Αντιλαλούνε τα βουνά

Γράφει ο ΄Ακης Δημητριάδης, Φιλόλογος- Συγγραφέας

Πριν λίγες μέρες έγινε στην Κατερίνη μια επίσημη και «ευρεία» σύσκεψη (καμιά 20/ριά άτομα αρμόδιοι), «για να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η παράνομη υλοτομία», δηλαδή το παράνομο κόψιμο ξύλων στα δάση του Ολύμπου και των Πιερίων.

Ο Υπουργός είπε ότι το φαινόμενο αυτό συνεχίζεται, και ότι το Υπουργείο «δεν θα πάψει να το κυνηγά».

Σημείωσε ακόμα ότι τα κατασχεμένα παράνομα κομμένα ξύλα θα διατεθούν «σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες», δηλαδή σε άπορους, άνεργους, ιδρύματα, κλπ. Κι ακόμα, ότι «στους ορεινούς όγκους, με την άδεια και την παρακολούθηση της Δασικής Υπηρεσίας, ο πολίτης μπορεί να προμηθευτεί έως 2 τόνους για να καλύψει τις προσωπικές του ανάγκες για θέρμανση για το χειμώνα».

Ένα παλιό τραγουδάκι του Τσιτσάνη λέει:

Στενάζω απ’ τις λαβωματιές

Κι απ’ τις δικές σου μαχαιριές

Αντιλαλούνε τα βουνά, σαν κλαίω εγώ τα δειλινά…

Πράγματι, τα ελληνικά βουνά εδώ και μερικά χρόνια αντιλαλούνε από τα τσεκούρια και τα πριόνια, που κόβουν τα δέντρα κρυφά και παράνομα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, πέρσι το 2012, οι μηνύσεις για λαθροϋλοτομία ήταν 3.105. Από αυτές:

·         Oι 2.184 αφορούσαν λαθραία και παράνομα κομμένα ξύλα μικρότερα από 5 τόνους η καθεμιά.

·         Οι 921 αφορούσαν πάνω από 5 τόνους η καθεμιά.

Κατασχέθηκαν:

·         425 οχήματα (φορτηγά, ημιφορτηγά, κ.ά.)

·         426 εργαλεία κοπής (αλυσοπρίονα, τσεκούρια, κ.ά.).

·         13.088 τόνοι λαθραία κομμένων ξύλων.

 

Υπάρχει κι ένα τηλέφωνο, το 1591, που δέχεται καθημερινά καταγγελίες από πολίτες προς το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπονίας.

 

Εκτός από τους 3.105, οι οποίοι πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω την ώρα που έκοβαν τα ξύλα, υπάρχουν ίσως άλλοι τόσοι, μπορεί και περισσότεροι, που δεν πιάστηκαν ποτέ, γιατί πρόλαβαν και την κοπάνησαν, ειδοποιημένοι από τσιλιαδόρους…

Comments are closed.