Γιατί να πιστέψεις στον Θεό;

Γράφει Νίκος Χαρ. Παπαδόπουλος, Πτυχιούχος Μηχανικός Η/Υ

Είναι αδύνατο να βάλουμε το Θεό σε ένα πειραματικό σωλήνα ή να αποδείξουμε με επιστημονικό τρόπο την ύπαρξή Του…Γιατί να πιστέψεις στον Θεό; (Α’)

Πολλοί λένε ότι ο Θεός δεν υπάρχει. Είναι καιρός να ψάξεις την αλήθεια

Κάθεσαι σε μια καφετέρια με συμφοιτητές σου. Η συζήτηση καλύπτει λίγο από διάφορα θέματα, χωρίς να εμβαθύνει σε κάποιο. Στα μέσα της συζήτησης αναφέρεις για την εκκλησία που πήγες την περασμένη Κυριακή. Κάποιος ρωτά: «Πηγαίνεις σε εκκλησία;» ΄Ενας  άλλος ρωτά: «Πιστεύεις στο Θεό;» Και κάποιος τρίτος λέει: «Δεν πιστεύω στο Θεό. Πώς μπορεί κάποιος να γνωρίζει καν αν υπάρχει Θεός;»

Παρακολουθείς αμήχανα τη συζήτηση, καθώς καθένας τους μιλά για το πως η θεωρία της εξέλιξης αποδεικνύει τη μη ύπαρξη του Θεού. Φεύγεις από την καφετέρια, νιώθοντας ότι έχεις χάσει, ή σκέπτεσαι ότι δεν υπάρχουν έξυπνοι άνθρωποι που να πιστεύουν στον Θεό. Ναι, λέει ο Χριστιανός συγγραφέας ο Paul Little, πολλοί ευφυείς άνθρωποι πιστεύουν στον Θεό και έχουν καλά επιχειρήματα γι αυτό. 

Παραδεχόμαστε ότι είναι αδύνατο να βάλουμε το Θεό σε ένα πειραματικό σωλήνα ή να αποδείξουμε με επιστημονικό τρόπο την ύπαρξή Του. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει Θεός. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστέψεις ότι ο Θεός είναι ζωντανός και ενεργός στο σύμπαν. Σκεφτείτε την τάση που έχει ο άνθρωπος να ψάχνει για πράγματα πέρα από αυτά που μπορεί να βλέπει. Αυτή η τάση  κάνει  τους ανθρώπους να στρέφουν προς τη θρησκεία για απαντήσεις. Είναι σημαντικό το ότι μελέτες που έγιναν στους πολιτισμούς όλου του κόσμου, δείχνουν ότι υπάρχει μια πίστη του ανθρώπου προς το Θεό ή θεούς. Αυτό δεν είναι κάτι παράξενο για τους ανθρώπους που πιστεύουν τη Βίβλο. Ο Εκκλησιαστής αναφέρεται στο Θεό ως Εκείνον που «έβαλε στην καρδιά του ανθρώπου την αίσθηση της αιωνιότητας» (3:11)

Υπάρχουν περίπου 11.000.000 είδη ζωής πάνω στη γη, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. ΄Αραγε έγιναν όλα αυτά τυχαία; Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι με τις κατάλληλες συνθήκες κάποια είδη ζωής μπορούν να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν. Ωστόσο οι ίδιοι αυτοί επιστήμονες δείχνουν εύκολα τις αδυναμίες αυτής της θεωρίας. Ο αξιόλογος αστρονόμος Fred Hoyle ρωτά,  «Ποιες είναι οι πιθανότητες ένας ανεμοστρόβιλος να πλήξει μια αποθήκη στην οποία υπάρχουν διάφορα εξαρτήματα ενός αεροπλάνου Boeing 747 και στη συνέχεια  να τα συναρμολογήσει όλα, ένα προς ένα, και να ξαναφτιάξει το αεροπλάνο, ώστε αυτό να μπορέσει να πετάξει».

Ο ίδιος απαντά «Οι πιθανότητες είναι τόσο λίγες-αμελητέες ακόμα και αν το σύμπαν ήταν γεμάτο με αποθήκες με εξαρτήματα 747».

Στο βιβλίο του  «Το έξυπνο σύμπαν» ο Hoyle λέει : «Καθώς οι βιοχημικοί ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα για τη θαυμαστή πολυπλοκότητα της ζωής, είναι προφανές ότι οι πιθανότητες δημιουργίας της ζωής από τύχη είναι τόσο μηδαμινές που αυτομάτως αποκλείονται. Η ζωή δεν μπορεί να δημιουργήθηκε από τύχη».

