Οι ημέρες της νεότητας

Μετάφραση: Στέφανος Λ. Κοκτσίδης, Δικηγόρος

      Η σημερινή νεολαία ζει σε εποχή  γεμάτη κινδύνους και ανασφάλειες. Είναι μια διαφορετική εποχή  από εκείνη των γονιών μας. Τα απειλητικά σύννεφα της αβεβαιότητας σκιάζουν το μέλλον και κάνουν τους νέους  είτε να φοβούνται είτε να επαναστατούν.
     
Πρόσφατα  μιλούσα σε μία μεγάλη συγκέντρωση  χιλιάδων νέων εφηβικής ηλικίας οι οποίοι με άκουγαν με προσοχή. Κανείς δε γελούσε ούτε διαφωνούσε με τα λεγόμενά μου. Απλώς άκουγαν. Και τότε σκέφτηκα, «κάποιος πρέπει να έχει απογοητεύσει όλους αυτούς τους νέους. Ποιός; Η κυβέρνηση; Η οικογένεια; Το σχολείο; Η εκκλησία; Ποιος;»

      Η εφηβική και μετεφηβική ηλικία είναι μια μεταβατική περίοδος και ίσως η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής από πλευράς επιλογών και αποφάσεων που πρέπει να κάνει κάποιος, οι οποίες ενδέχεται να καθορίσουν και τη μετέπειτα ζωή του. Ο νέος αυτής της ηλικίας καλείται να αποφασίσει ποιο επάγγελμα θα ακολουθήσει, ποια θα είναι η φιλοσοφία της ζωής του ακόμη και ποιον ή ποια θα παντρευτεί. Μέσα όμως σʼ αυτόν τον κυκεώνα προβληματισμών, ερωτήσεων και απογοητεύσεων πολλοί είναι οι νέοι εκείνοι που έχουν καταφέρει να βρουν ειρήνη, ασφάλεια και ενθουσιασμό για τη ζωή δια μέσου της πίστης τους στον Ιησού Χριστό και τη διδασκαλία Του.

      Πρέπει  να κατανοήσουμε ότι ούτε μια καλή δουλειά ούτε μια φιλία ούτε η οικονομική άνεση ούτε ακόμα και η υγεία δεν μπορούν να μας χαρίσουν την αληθινή αίσθηση της ασφάλειας που αναζητά η ψυχή μας. Μόνο ο Ιησούς Χριστός είναι σε θέση να μας δώσει τη βεβαιότητα την οποία αναζητούμε σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής μας.

      Ο Ζαν Πωλ Σαρτρ, ο Γάλλος υπαρξιστής φιλόσοφος, είπε κάποτε, «Δεν θα μπορέσεις  ποτέ να βρεις ειρήνη και ευτυχία  εκτός αν είσαι έτοιμος να αφιερωθείς σε κάτι για το οποίο αξίζει να θυσιάσεις  ακόμη και τη ζωή σου». Και αυτό το κάτι δεν είναι παρά μόνο ο Ιησούς Χριστός που σε καλεί σήμερα να Τον ακολουθήσεις και να Τον δεχτείς ως Κύριο και Σωτήρα σου. Άφησέ Τον να «αιχμαλωτίσει» όλη σου την ύπαρξη και να σε οδηγήσει σε δρόμους δικαιοσύνης και αλήθειας.

      Η Βίβλος μας υπενθυμίζει ότι όλοι μας έχουμε παραβιάσει το νόμο του Θεού. Αν έστω και μία φορά έχεις πει κάποιο ψέμα, είσαι αμαρτωλός. Είμαστε αμαρτωλοί εκ γενετής. Ας το παραδεχτούμε. Ο Ιησούς Χριστός ανέλαβε πάνω στο Σταυρό του Γολγοθά την ποινή για τις δικές μας αμαρτίες, έτσι ώστε εμείς να μπορούμε να σταθούμε δικαιωμένοι πλέον μπροστά στο βήμα της κρίσης του Θεού. Πάνω σʼ Εκείνο το Σταυρό, ο Ιησούς μας έλεγε, «σʼ αγαπώ και σʼ έχω συγχωρήσει. Σου δίνω τη δύναμη της Αναστάσεως και σε καλώ να πορευτείς μαζί μου το δρόμο της νίκης και της σωτηρίας».

      Το  να ακολουθεί κανείς το Χριστό απαιτεί αποφασιστικότητα και θυσίες. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Από τη στιγμή που αποφασίσεις να γίνεις ακόλουθος του Ιησού θα πρέπει να ξέρεις ότι παίρνεις μέρος στη μεγαλύτερη μάχη που γνώρισε ποτέ ο κόσμος μας. Είναι μια καθημερινή μάχη και αν δεν πολεμάς έχοντας ως «όπλο» το Λόγο του Θεού, τότε είναι βέβαιο ότι θα ηττηθείς. Γύρισε πίσω στην εργασία σου, στο σχολείο, στην κοινωνία και στην οικογένειά σου και ζήσε για Εκείνον άσχετα από το κόστος. Ναι, μπορεί να χάσεις κάποιους από τους φίλους σου, μην ξεχνάς όμως ότι η Χριστιανική ζωή είναι γεμάτη και από χαρά ανεξάρτητα από τις περιστάσεις. Ο απόστολος Παύλος αισθανόταν χαρούμενος και μέσα στη φυλακή, στους διωγμούς και τις αντιξοότητες γιατί ένιωθε γεμάτος από την παρουσία του Ιησού Χριστού.

      Σήμερα  είναι καιρός να αλλάξεις κατεύθυνση στο μονοπάτι της ζωής σου και  να ακολουθήσεις το δρόμο που σου  δείχνει Εκείνος. Ζήτησε από το Θεό  να σου συγχωρήσει τις αμαρτίες και  αφιερώσου άνευ όρων στο δικό Του  θέλημα και τα δικά Του σχέδια για εσένα. Ο Ιησούς θα σου συγχωρήσει όλο σου το παρελθόν γιατί αυτός είναι και ο λόγος που καταδικάστηκε σε θάνατο και πέθανε στο Σταυρό. Μην αναβάλεις άλλο αυτήν την απόφαση γιατί όσο περισσότερο περιμένεις τόσο πιο πολύ η καρδιά σου θα σκληραίνει. Έλα σʼ Εκείνον τώρα.


Αφήστε μια απάντηση