ΜΑΘΕ ΝΑ ΣΚΕΠΤΕΣΑΙ ΣΩΣΤΑ!

Γράφει η Μαρία Φραγκοπούλου- Μωλιώτη, Εκπαιδευτικός-Νομικός

Μπορείτε να διαβάσετε πολλά άρθρα της αρθρογράφου μας κάνοντας κλικ στο link                               http://www.nikites.eu/synergates/45-mariamolioti

Για να Μπορέσεις ν’ Αντιμετωπίσεις τη Ζωή με Θάρρος κι Επιτυχία


«Αν κάποιος από σάς δεν διαθέτει σοφία ας τη ζητήσει από  το Θεό που δίνει σε όλους γενναιόδωρα και χωρίς κατηγορία, και θα δοθεί σε αυτόν.»

Ιάκωβος 1-5

 

Η Ζωή είναι δύσκολη…  Η Ζωή είναι περίπλοκη…. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις.

Στο γνωστό βιβλίο του Ο Δύσκολος Δρόμος (The Road Less Traveled), ο συγγραφέας-ψυχίατρος-ομιλητής Dr. M. Scott Peck γράφει, «Για να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα της ζωής πρέπει πρώτα να μάθουμε να σκεπτόμαστε σωστά – συχνά μια περίπλοκη, επίπονη ….αλλά απαραίτητη διαδικασία.»

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς του καριέρας ο Dr. Peck διαπίστωσε πως οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως ξέρουν να σκέπτονται. Ισχυρίζονται πως η υπέρμετρη σκέψη είναι πολυτέλεια και άσκοπη κατανάλωση ενέργειας γιατί καθημερινά μας απασχολούν τόσα πολλά θέματα. Η τεμπελιά και υπερηφάνεια δεν τους αφήνει να κάνουν πλήρη χρήση του εγκέφαλου. 

Πολλοί παίρνουν σοβαρές αποφάσεις (γάμος, διαζύγιο, παιδιά, καριέρα, οικονομικά κ.α.)  γρήγορα και επιπόλαια, επηρεασμένοι από το κοινωνικό και οικογενειακό περίγυρο – συχνά ενάντια στο ένστικτό τους πως κάνουν λάθος.  Πιστεύουν πως για να θεωρούνται «φυσιολογικοί» χρειάζεται να συμβιβαστούν με τα ψέματα και τα συνθήματα που μας σερβίρουν, χωρίς καμμιά αντίδραση ή αμφισβήτηση.  Αγοράζουν ακριβά αυτοκίνητα κι άλλα είδη πολυτελείας πέρα από τις οικονομικές τους δυνατότες, απλά για να ικανοποιήσουν το «εγώ» τους.   Συνήθως το μετανιώνουν, αλλά τότε είναι πολύ αργά.

Η συνεχής μάθηση καθορίζει αποφαστικά την ικανότητά μας να σκεπτόμαστε σωστά.  Μας βοηθά να είμαστε ενημερωμένοι και ν’αποφασίζουμε μόνοι μας, χωρίς επιρροή από τρίτους. Στα παιδικά μας χρόνια η εξάρτησή μας απο τους γονείς και την οικογένεια διαμορφώνει τον τρόπο που σκεπτόμαστε και τα «πιστεύω» μας.  Σαν ενήλικες όμως είμαστε ελεύθεροι  να σκεπτόμαστε και να ενεργούμε με το δικό μας τρόπο. 

Χωρίς σοβαρή σκέψη και ενάντια στη προσωπικη της βούληση, στα 25 της η Ελένη παντρεύεται τον πρώτο άνδρα που της έκανε πρόταση γάμου για να σταματήσει η πίεση της οικογένειας και ν’αποβάλει την ετικέτα της «γεροντοκόρης». Παγιδευμένη τώρα με παιδιά αντιλαμβάνεται το λάθος της, είναι όμως πολύ αργά να το διορθώσει χωρίς σοβαρές συνέπειες.

