέρει πόσο ψηλά μπορεί να σε οδηγήσουν. Αν παύσεις να ονειρεύεσαι, τότε καταδικάζεις τον εαυτό σου σε ψυχική κόπωση.

Αποφάσισε σήμερα να έχεις ανάμειξη σε νέες ιδέες, νέους στόχους. Μην επιτρέπεις στους άλλους να σου πουν πως δεν μπορείς να τα καταφέρεις. ΝΑΙ, μπορείς, αρκεί να συνδέσεις την ψυχή σου με τη Θεϊκή μπαταρία. Τότε θαύματα θα συμβούν. Τα όνειρά σου θα γίνουν πραγματικότητα. Έχουμε τη διαβεβαίωση του Ιησού, «Εκείνο που είναι αδύνατο να κατορθώσει ο άνθρωπος, το κατορθώνει ο Θεός» (Λουκάν 18:27)

Comments are closed.