Οι δεσμεύσεις των ηγετών και του λαού

Γράφει ο Στέφανος Λ. Κοκτσίδης, Δικηγόρος

Αν και το άρθρο αυτό απευθύνεται κυρίως στις υποχρεώσεις των θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών απέναντι στο λαό, οι δεσμεύσεις αυτές αφορούν και  τον καθένα  από εμάς. 

Οι ηγέτες συνήθως περιμένουν περισσότερα από τον εαυτό τους παρά από ό,τι προσδοκούν από τους ακόλουθούς τους. Γι’ αυτό και καταβάλουν όλο και περισσότερη προσπάθεια βελτίωσης, καθώς αυτή είναι η αληθινή έννοια της ηγεσίας.
Αν παρατηρήσει κανείς στα βιβλία της Καινής Διαθήκης, θα διαπιστώσει ότι η φράση «…σπουδάσατε…ή καταβάλλετε κάθε προσπάθεια…» χρησιμοποιείται αρκετές φορές.

1. Προσπάθησε να διατηρήσεις την ακεραιότητά σου. Στη δεύτερη επιστολή του Πέτρου καλούμαστε να διατηρήσουμε την ηθική μας ακεραιότητά «…σπουδάσατε να ευρεθήτε άσπιλοι και αμώμητοι ενώπιον αυτού εν ειρήνη» (Β’ Πέτρου 3:14). Ο Θεός δεν περιμένει από εμάς να είμαστε τέλειοι αλλά να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να διατηρούμε την ακεραιότητα του χαρακτήρα μας, χωρίς κηλίδες και μομφές. Πώς όμως μπορεί κανείς να διατηρεί την ακεραιτότητά του αν δεν είναι τέλειος; Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και έτοιμος να ομολογήσει τις αδυναμίες του.
Ακεραιότητα σημαίνει επίσης να ζεις αυτό που πιστεύεις. Να μην απαρνείσαι την αλήθεια ακόμα και όταν αυτή δεν σου αρέσει ή σε πληγώνει. Είτε είσαι ηγέτης είτε όχι πρέπει να διατηρείς τη φήμη σου, ώστε οι άλλοι να σ’ εμπιστεύονται. Η ειλικρίνεια και η ακεραιότητα σου που σου δίνουν θάρρος να μην παραποιείς τις πραγματικές καταστάσεις, και να είσαι έτοιμος να παραδεχτείς τα σφάλματα και τις αδυναμίες σου.
 
2. Προσπάθησε να συγχωρείς εκείνους που σε πληγώνουν. Στην προς Εβραίους επιστολή διαβάζουμε, «ζητείτε ειρήνην μετά πάντων, και τον αγιασμόν, χωρίς του οποίου ουδείς θέλει ιδεί τον Κύριον, παρατηρούντες μήπως υστερήταί τις από της χάριτος του Θεού, μήπως ρίζα τις πικρίας αναφύουσα φέρη ενόχλησιν και διά ταύτης μιανθώσι πολλοί…» (Εβραίους 12:14-15).  Οι πραγματικοί ηγέτες συγχωρούν εκείνους που τους πληγώνουν. Για να είναι όμως κανείς έτοιμος να συγχωρήσει εκείνον που τον πλήγωσε προϋποθέτει ότι δεν κρατάει πικρία μέσα του ούτε αισθήματα εκδίκησης. Είσαι έτοιμος να συγχωρήσεις όταν η καρδιά, ο νους και τα συναισθήματα σου σε ωθούν να ανταποδώσεις το κακό που σου έκανε κάποιος με κακό;

3. Προσπάθησε να εμπιστευτείς το Θεό. «Ας φροντίσουμε, λοιπόν, με επιμέλεια να μπούμε μέσα σ’ εκείνη την κατάπαυση, για να μη υποπέσει κάποιος στο ίδιο παράδειγμα της απείθειας» (Εβραίους 4:11). Ένα από τα βασικά μαθήματα που οφείλουμε να εμπεδώσουμε είναι εκείνο της χαλάρωσης. Είναι καλό να ανησυχεί κανείς για τους ανθρώπους γύρω του αλλά δεν πρέπει να ξεχνά ποτέ ότι δεν μπορεί να «παίξει» τον ρόλο του Θεού και να επωμιστεί το βάρος όλων. Πώς μπορείς να απελευθερωθείς από όλο αυτό το βάρος; Προσευχήσου στον Θεό και ζήτησέ Του να σε βοηθήσει. Ξόδεψε χρόνο και μελέτησε τον Λόγο Του, προσπάθησε να εμπεδώσεις τις υποσχέσεις Του και προπάντων μην ξεχνάς ποτέ ότι μόνο Εκείνος έχει τη δύναμη και τη θέληση,  είτε να σε απελευθερώσει από τα προβλήματά είτε να σου δώσει τη δύναμη να τα αντιμετωπίσεις.

4. Προσπάθησε να ενθαρρύνεις και να εμψυχώνεις τους άλλους  «…ας ζητάμε εκείνα που είναι για την ειρήνη, και εκείνα που είναι για την οικοδομή τού ενός για τον άλλον» (Ρωμαίους 14:19).  Κοίταξε πέρα από τα προβλήματα και συγκέντρωσε την προσοχή σου στις ικανότητες και στα χαρίσματα των ανθρώπων γύρω σου και όχι στις αδυναμίες τους. Είναι πολύ εύκολο να είναι κανείς απαισιόδοξος και  να αποθαρρύνει τους άλλους, ενώ  δεν είναι τόσο απλό  να δίνει ελπίδα και ενθάρρυνση μέσα στην κοινωνία, την εκκλησία, την οικογένεια.

5. Μη σταματήσεις ποτέ να βελτιώνεσαι «…καταβάλετε κάθε επιμέλεια, προσθέστε στην πίστη σας την αρετή, στην αρετή δε τη γνώση, και στη γνώση την εγκράτεια, στην εγκράτεια δε την υπομονή, και στην υπομονή την ευσέβεια, στην ευσέβεια δε τη φιλαδελφία, και στη φιλαδελφία την αγάπη. Επειδή, αν όλα αυτά υπάρχουν σε σας και περισσεύουν, σας κάνουν όχι αργούς ούτε άκαρπους στην επίγνωση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού» (Β’ Πέτρου 1:5-8).  Η διαδικασία της μάθησης δεν σταματά ποτέ στη ζωή ενός ανθρώπου. Τη στιγμή που νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι ελλιπής. Μη σταματάς ποτέ να αναζητάς μεθόδους που θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις το χαρακτήρα και τις ικανότητές σου. Ρώτα τον εαυτό σου, «πού χρειάζομαι βελτίωση; Πού υπολείπομαι;» και πάρε την απόφαση να κάνεις ό,τι χρειάζεται προκειμένου να είσαι αποτελεσματικός και παραγωγικός για εσένα και το περιβάλλον σου.

 

Αφήστε το μήνυμα σας στο βιβλίο επισκεπτών  αν σας άρεσε το μήνυμα αυτό.

 
 
 

Αφήστε μια απάντηση