Από τη Λειτουργία Ι. Χυσοστόμου: «Άγιος ο Θεός, άγιος ισχυρός, άγιος αθάνατος, ελέησον ημάς»

του Σπύρου Σ. Ματθαίου

α) «Άγιος ο Θεός». Ο Θεός είναι άγιος στην ουσία. Είναι άγιος στη φύση Του. Όπως το φως είναι η ουσία του ήλιου, είναι η αγιότητα στην ύπαρξή Του. Είναι άγιος στο Λόγο Του. Όπως το κερί φέρει το αποτύπωμα της σφραγίδας, έτσι και ο Λόγος φέρει τη σφραγίδα της αγιότητάς Του. Ο Θεός είναι άγιος στις ενέργειές Του. Δεν μπορεί να ενεργήσει αντίθετα με τον εαυτό Του. Αυτός εμφύτευσε όλη την αγιότητα στην ανθρώπινη φύση του Χριστού. Η αγιότητα που εμείς έχουμε, πηγάζει από Αυτόν. Κι αυτή την αγιότητα πρέπει να την επιδιώκουμε όσο μπορούμε. Μια αναλογία στην ομοιότητά Του πρέπει να την έχουμε. Το κερί ποτέ δε δίνει τόσο φως όσο ο ήλιος, όμως του μοιάζει. Και όσο πιο πολύ είμαστε εκτεθειμένοι στο φως του Θεού, τόσο περισσότερο βλέπουμε τον Άγιο Δημιουργό μας και Τον δοξάζουμε.

β) «Άγιος ισχυρός». Ή όπως θα λέγαμε αλλιώς ο Παντοδύναμος και Παντοκράτορας Θεός που έχει τη δύναμη να κάνει τα πάντα. Και όχι μόνο, αλλά έχει το κλειδί της δικαιοσύνης στα χέρια Του.

Δεν έχει μόνο ισχύ (=δύναμη), αλλά και εξουσία. Ποια όμως αξία έχει η εξουσία χωρίς δύναμη;

Ο Λόγος Του έχει δύναμη. Κι αυτό το βλέπουμε στη Δημιουργία. «Αυτός είπε κι έγινε». Το βλέπουμε στην Ανάσταση. Στην επιστροφή των αμαρτωλών στο Χριστό, να σείει τη γη ολόκληρη, να υποτάσσονται τα στοιχεία της φύσης μόνο με μια κίνηση του χεριού Του ή με την πνοή του στόματός Του. Η ίδια η πνοή που μας δημιούργησε μπορεί να μας διαλύσει. Ας φοβηθούμε λοιπόν το Θεό και όλοι οι άλλοι φόβοι θα μας αφήσουν.

Αν πιστεύουμε ότι ο Θεός έχει ισχύ, ας προσέχουμε να μη σκληρύνουμε τις καρδιές μας. Είναι καλύτερα να Τον συναντήσουμε με δάκρυα παρά με όπλα. Ας πάρουμε τη μετάνοια ως συνήγορο και ας αφήσουμε τον Παρήγορο να κάνει το έργο Του. Ακόμη κι αν έχεις πέσει και η αμαρτία είναι για σένα δυνατή, γι’ Αυτόν δεν είναι. Βάλε τη δύναμή Του σε ενέργεια με πίστη και προσευχή και όλα θα πάρουν το δρόμο τους.

γ) «Άγιος αθάνατος». Είναι ο Ίδιος Χθες, Σήμερα και στους Αιώνες (Εβρ. 13:8). Είναι ο Ίδιος σε Αγιότητα, Ισχύ, Πιστότητα, Έλεος και Δικαιοσύνη. Ο Ίδιος δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος!!!

«Ελέησον ημάς». Το σχέδιο της Βίβλου είναι να παρουσιάσει το Θεό ως πολυέλεο. Το έλεος μάλιστα είναι μια από τις πιο αγαπημένες ιδιότητες του Θεού. Ο Χρυσόστομος λέει ότι, «Όπως μια μάνα ευχαριστιέται να δίνει γάλα στο παιδί της, έτσι ευχαριστιέται κι ο Θεός να δίνει το έλεός Του στον άνθρωπο».

Το έλεος του Θεού φαίνεται παντού. Όταν ο λαός του Θεού βρισκόταν αιχμάλωτος, έκραξε : «Ήταν το έλεος του Κυρίου που δεν αποκάμαμε» (Θρήνοι 3:22). Όταν το νερό ήταν πικρό και οι Ισραηλίτες δεν μπορούσαν να το πιουν, ο Μωυσής πέταξε τη ράβδο στα νερά και τα γλύκανε. Το έλεος κάνει τη θεότητα να φαίνεται αξιαγάπητη. Το μεγαλύτερο έλεος είναι ότι ο Θεός είναι και Θεός μας. Το να έχεις υγεία είναι έλεος, να έχεις όμως το Χριστό και σωτηρία είναι το μεγαλύτερο έλεος για σένα. Το έλεος σώζει τον αμαρτωλό. Το έλεος είναι η ελεημοσύνη που ο Θεός δίνει στον άνθρωπο.

(Από το έργο ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΕ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ Σ. ΜΑΤΘΑΙΟ. Αν θέλετε διαβάσετε όλη τη μελέτη, να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.spyromatthewsworks.com/leitoyrgia-chrysostomos.html

Comments are closed.