Πώς αντιμετωπίζεις τις εναντιώσεις του Σ.Λ.Κοκτσίδη, Δικηγόρου

Γράφει ο Στέφανος Λ. Κοκτσίδης, Δικηγόρος

Μία από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες όλων των ανθρώπων είναι πώς θα αντιμετωπίσουν τις αντιθέσεις και τις εχθρότητες.. Μήπως πανικοβαλλόμαστε από τις πιέσεις που ξεπροβάλλουν όταν υπάρχει κάποιο κάποιου οικογενειακό ή οικονομικό πρόβλημα; ή εξαιτίας κάποιας εναντίωσης και σύγκρουσης με τα άτομα του κοινωνικού περιβάλλοντος κλπ. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η απώλεια της ψυχραιμίας, οι εκρήξεις οργής ή η αποθάρρυνση και η εσωστρέφεια είναι μερικές από τις πιθανές αντιδράσεις.

Για να έχουμε ένα ζωντανό παράδειγμα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς τις εναντιώσεις, θα ανατρέξουμε στο τέταρτο κεφάλαιο του βιβλίου του Νεεμία,  στην Παλαιά Διαθήκη. Η ιστορία μας λέει ότι ο Νεεμίας είχε επιστρέψει στην Ιερουσαλήμ για να ξαναχτίσει το τείχος γύρω από την πόλη – ένα πολύ μεγάλο έργο για μία μικρή ομάδα εξόριστων Εβραίων που είχε μαζί του. Ήταν θέμα χρόνου λοιπόν να αντιμετωπίσει τις πρώτες αντιδράσεις, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να τον περιγελούν. Η στάση όμως η δική του στην κατάσταση αυτή μας διδάσκει τα εξής :

1. Εμπιστεύσου το Θεό: «Άκουσε, Θεέ μας• επειδή, μας χλευάζουν• και στρέψε τον ονειδισμό τους ενάντια στο κεφάλι τους, και να τους κάνεις να γίνουν λάφυρο σε γη αιχμαλωσίας• και μη σκεπάσεις την ανομία τους, και η αμαρτία τους ας μη εξαλειφθεί από μπροστά σου• επειδή, ξεστόμισαν ονειδισμούς ενάντια σ’ αυτούς που οικοδομούν» (Νεεμίας 4/4,5).

   Ο Νεεμίας ήταν ανάστατος. Αντί όμως να συσσωρεύσει το θυμό και την πίκρα του, ομολόγησε την κατάστασή του και προσευχήθηκε στο Θεό. Όσο πιο μεγάλη είναι η δοκιμασία που περνάς, τόσο περισσότερο πρέπει να προσεύχεσαι. Μίλα στο Θεό, άνοιξε την καρδιά σου και πες Του το πρόβλημά σου.

2.  Μην υποτιμάς τους εναντίους: «Κι εμείς, προσευχηθήκαμε στο Θεό μας, και στήσαμε σκοπιές εναντίον τους, ημέρα και νύχτα, έχοντας φόβο απ’ αυτούς» (Νεεμίας 4/9).
Ο Νεεμίας τοποθέτησε ανθρώπους που φρουρούσαν την πόλη. Δεν επαναπαύθηκε μόνο στην ευσέβειά του αλλά επιπρόσθετα έλαβε και κάποια πρακτικά μέτρα ασφάλειας. Είναι καλό λοιπόν πριν κοιμηθείς το βράδυ να ζητάς από το Θεό  να σε προστατέψει από τους κλέφτες, αλλά είναι εξίσου χρήσιμο να κλειδώνεις και την πόρτα σου προτού πας για ύπνο. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η παράκληση στο Θεό που συνοδεύεται από απρόσεκτη και επιπόλαια ανθρώπινη συμπεριφορά δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

