Οι αποφάσεις που πρέπει να πάρεις ως Χριστιανός για το 2010

Γράφει η Μαρία Γούδα – Κοκτσίδου, Οδοντίατρος

         Η πρακτική να παίρνουν οι άνθρωποι αποφάσεις στην αρχή κάθε χρόνου πηγαίνει πίσω, πάνω από 3000 χρόνια. Πιστεύουμε ότι υπάρχει «κάτι» στην αρχή ενός νέου χρόνου…που δίνει την αίσθηση κάτι καινούργιου. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ της 31ης Δεκεμβρίου και της 1ης Ιανουαρίου…Τίποτα μυστηριώδες δεν συμβαίνει τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου. Η Βίβλος δεν μιλάει υπέρ ή κατά της πρακτικής λήψης αποφάσεων στην αρχή του νέου έτους. Πάντως, αν ένας Χριστιανός επρόκειτο να λάβει αποφάσεις στην αρχή του νέου χρόνου, τι είδους θα έπρεπε να είναι αυτές. 

             Οι αποφάσεις που λαμβάνουν συνήθως οι άνθρωποι σε τέτοιες περιστάσεις είναι : να σταματήσω το κάπνισμα και το πιοτό, να διαχειρίζομαι καλύτερα τα οικονομικά μου, να ξοδεύω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου. Ακόμη πιο συνηθισμένη είναι η απόφαση του να χάσει κάποιος βάρος, σε συνδυασμό με περισσότερη σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή. Όλοι οι παραπάνω στόχοι είναι καλοί. Δεν πρέπει να ξεχνούμε όμως την προειδοποίηση του αποστόλου Παύλου,  «επειδή, η σωματική άσκηση είναι ωφέλιμη για λίγο. Η ευσέβεια όμως, είναι για όλα ωφέλιμη, έχοντας υπόσχεση για την παρούσα ζωή και για τη μέλλουσα» ( Α’ Τιμοθέου 4:8). Η πλειοψηφία των αποφάσεων που λαμβάνονται στην αρχή κάθε νέου έτους, ακόμη και μεταξύ των Χριστιανών, σχετίζονται με τις υλικές τους ανάγκες. Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να ισχύει.

            Από την άλλη πλευρά, πολλοί Χριστιανοί έχουν αποφασίσει τη νέα χρονιά να προσεύχονται περισσότερο, να διαβάζουν την Αγία Γραφή κάθε μέρα και να παρακολουθούν τις συνάξεις της εκκλησίας πιο συχνά. Φυσικά, αυτές είναι σπουδαίες αποφάσεις αλλά τις περισσότερες φορές δεν τις πραγματοποιούμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή οι αποφάσεις μας μπορούν να υλοποιηθούν,  αν συνοδεύονται και από τα κατάλληλα κίνητρα.  Για παράδειγμα, γιατί θέλεις να μελετάς τη Βίβλο κάθε μέρα; Επειδή θέλεις να τιμήσεις το Θεό και να αυξηθείς πνευματικά ή επειδή απλώς άκουσες ότι είναι καλό πράγμα να τη διαβάζει κανείς; Γιατί θέλεις να χάσεις βάρος; Επειδή θέλεις να τιμήσεις το Θεό με το σώμα σου ή για να ικανοποιήσεις τη δική σου ματαιοδοξία;

            Ο απόστολος Παύλος διακηρύττει, «όλα τα μπορώ δια μέσου του Χριστού που με ενδυναμώνει» (Φιλιππησίους 4:13). Ο δε Ιησούς Χριστός λέει, «Εγώ είμαι η άμπελος, εσείς τα κλήματα· εκείνος που μένει ενωμένος μαζί μου, και εγώ μαζί του, αυτός φέρνει πολύ καρπό· επειδή, χωρίς εμένα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε» (Ιωάννης 15:5).   Αν είναι θέλημα Θεού να εκπληρωθεί κάτι, τότε Εκείνος θα σου δώσει τη δύναμη να το επιτύχεις. Αν κάποια απόφασή μας δεν δοξάζει το Θεό ή είναι αντίθετη με το δικό Του θέλημα, τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε βοήθεια από Εκείνον προκειμένου να επιτύχουμε το στόχο μας.

            Επομένως, τι είδους αποφάσεις πρέπει να πάρει ένας Χριστιανός στην αρχή του νέου χρόνου; Παραθέτουμε μερικές προτάσεις : 1) Προσευχήσου στο Θεό για σοφία (Ιακώβου 1:5) σχετικά με του τι αποφάσεις θα πρέπει να πάρεις, 2) προσευχήσου για σοφία σχετικά με το πώς θα μπορέσεις να επιτύχεις τους στόχους που σου δίνει ο Θεός, 3) εμπιστεύσου τη δύναμη του Θεού, 4) βρες ένα άτομο που μπορεί να σε βοηθήσει και να σε ενθαρρύνει, 5) μην απογοητεύεσαι με τις περιστασιακές αποτυχίες, 6) μην πέφτεις στην παγίδα της υπερηφάνειας ή της ματαιοδοξίας, «ανάθεσε στον Κύριο τον δρόμο σου, και έλπιζε σ’ αυτόν, κι αυτός θα ενεργήσει· και θα βγάλει τη δικαιοσύνη σου προς τα έξω σαν φως, και την κρίση σου σαν μεσημέρι» (Ψαλμός 37:5-6).

            Κλείνοντας, παραθέτουμε επιγραμματικά μερικά πράγματα, που πρέπει να ζητήσουμε από το Θεό να τα αφαιρέσει από τη ζωή μας. Ο Θεός είναι ο Δωρητής κάθε αγαθού. Δεν πρέπει να πάμε στο Θεό με μια λίστα πραγμάτων που θέλουμε να μας δώσει. Ο Θεός δεν θα μας δώσει αυτά που Του ζητάμε, ωσότου Του ζητήσουμε να αφαιρέσει μερικά κακά από τη ζωή μας όπως είναι έξεις. Στην αρχή του 2010 ας ζητήσουμε από το Θεό, να πάρει την επιθυμία μας: 1) για επαίνους, 2) να συμμορφωνόμαστε με το συρμό του κόσμου, 3) να φαινόμαστε σπουδαίοι, 4) να είμαστε όμορφοι, 5) να είμαστε πρώτοι, 6) να είμαστε πλούσιοι και 7) να είμαστε δυνατοί.

            Η δική μας δύναμη δεν είναι ποτέ αρκετή, αλλά η Βίβλος λέει ότι, «αρκεί σε σένα η χάρη μου· επειδή, μέσα σε αδυναμία, η δύναμή μου φανερώνεται τέλεια» (Β’ Κορινθίους 12:9-10). Η δική Του χάρη και το έργο του Ιησού Χριστού στο Σταυρό μας δίνει την πεποίθηση ότι θα έχουμε  την προστασία και την ευλογία Του στη ζωή μας και στη διάρκεια του 2010. 


Αφήστε μια απάντηση