ΠΩΣ ΝΑ ΠΟΛΙΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΩΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ

Γράφει ο Γιώργος Σ. Κανταρτζής

 

Γράφτηκε ότι το QVC, αμερικανικό κανάλι τηλεπωλήσεων με παραρτήματα σε Γερμανία κ.ά. οδηγήθηκε στην απόφαση να διακόψει τη συνεργασία του με έναν  29χρονο, όταν έγινε αντιληπτό ότι το πρώτο πράγμα που άκουγαν οι επίδοξοι πελάτες ήταν η φράση «Ο Ιησούς σας αγαπά».Ο πιστός χριστιανός εργαζόμενος είχε αρχικά δικαιωθεί από τα γερμανικά δικαστήρια, με το σκεπτικό ότι το δικαίωμά του να εκφράζει ελεύθερα το θρησκευτικά πιστεύω του είναι σημαντικότερο από την πολιτική της εταιρίας. Η εταιρία συνέχισε με έφεση και στο δεύτερο βαθμό εκδίκασης δικαιώθηκε. Και ο νεαρός απολύθηκε.

Βέβαια, εμείς ως Χριστιανοί θα σπεύδαμε να καταδικάσουμε την εταιρία, ακόμη και τα δικαστήρια. Ας δούμε όμως το θέμα πιο ψύχραιμα Από μια άποψη αξίζουν έπαινοι στο νέο αυτό που δεν ντρέπονταν να δίνει τη  μαρτυρία του για τον Χριστό, ακόμη και με κίνδυνο να απολυθεί, όπως και τελικά έγινε. Και είναι αλήθεια, στις ημέρες μας πολλοί είναι πρόθυμοι και έτοιμοι να μιλήσουν για τις πολιτικές, ποδοσφαιρικές, πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και άλλες προτιμήσεις τους, ενώ πολλοί αναγεννημένοι χριστιανοί δεν ανοίγουν ποτέ το στόμα τους να πουν δυο λόγια για τον Σωτήρα τους. Στην εποχή μας ολοένα και λιγοστεύουν οι νέοι που να μοιάζουν τους τρεις παίδες και τον Δανιήλ, που δεν φοβήθηκαν να χάσουν τις θέσεις και να διακιντυνέψουν ακόμη και τη ζωή τους, για να διακηρύξουν την πίστη στον Θεό. Πολλοί Χριστιανοί είναι λαλίστατοι, όταν μιλούν για αθλητικά, πολιτικά και για τη μόδα και γίνονται βουβοί όταν πρέπει να μιλούν για τον Χριστό. Ο Κύριος μάς έβαλε φύλακες για να προειδοποιούμε τους συνανθρώπους μας για την καταστροφή που τους περιμένει, αν δεν μετανοήσουν και πιστέψουν στον Χριστό.

Από μια όμως άλλη άποψη, ο ζηλωτής αυτός νέος, ως καλός Χριστιανός, θα έπρεπε να σεβαστεί την εταιρία που τον πληρώνει και να ενεργεί σύμφωνα με τη συμφωνία που έκαναν. Αν, βέβαια, τα αφεντικά του τον υποχρεώσουν να παραβεί τις χριστιανικές του αρχές, να πει δηλ. ψέματα ή να κάνει ενέργειες αντίθετες με το πιστεύω του, τότε ασφαλώς δεν θα έπρεπε να συμβιβαστεί. Στην Επιστολή Α’ Τιμόθεο  6/1,2, διαβάζουμε: «Όσοι βρίσκονται κάτω από ζυγό δουλείας, να θεωρούν τους μη χριστιανούς κυρίους τους άξιους για απόδοση κάθε τιμής, για να μην κακολογείται το όνομα του Θεού και η διδασκαλία του Ευαγγελίου. Εκείνοι, πάλι, που έχουν πιστούς κυρίους, ας μην τους καταφρονούν επειδή είναι αδελφοί, αλλά να εργάζονται ακόμα περισσότερο, ακριβώς επειδή είναι πιστοί και αγαπητοί αυτοί που απολαμβάνουν τον καρπό της υπηρεσίας τους». Ο Χριστιανός υπάλληλος πρέπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και να σέβεται το αφεντικό του. Η διαγωγή και η συμπεριφορά του να είναι τέτοια που να προβληματίζει θετικά το αφεντικό. Πολλές φορές όμως ακόμη και η μαρτυρία μας, όταν δεν γίνεται με σοφία,  μπορεί να ενοχλήσει και να σκανδαλίσει. Να είμαστε σοφοί και να ξέρουμε πώς να πολιτευόμαστε, έτσι ώστε, εξαιτίας της ασοφίας και αστοχίας μας,  να μη βλαστημείται το ΄Ονομα του Χριστού. Η καλύτερη και αποτελεσματικότερη  μαρτυρία μας είναι η αγία ζωή μας. Τα λόγια της μαρτυρίας μας πρέπει να τα υπογραμμίζει η αγία ζωή μας, αλλιώς γίνονται κατάρα και όχι ευλογία.

Comments are closed.