ΠΩΣ ΝΑ ΧΕΙΡΙΖΕΣΤΕ ΤΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

του Ρέι Στέντμαν, σε μετάφραση Γιούλικας Κ. Masry

«Ότε δε ήκουσεν ο Σαναβαλλάτ ότι ημείς οικοδομούμεν το τείχος, ωργίσθη, και ηγανάκτησε πολύ, και περιεγέλασε τους Ιουδαίους. Και ελάλησεν ενώπιον των αδελφών αυτού και του στρατεύματος της Σαμαρείας, και είπε, Τι κάμνουσιν οι άθλιοι ούτοι Ιουδαίοι; Θέλουσι τελειώσει εν μιά ημέρα; θέλουσιν αναζωοποιήσει εκ των σωρών του χώματος τους λίθους, και τούτους κεκαυμένους;» (Νεεμίας 4/1-2)

Οι περισσότεροι από μας έχουμε την εμπειρία του λεγόμενου νόμου του Murphy: «Αν ο,τιδήποτε μπορεί να πάει στραβά, θα πάει…». Υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές αυτού του νόμου. Για παράδειγμα, αν προσπαθείς να φτιάξεις κάτι, ο νόμος του Murphy λέει ότι θα σου πάρει περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι νόμιζες, θα χαλάσει πριν προλάβεις να το ξεπληρώσεις και θα υπάρχει κάποιος στον οποίο δεν θα αρέσει όταν το έχεις τελειώσει! Στην Αγία Γραφή έχουμε μια τέτοια περίπτωση στο 4ο κεφάλαιο του βιβλίου του Νεεμία όπου εκείνος αντιμετωπίζει μεγάλη και βίαιη αντίσταση όταν επιχειρεί να ξαναχτίσει τα τείχη και τις πύλες της Ιερουσαλήμ. Εκείνοι που αντιτίθενται στο έργο του Νεεμία ανασκουμπώνονται και η σκληρή μάχη αρχίζει. Όπως ο Νεεμίας, έτσι κι εμείς έχουμε έναν εχθρό ο οποίος αντιστέκεται στις πράξεις μας με πανουργία και ισχύ. Ενάντια στην κάθε μας προσπάθεια να ανασυγκροτήσουμε τη ζωή μας και να ελαχιστοποιήσουμε τις ζημιές που υποστήκαμε, τον πόνο μας και τα ερείπια, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τον εχθρό της ψυχής. Σχεδόν πάντοτε η πρώτη του προσπάθεια να μας αποτρέψει να επιχειρήσουμε μια τέτοια αναδόμηση είναι να μας γελοιοποιήσει, περιφρονήσει ή απορρίψει.

Ας δώσουμε προσοχή στην ειρωνεία, τη σκωπτικότητα και το σαρκασμό αυτών των σχολίων! Ίσως μερικοί από μας να έχουν ήδη γευτεί αυτού του είδους την επίθεση. Προσωπικά γνωρίζω άτομα τα οποία αρνούνται να κάνουν το σωστό από φόβο ότι οι φίλοι τους θα τους περιγελάσουν και θα τους κοροϊδέψουν. Ξέρω έναν άνθρωπο που αδυνατεί να σταματήσει το αλκοόλ επειδή οι αλκοολικοί φίλοι του θα τον κοροϊδέψουν. Αλλά το ποτό καταστρέφει τη ζωή του. Άλλοι πάλι που είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά δεν θέλουν να απεξαρτηθούν γιατί φοβούνται ότι θα τους περιγελάσουν. Αυτά είναι τα εξαιρετικά ισχυρά όπλα τα οποία χρησιμοποιεί ο εχθρός.

Οι περισσότεροι από μας έχουμε πάρει κάποια γεύση του όπλου της ειρωνείας και της σκωπτικότητας που χρησιμοποιεί ο εχθρός. Ίσως, όταν προσπαθήσατε να κόψετε κάτι βλαβερό για σας, κάποιος να σας είπε, Μα ποιος νομίζεις ότι είσαι τέλος πάντων; Νομίζεις ότι είσαι καλύτερος από μας; Ή κάποιος άλλος να σας είπε, Έκανες μεν μια καλή αρχή αλλά δεν θα κρατήσει πολύ.

Ο Νεεμίας θεωρεί ότι μια τέτοια επίθεση στρέφεται κατά του Ίδιου του Θεού. Προσέξτε ότι ούτε απαντά στην πρόκληση ούτε αντεπιτίθεται. Απλά αντιδρά προσευχόμενος. Αυτό μάς θυμίζει τα λόγια που είπε ο Πέτρος για τον Ιησού, «Όστις λοιδορούμενος δεν αντελοιδόρει, πάσχων δεν ηπήλει, αλλά παρέδιδεν εαυτόν εις τον κρίνοντα δικαίως» (Αʹ Πέτρου 2/23). Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους επίθεσης.

Πατέρα Ουράνιε, δώσε μου τη δύναμη να κάνω το σωστό ανεξάρτητα από τη σκωπτικότητα και την ειρωνεία που δέχομαι κάνοντάς το και βοήθησέ με να απαντώ σ’ αυτές τις επιθέσεις με πίστη και προσευχή.

%cf%80%ce%bd%ce%b5%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b5%cf%83-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83

Comments are closed.