‘Εχοντας χάσει τη δουλειά του μετά από πολλά χρόνια υπηρεσίας, στα 55 του ο Βασίλης βρίσκεται σε αδιέξοδο.   Έχει μετανοιώσει πικρά γιατί, σύμφωνα με την επιθυμία των γονιών του για σίγουρο εισόδημα, συμμορφώθηκε με το τότε κοινωνικό πρότυπο να εργαστεί σαν υπάλληλος σε πολυεθνική εταιρία.  Έτσι κατέπνιξε το νεανικό του όνειρο να κάνει δική του επιχείρηση.  Τώρα είναι πολύ αργά!

Πριν πάρουμε σοβαρές αποφάσεις πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε σωστά.  Η σωστή κρίση προυποθέτει μελέτη, έρευνα,  χρόνο, υπομονή.  ΟΧΙ επιπόλαιη σκέψη, τεμπελιά, κι αυτόματη συμμόρφωση με τα κοινωνικά και οικογενειακά «πιστεύω» που μπορεί να είναι αντίθετα με τα δικά μας.  Χρειάζεται θάρρος απέναντι στην αμφιβολία και αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα.  Πρέπει να έχεις θάρρος για να είσαι «διαφορετικός» – να είσαι ο εαυτός σου.  Επειδή δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τα πάντα και να προβλέψουμε με ακρίβεια το μέλλον, πρέπει ν’ αποδεχτούμε πως κάποιες αποφάσεις μας μπορεί τελικά να είναι λανθασμένες.  Αν όμως αποφύγουμε να πάρουμε κάποιο ρίσκο, τότε θα παραμείνουμε προσκολημένοι σε μια γνώριμη αλλά εξαιρετικά δυσάρεστη πραγματικότητα. 

Αποτελεσματικός τρόπος σκέψης σημαίνει προγραμματισμό και προετοιμασία.  Χρειάζεται άμεση προσοχή και επαγρύπνηση για να χειριστούμε τα μικρά εκείνα θέματα που όταν εξελιχτούν σε σοβαρά προβλήματα θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά.  ‘Οταν σκέπτεσαι αποτελεσματικά δίνεις προτεραιότητα στα ουσιώδη θέματα.  Γνωρίζοντας πως υπάρχουν συνέπειες, αντιμετωπίζεις τα προβλήματα της ζωής κατά πρόσωπο.

Ο Dr. Peck ισχυρίζεται πως χρειάζεται πειθαρχία για να μπορέσεις ν’αξιολογήσεις τις προτεραιότητες σου σωστά.  Πειθαρχία σημαίνει θέληση ν΄αναβάλεις την άμεση ικανοποίηση των επιθυμιών σου για να μπορέσεις πρώτα να εξετάσεις όλες τις εναλλακτικές λύσεις.  Πριν ενεργήσεις, αναλογήσου,  Έχω παραλείψει κάτι σημαντικό από τις σκέψεις και υποθέσεις που έκανα; 

Αν παραμείνουμε πεισματικά προσκολημένοι στα «πιστεύω» της παιδικής μας ηλικίας, θα διαπιστώσουμε αργότερα πως ο πατροπαράδοτος τρόπος σκέψης δεν ανταποκρίνεται πάντα στις σύγχρονες ανάγκες μας.  Για να μπορέσουμε  ν’αναθεωρήσουμε τα παλιά μας «πιστεύω» και να παραδεχτούμε πως κάποια απ΄αυτά σήμερα είναι λάθος, χρειάζεται συνεχής αμφισβήτηση, επανεξέταση, καί αυστηρή αυτοκριτική – μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία.  Η επιλογή είναι δική μας.  Διαφορετικά, θα είμαστε συνέχεια εύκολος στόχος για έλεγχο και αρνητική επιρροή από τους τρίτους. 

«Όταν ο άνθρωπος μάθει να σκέπτεται με ανοικτό μυαλό,» μας λέει ο Dr. Peck, «δεν επιστρέφει ΠΟΤΕ στον προηγούμενο τρόπο σκέψης. » 

 

ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΩΛΙΩΤΗ   email:  mdmol@yahoo.com

Ιούλιος 2012

Comments are closed.