Το χρέος χαρίστηκε

 

του Χάρη Ι. Νταγκουνάκη, Νομικού

ΜΕΓΑΛΗ κατάπληξη προξένησε παγκοσμίως η ανακάλυψη από επιστήμονες πριν καιρό, μιας ξεχασμένης γωνιάς της γης κάπου στα τροπικά δάση της Νέας Γουινέας. Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν ανέγγιχτο από τον άνθρωπο κόσμο, γεμάτο άγνωστα ζώα και φυτά. Σε μια περιοχή έκτασης πολλών στρεμμάτων στις πλαγιές των Ορέων Φότζα (ύψους 2.200 μ.) στην ανατολικότερη και λιγότερο εξερευνημένη επαρχία της Δυτικής Νέας Γουινέας, που αποτελεί τμήμα της Ινδονησίας, βρέθηκαν από Αυστραλούς ειδικούς νέα είδη πουλιών, βατράχων, πεταλούδων και φοινίκων.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βρήκαν πάνω από 20 νέα είδη βατράχων, τέσσερα νέα είδη πεταλούδων, πέντε νέα είδη φοινικόδεντρων και πολλά άλλα φυτά που δεν έχουν ακόμη ταξινομηθεί, περιλαμβανομένου και ενός που μπορεί να αποδειχθεί σαν το μεγαλύτερο άνθος ροδόδεντρου στον κόσμο. Πολλά ήταν τα καγκουρό των δέντρων που θεωρούνται είδος που κινδυνεύει στην υπόλοιπη Νέα Γουινέα. Η ομάδα των επιστημόνων βρήκε ένα εντελώς νέο είδος στο νησί, το καγκουρό με τον χρυσό μανδύα, που θεωρείται το ωραιότερο αλλά και το σπανιότερο από τα μαρσιποφόρα της ζούγκλας.

     Την ίδια περίπου κατάπληξη θα πρέπει να ένιωσαν οι πρωτόπλαστοι όταν ο Θεός τούς έβαλε μέσα στον πρώτο παράδεισο, στην Εδέμ. Και όταν μετά την πτώση του το πρώτο εκείνο ζευγάρι εκδιώχθηκε από τον παράδεισο, άρχισε να μιλάει στα παιδιά του, κι εκείνα στα δικά τους παιδιά, από γενιά σε γενιά, για τον χαμένο παράδεισο. Έτσι, κάθε που βρισκόμαστε μπροστά σε ένα όμορφο τοπίο, σε μια παραλία, σε κάποιο δάσος ή σε κάποιο κατάφυτο βουνό μιλάμε για «επίγειους παραδείσους». Και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν και άλλες ανεξερεύνητες γωνιές του πλανήτη.

Λίγο μετά την ανακάλυψη αυτή στη Νέα Γουινέα, ο διευθυντής εδώ στην Ελλάδα του περιοδικού National Geographic Νίκος Μάργαρης σε συνέντευξή του δήλωσε πως τώρα πια δεν πρέπει να αποκλείεται η ύπαρξη μεγάλων χερσαίων εκτάσεων που παραμένουν ανεξερεύνητες. Κι όταν ρωτήθηκε τι είναι εκείνο που εμποδίζει τον άνθρωπο να επισκεφθεί ολόκληρο τον πλανήτη για να βρει τέτοιες εκτάσεις, είπε κάτι πολύ σημαντικό: «Η βεβαιότητα ότι τα ξέρει όλα».

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, η ίδια αιτία οδήγησε τον άνθρωπο έξω από τον παράδεισο: Ήθελε να τα ξέρει όλα! Η ίδια αιτία κρατάει και τον σημερινό άνθρωπο μακριά από τον πνευματικό παράδεισο της στενής σχέσης του με τον Θεό: Νομίζει πως τα ξέρει όλα, πως  κατέκτησε τη γνώση, πως μπορεί και επεμβαίνει στον μικρόκοσμο και στον μεγαλόκοσμο, στο διάστημα, στη γη και στα έγκατα της γης, ακόμη και στη γενετική, κι έτσι «έκλεισε» σαν σκεπτόμενο ον. Και δεν θέλει να μάθει κάτι για τον Θεό! Πόσα κέρδισαν όμως εκείνοι οι Αυστραλοί επιστήμονες που δεν πίστευαν πως τα ήξεραν όλα! Που έστω για λίγο ξέχασαν πως τα ήξεραν όλα, και ξεκίνησαν την εξερεύνηση: Βρήκαν έναν παράδεισο.

Θέλεις να βρεις τον Θεό; Πάψε να πιστεύεις πως ο εαυτός σου είναι το κέντρο της γης και το δικό σου το μυαλό κάτι λιγότερο από κινητό πανεπιστήμιο! Μόνο αν παραδεχτείς πως είσαι αμαρτωλός, και γι’ αυτό αποκομμένος από τον Δημιουργό σου, μόνο τότε μπορείς να τον αναζητήσεις. Κι όταν τον αναζητήσεις με ειλικρίνεια, θα έρθει ο ίδιος να σου αποκαλυφθεί. Κοίτα πώς απαντάει μέσα απ’ τον γραπτό του Λόγο, τη Βίβλο, σ’ εκείνους που θέλουν να τον βρουν: «Αν με επικαλεστείτε και έρθετε να προσευχηθείτε σ’ εμένα, εγώ θα σας ακούσω. Αν με ζητήσετε θα με βρείτε, φτάνει να με αναζητήσετε με όλη σας την καρδιά» (Ιερεμίας 29,12-13 –Νέα Μετάφραση της Βίβλου).

Θέλεις, φίλε αναγνώστη, να βρεις τον χαμένο σου παράδεισο; Ζήτησε τον Κύριο του ουρανού, που είναι έτοιμος να σε δεχτεί και να σου αποκαλύψει τον εαυτό του δια του προσώπου του Χριστού, που πέθανε για σένα στο σταυρό.

Αυτό που θα ανακαλύψεις, θα είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο και πολύ πιο συγκλονιστικό από τον ομορφότερο παράδεισο της γης…

 

ΧΑΡΗΣ Ι. ΝΤΑΓΚΟΥΝΑΚΗΣ

Comments are closed.