ΑΚΛΟΝΗΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

image002Ένα εβδομαδιαίο άρθρο για την Ελληνική οικογένεια που δίνει πρακτικές συμβουλές για το γάμο, για τις οικογενειακές σχέσεις,  και για την ανατροφή των παιδιών.

Πώς αντιμετωπίζεις τους πειρασμούς;

Για μερικούς οι πειρασμοί είναι να παίζουν χαρτιά… για άλλους να δημιουργούν εξωσυζυγικές σχέσεις, για άλλους να πίνουν πολύ. Μπορείς να φτάνεις πολύ κοντά χωρίς να καείς; Ή νομίζεις ότι είσαι πολύ δυνατός χαρακτήρας και εξακολουθείς να βάζεις τον εαυτό σου σε τέτοιες προκλητικές καταστάσεις; Όπως λέει κι η παροιμία πρέπει να γυρνάμε την πλάτη μας στον πειρασμό. Κι έτσι είναι το σωστό: να απομακρυνθούμε από τον πειρασμό. Με άλλα λόγια, ο καλύτερος τρόπος για ν’ αποφύγεις τον πειρασμό είναι να φύγεις όσο πιο μακριά του γίνεται.

 Πατέρες, μπορείτε να απαντήσετε τις παρακάτω ερωτήσεις;

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο μάθημα του παιδιού σου στο σχολείο; Ποιο μάθημα δεν του αρέσει; Μπορείς να πεις τα ονόματα δύο τουλάχιστον δασκάλων του παιδιού σου; Αν δεν μπορέσεις να απαντήσεις αυτές τις ερωτήσεις—δεν είσαι ο μόνος. Οι πιο πολλοί πατέρες αφήνουν τις λεπτομέρειες του σχολείου στη μητέρα. Όταν όμως συμμετέχουν, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εκπληκτικά. Τα κορίτσια που έχουν μπαμπά που τα παρακολουθεί τα καταφέρνουν καλύτερα στα Μαθηματικά. Και μία μελέτη του Υπουργείου Παιδείας διαπίστωσε ότι όταν ο πατέρας παίρνει μέρος στις δραστηριότητες του σχολείου, τα παιδιά του παίρνουν καλύτερους βαθμούς και έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς. Γιαυτό, πατέρες, εμπρός για το σχολείο…

 Ποιες είναι οι προτεραιότητές σου;

Όπως είπαμε,  μπορούμε να καταλάβουμε πολλά για τις προτεραιότητες ενός ατόμου αν δούμε δύο πράγματα: το μπλοκ των επιταγών του και το ημερολόγιό του. Αν τα παιδιά μας έβλεπαν το ημερολόγιό μας, τι θα έβλεπαν; Ένα πρόγραμμα τελείως προσωπικό με συναντήσεις φίλων και επισκέψεις στην αγορά; Ή θα έβλεπαν ένα πρόγραμμα για κείνα με τις πρόβες στο σχολείο, και τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες; Πρέπει να σκεφτούμε πώς ξοδεύουμε το χρόνο μας. Μετά να σημειώσουμε στο ημερολόγιό μας τις ώρες που θα ξοδέψουμε με τα παιδιά μας, με το καθένα ξεχωριστά, κάνοντας μαζί τους αυτό που τους αρέσει.

 Τι είναι πιο σημαντικό, το μυαλό ή ο χαρακτήρας;

Ο Albert Einstein είπε κάποτε, «Οι περισσότεροι νομίζουν ότι το μυαλό είναι εκείνο που αναδεικνύει κάποιον σε μεγάλο επιστήμονα. Κάνουν λάθος. Είναι ο χαρακτήρας.» Ο Einstein είχε δίκιο. Ο χαρακτήρας σου, κι όχι ο βαθμός της εξυπνάδας σου θα καθορίσουν την επιτυχία σου στη δουλειά, στο σπίτι και γενικά στη ζωή. Θα διαπιστώσεις ότι τα πράγματα που κάνουν τη διαφορά έχουν να κάνουν λιγότερο με τις γνώσεις, και περισσότερο με το ποιος είσαι. Η επιμονή, το θάρρος, η ειλικρίνεια, η ταπεινοφροσύνη, ο αυτοέλεγχος… αυτά είναι εκείνα που έχουν ιδιαίτερη σημασία. Γιαυτό στρέψε την προσοχή σου σ’ αυτό που έχει σημασία… στο χαρακτήρα.

Όταν βάζεις την οικογένειά σου στην πρώτη θέση, τότε είσαι στο σωστό δρόμο, στο δρόμο που οδηγεί σ’ έναν ακλόνητο γάμο και μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Comments are closed.