3. Ενίσχυσε τα αδύνατα σημεία σου: «Γι’ αυτό, έστησα στους χαμηλότερους τόπους, πίσω από το τείχος, και στους ψηλότερους τόπους, έστησα τον λαό κατά συγγένειες, με τις ρομφαίες τους, με τις λόγχες τους, και με τα τόξα τους» (Νεεμίας 4/13)
    Ο Νεεμίας ενίσχυσε τα αδύνατα σημεία του τείχους και στα χαμηλότερα σε ύψος τοποθέτησε φρουρούς για να τα προστατεύουν από τους εχθρούς. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για «φράχτες» που έχουν δέκα μέτρα ύψος. Οι δοκιμασίες δεν μπορούν να τους διαπεράσουν. Ο σοφός όμως άνθρωπος γνωρίζει και τα αδύνατα σημεία του χαρακτήρα του και προσπαθεί να τα βελτιώσει και δυναμώσει.

4. Αναδιοργάνωσε δυνάμεις σου:  «Και από εκείνη την ημέρα οι μισοί από τους δούλους μου εργάζονταν το έργο, και οι μισοί απ’ αυτούς κρατούσαν τις λόγχες, τις μακριές ασπίδες, και τα τόξα, θωρακισμένοι• και οι άρχοντες ήσαν πίσω από ολόκληρο τον οίκο τού Ιούδα» (Νεεμίας 4/16)
    Όταν ο Νεεμίας δέχθηκε επίθεση από τον εχθρό, είχε τρεις επιλογές : να τα παρατήσει όλα οριστικά, να εγκαταλείψει την οικοδόμηση του  τείχους και να πολεμήσει, να συνεχίσει την ανέγερση του τείχους και ταυτόχρονα να πολεμάει. Ο Νεεμίας γνώριζε πολύ καλά ότι η μοναδική επιλογή που είχε στην πραγματικότητα ήταν η τρίτη.

Το ίδιο ισχύει και εμάς. Δεν πρέπει να καταβαλλόμαστε από τις περιστάσεις αλλά με περισσή δύναμη και αντοχή να τις αντιμετωπίζουμε ζητώντας από το Θεό τη δική Του επέμβαση την κατάλληλη στιγμή που Εκείνος θα κρίνει. 

5. Ενθάρρυνε  τους ανθρώπους: «Και είδα, και σηκώθηκα, και είπα στους πρόκριτους, και στους προεστώτες, και στο υπόλοιπο του λαού: Μη φοβηθείτε απ’ αυτούς• να θυμάστε τον Κύριο, τον μεγάλο και φοβερό, και πολεμήστε χάρη των αδελφών σας, των γιων σας, και των θυγατέρων σας, των γυναικών σας, και των σπιτιών σας» (Νεεμίας 4/14).
    Ο Νεεμίας ανασύνταξε τα στρατεύματά του. Ενθάρρυνε τους στρατιώτες και ενδυνάμωσε την αυτοπεποίθησή τους. Ως πραγματικός τους ηγέτης προσπάθησε να τους στρέψει προς τον Κύριο από τον οποίο προέρχεται η παρηγοριά. Στην ιστορία πολλών λαών πολλές μάχες είχαν δοθεί με το σύνθημα «θυμηθείτε…» και μετά από αυτό πρόσθεταν κάποια ιστορική τοποθεσία και γεγονός προκειμένου να τονώσουν το ηθικό των στρατιωτών.

    Ο Νεεμίας έκανε ακριβώς το αντίθετο. Στρέφει το λαό στο Θεό και στα σχέδια που έχει Εκείνος για αυτούς. Όταν βρίσκεσαι κάτω από την πίεση εναντιώσεων και προβλημάτων,  οικονομικών  ή υγείας κλπ μην επικεντρώνεις την προσοχή σου σ’ αυτά. «Θυμήσου» το Θεό και την παντοδυναμία Του και εμπιστεύσου τον εαυτό σου στα χέρια Του.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ:
ΣΤΕΦΑΝΟΣ Λ. ΚΟΚΤΣΙΔΗΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, Κατερίνη

Γράψτε τη γνώμη σας για  το άρθρο: Αφήστε το μήνυμα σας στο βιβλίο επισκεπτών

 


Αφήστε μια απάντηση