Θεραπευτικός περίπατος

του ΄Ακη Δημητριάδη

        Όλοι οι γιατροί συνιστούν  να ασκούμαστε. Κι αν δεν έχουμε όργανα γυμναστικής μέσα στο σπίτι, ή δεν πηγαίνουμε σε οργανωμένο γυμναστήριο, μια βόλτα με γρήγορο βήμα αρκεί.

Το απλό περπάτημα προλαμβάνει και θεραπεύει καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνει το βάρος και την πίεση, ενισχύει την σπονδυλική στήλη, δυναμώνει τους μύες όλου του σώματος, φέρνει ευεξία σωματική και πνευματική.

Το ερώτημα είναι πού να περπατήσει κανείς; Στο εξωτερικό υπάρχουν, παράλληλα με το δρόμο, ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι. Μάλιστα οι πεζόδρομοι έχουν ειδική κατασκευή και πρόσβαση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στη χώρα μας όχι μόνον δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, αλλά ούτε καν στοιχειώδεις πεζόδρομοι. Αμέτρητα εμπόδια στους υποτιθέμενους πεζόδρομους σε εμποδίζουν να βαδίσεις: κάδοι σκουπιδιών, κολώνες της ΔΕΗ, παρκαρισμένα αυτοκίνητα, κ.ά.  Και σε αναγκάζουν να βαδίζεις στη μέση του δρόμου, να κάνεις σλάλομ για να αποφύγεις τα αυτοκίνητα για να σώσεις τη ζωή σου που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή!

Έτσι όπως καταντήσαμε, για να περπατήσεις θα πρέπει πρώτα να κάνεις πολλά χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο μακριά από την πόλη. Κι ύστερα να αναζητήσεις μιαν ακρογιαλιά χωρίς κόσμο, ή να πάρεις τα βουνά και τα όρη, για να βρεις κάποιον έρημο κατσικόδρομο.

 

Comments are closed.