Δικαιολογίες…

Γράφει ο Χάρης Ι. Νταγκουνάκης, Νομικός

Τον γύρο του κόσμου κάνει ένα βίντεο με πρωταγωνίστρια την τρίχρονη Σόφι, η οποία για να γλιτώσει την τιμωρία από τον πατέρα της, ρίχνει όλες τις ευθύνες για το ατόπημά της στην κούκλα της τη Barbie! Η πανέμορφη αγγλιδούλα ζωγράφισε με μπλε μανό τα νύχια σε όλες τις κούκλες της λερώνοντας χαλιά και έπιπλα, παρά τις παρατηρήσεις που της είχε κάνει κι άλλες φορές ο πατέρας της. Μπαμπάς και κόρη κάθισαν στο πάτωμα για να συζητήσουν ποιος φταίει για το χάος που προκλήθηκε στο δωμάτιο της μικρής.

Η Σόφι γνωρίζοντας καλά τη ζημιά που έκανε, αποφάσισε πως για να γλιτώσει την τιμωρία θα πρέπει να επιστρατεύσει τη φαντασία της. Και το έκανε…

Ιδού ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το διάλογό τους…
Πατέρας: Ζωγράφισες με το μανό τη Barbie σου, έτσι δεν είναι;
Σόφι: Ναι, αυτή μου είπε να το κάνω. Το είπε εκατό φορές και είπα «όχι»! Της είπα ότι ήταν φρικτή ιδέα αλλά δεν με άκουσε! Μου το έλεγε εκατό φορές!

Όποιος διαβάζει τη Βίβλο, θα θυμάται πως η πρώτη προσπάθεια του ανθρώπου να βρει δικαιολογίες για τις ζημιές ή τις αμαρτίες του ήταν στον κήπο της Εδέμ. Εκεί, για να δικαιολογηθεί που παρέβη την εντολή του Θεού να μη φάει από τους καρπούς του δέντρου της Γνώσης στο κέντρο του παραδείσου, εκείνος άρχισε να ρίχνει το φταίξιμο στη γυναίκα του κι εκείνη με τη σειρά της στο φίδι που την παραπλάνησε.

Πολύ σωστά όμως έλεγε κάποιος ότι «το πιο ανώφελο πράγμα που έχουν εφεύρει οι άνθρωποι είναι οι δικαιολογίες». Η δικαιολογίες των πρωτοπλάστων πήραν πραγματική μορφή με τα φύλλα συκής που έραψαν για να καλύψουν τη γυμνότητά τους. Όταν όμως άκουσαν τη φωνή του Θεού που τους αναζητούσε, κρύφτηκαν στα φυλλώματα του παραδείσου γιατί ήταν γυμνοί. Όσα φύλλα συκιάς κι αν έραψαν πάνω τους εξακολουθούσαν να ντρέπονται που ήταν γυμνοί.

Βέβαια, ο Θεός δεν έδωσε καμιά βάση στις δικαιολογίες τους, όπως κι ο μπαμπάς της χαριτωμένης Σόφι δεν πίστεψε την πανέμορφη κορούλα του!

Τη μόνη απάντηση που δέχεται ο Θεός όταν ελέγχει τον άνθρωπο για την αμαρτία του είναι η ταπεινή ομολογία για την αμαρτία του, η αποδοχή της ενοχής του και η ανεπιφύλακτη μετάνοιά του. Ο Θεός είναι έτοιμος να συγχωρήσει τον άνθρωπο και να μην τον τιμωρήσει, όχι γιατί ο Θεός παραβιάζει την ηθική τάξη που ο ίδιος έχει καθιερώσει αλλά επειδή κάποιος άλλος έχει τιμωρηθεί στη θέση του αμαρτωλού, ώστε ο αμαρτωλός να γλιτώσει από τη συνέπεια της αμαρτίας, που είναι θάνατος.

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός πέθανε πάνω στο σταυρό φορτωμένος την ενοχή όλου του ανθρώπινου γένους –και τη δική μας, φίλε αναγνώστη. Ήταν «ο αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου». Τώρα ο αμαρτωλός δεν οφείλει τίποτε στη θεία δικαιοσύνη. Τα έχει πληρώσει όλα ο Χριστός. Αλλά για να έχει αυτή η θυσία πρακτικό αποτέλεσμα στη ζωή του καθένα μας, πρέπει ο κάθε αμαρτωλός να ζητήσει προσωπικά τη χάρη και τη σωτηρία του Θεού.

Καθώς βλέπεις λοιπόν, φίλε μου, την οικτρή κατάστασή σου μπροστά στον Θεό, δεν έχεις παρά να κάνεις μια προσευχή μέσα από την καρδιά σου ζητώντας τη συγχώρηση του Θεού και έχοντας πάρει την απόφαση μέσα σου να ζήσεις για κείνον που πέθανε για σένα στον σταυρό.

Έλα έτσι με πίστη στον Χριστό κι εκείνος θα σε κάμει ένα καινούργιο δημιούργημα, και δεν θα έχεις πια ανάγκη να προβάλεις καμιά δικαιολογία!

Comments are closed.