Πώς Ζημιώνεσαι ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ

του Σπύρου Zωδιάτη

Γραφικό ανάγνωσμα: Μάρκος 8:34-9:1

Κερδίζεις. Θεωρείς τον εαυτό σου ευτυχή. Πρόσεξε όμως! Όλα τα κέρδη δεν καταλήγουν σε καλό. Μπορεί να κερδίσεις χάνοντας και να ζημιωθείς κερδίζοντας.

Μας το είπε ο Χριστός: ” Άλλωστε τι θα ωφελήσει τον άνθρωπο αν κερδίσει τον κόσμο ολόκληρο, αλλά χάσει τη ζωή του; (Μάρκος 8:36). Η αυτονόητη απάντηση είναι: “Τίποτε”.

Τι μπορείς να κερδίσεις στον κόσμο τούτο; Γνώση; Όλοι μας θέλουμε να τελειώσουμε κάποιο πανεπιστήμιο. Ωραίο πράγμα να γερνάς πάντοτε διδασκόμενος, όπως έλεγε ο σοφός Σωκράτης. Έχουμε τρελαθεί κυριολεκτικά με τη θεοποίηση της γνώσης. Νομίζουμε πως η ευτυχία μας είναι ανάλογη με τη γνώση μας. Θέλουμε να  μάθουμε τι βρίσκεται στη σελήνη, στον ήλιο, στ’ αστέρια. Έχουμε γίνει αιχμάλωτοι της επιθυμίας μας να μάθουμε εκείνο που δεν ξέρουμε. Η απόκτηση γνώσης δεν είναι κακή. Μη νομίσεις όμως ότι αποκτώντας πολλή γνώση απέκτησες το παν. Είναι δυνατόν να ξέρεις πολλά πράγματα, κι όμως να χάσεις την ψυχή σου. Τι θα σε ωφελήσει αν κερδίσεις όλη τη γνώση κι όμως ζημιωθείς την ψυχή σου; Όταν νομίσεις πως απέκτησες τέλεια γνώση, τότε η γνώση αυτή σ’ έχει ζημιώσει. Όταν νομίσεις ότι ο άπειρος Θεός μπόρεσε ν’ ανακαλυφθεί από σένα, τότε η γνώση σου σε ζημίωσε. Όταν στο κυνήγι της γνώσης νομίζεις ότι θα βρεις την ψυχική σου σωτηρία, τότε η γνώση σε ζημιώνει.

Ο Βολταίρος ήταν άνθρωπος της διανόησης. Έμαθε πολλά. Τι τον ωφέλησαν; Τον έκαναν ευτυχισμένο; Όχι. Έγραψε: «Θα ευχόμουν να μην είχα γεννηθεί». Δεν είναι ο μόνος. Το μυαλό σου ίσως να ‘ναι γεμάτο, αλλά η ψυχή σου μπορεί να μη βρήκε ακόμη το νόημα αυτής της ίδιας της ζωής.

Πρόσεξε μη μιμηθείς το κοριτσάκι εκείνο που προβιβάστηκε στην τρίτη τάξη. Μια μέρα συνάντησε τη δασκάλα της δευτέρας τάξης, την οποία αγαπούσε πολύ. Της είπε: “Δε θα ήταν πιο ωραία αν ήσαστε αρκετά μορφωμένη για να με διδάξετε και φέτος;”. Αν η γνώση σου νομίζεις ότι σου έχει δώσει το παν, τότε να ξέρεις ότι μέχρι τώρα απέβη προς ζημία σου.

Και κάτι άλλο μπορείς να κερδίσεις στον κόσμο αυτό. Απόλαυση. Μα επιτέλους, πώς μπορεί κανείς να ζει χωρίς κάποια απόλαυση στη ζωή του; Υπάρχει μια ριζική παρεξήγηση. Εκείνοι που πολύ ακριβά πουλάνε την απόλαυση προσπαθούν να σε κάνουν να πιστέψεις ότι η χριστιανική ζωή είναι μονότονη, βαρετή, της λείπουν οι χαρές του κόσμου. Μα είναι ψεύτες. Πιο χαρούμενη ζωή από την αγνή, τη σεμνή, τη χριστιανική ζωή δεν υπάρχει. Παρακολούθησε προσεκτικά κι αντικειμενικά τη ζωή ενός άσωτου νέου κι ενός σωσμένου χριστιανού. Κάνε αυτό που λέει ο Αριστοτέλης: Πρόσεξε τις απολαύσεις όχι στον ερχομό τους, αλλά στον τελειωμό τους. Η αρχή της απόλαυσης που είναι ανήθικη φαίνεται γεμάτη υποσχέσεις. Αλλά ποιο είναι το τέλος της;

Εκείνο που σε φέρνει ίσως σε δυσκολία είναι η διάκριση για το ποιες απολαύσεις θα σε αφήσουν κερδισμένο και ποιες ζημιωμένο στο τέλος.

Οι απολαύσεις που είναι αμαρτωλές θα σε αφήσουν ζημιωμένο. Και υπάρχουν πολλές τέτοιες απολαύσεις. Απόφυγέ τες. Η μόνη γνήσια, παντοτινή, τέλεια απόλαυση βρίσκεται στο Χριστό. Για να τη γευτείς, το μυστικό θα το ανακαλύψεις στο Λόγο του Θεού. Αυτός θα σε οδηγήσει στην αλήθεια. Σ’ Αυτόν θα βρεις το δρόμο που οδηγεί στη σωτηρία. Σ’ αυτόν θα βρεις στήριγμα ψυχής και καθημερινή πνευματική τροφή. Θα είναι αυτή μια εκλογή για την οποία δε θα μετανιώσεις ποτέ. Δεν θα’θελες να  δοκιμάσεις και το Χριστό. Κάνε ένα πείραμα. Δεν θα μετανιώσεις ποτέ. Μην επιτρέψεις την πρόσκαιρη γνώση και τις φευγαλέες απολαύσεις να σου στερήσουν τις αιώνιες απολαύσεις του Ουρανού.

Comments are closed.