Ο Δρ. Ρόμπερτ Τζάστροου, ιδρυτής του Ινστιτούτου Διαστημικών μελετών της NASA λέει ότι η θεωρία της μεγάλης έκρηξης (Bing Bang) προσφέρει επιστημονικές αποδείξεις για το πως ξεκίνησε η δημιουργία του σύμπαντος από Βιβλική άποψη. Αυτός ο σπουδαίος επιστήμονας λέει ότι «η επιστήμη απέδειξε ότι το σύμπαν εξερράγη και κατέληξε στη σημερινή του μορφή, μέσα σε μια στιγμή». Συνεχίζει, εξηγώντας ότι αυτή η απότομη έκρηξη παραπέμπει στην αληθινή αναφορά που γίνεται στην πρώτη πρόταση της Βίβλου: «Στην αρχή ο Θεός έπλασε τον ουρανό και τη γη».

Βλέπουμε ότι οι σύγχρονες επιστημονικές αποδείξεις σχετικά με τη θεωρία της μεγάλης έκρηξης παραπέμπουν στον Δημιουργό Θεό. Αυτή ακόμη επιβεβαιώνει κάτι που ο Βασιλιάς Δαβίδ έγραψε πολλές χιλιάδες  χρόνια  πριν: «Τα ουράνια φανερώνουνε το μεγαλείο του Θεού και δείχνει το στερέωμα τα έργα που έχει φτιάξει».

Γιατί λοιπόν υπάρχει σωστή και λάθος άποψη σε σχέση με τη δημιουργία του σύμπαντος;

Μια άλλη απόδειξη της ύπαρξης του Θεού, σύμφωνα με το χριστιανό συγγραφέα C.S. Lewis, είναι ότι οι άνθρωποι παντού σε όλο τον κόσμο πιστεύουν με κάποιο τρόπο στην ύπαρξη του καλού και κακού. Οι άνθρωποι καυγαδίζουν καθημερινά ο ένας με τον άλλο, ακόμα και για μικροπράγματα, όπως μια θέση στο λεωφορείο ή στο σινεμά.

Αυτές οι καθημερινές διαμάχες  δείχνουν ότι πρέπει να υπάρχει ένας νόμος ή κανόνας ηθικής κρυμμένος μέσα μας. Ο Lewis τονίζει ότι ο ηθικός νόμος δεν μπορεί να λειτουργήσει αποκλειστικά και μόνο για μια ομάδα ανθρώπων (και τις επιδιώξεις τους). Είναι κάτι σαν ένας μαθηματικός πίνακας. Ποτέ δεν θα λέγαμε ότι ο μαθηματικός πίνακας θα μπορούσε να φτιαχτεί διαφορετικά αν τον θέλαμε να τον φτιάξουμε διαφορετικά. 2+2 μας κάνει πάντα 4. Και όπως υπάρχουν μαθηματικοί «νόμοι» που δεν μπορούν να αλλάξουν, το ίδιο ισχύει και με τους ηθικούς νόμους.

 

 

Γιατί να πιστέψεις στον Θεό; (B’)

Πολλοί λένε ότι ο Θεός δεν υπάρχει. Είναι καιρός να ψάξεις την αλήθεια.

Στο περασμένο τεύχος είδαμε μερικά επιχειρήματα για την ύπαρξη του Θεού.  Θα συνεχίσουμε και θα δούμε μερικά ακόμη και στη συνέχεια θα εξετάσουμε τη Θεότητα του Χριστού.   

Ναι, υπάρχει Κάποιος πίσω από το Σύμπαν. Έβαλε μέσα μας τον ηθικό νόμο, και πράγματι ενδιαφέρεται έντονα για δικαιοσύνη, ενθάρρυνση, για την καλή πίστη, την  τιμιότητα.

Αν και υπάρχουν πολλά πράγματα στη φύση –ακόμα και την ανθρώπινη φύση- που παραπέμπουν στον Θεό, ποτέ δεν θα μάθουμε αποκλειστικά από τη φύση πως είναι ο Θεός. Ο Θεός πήρε την πρωτοβουλία να αποκαλύψει τον εαυτό Του. Έζησε ανάμεσά μας.  Πήρε ανθρώπινη μορφή στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.

Σκεφτείτε το ως εξής: Αν θέλετε να εκφράσετε την αγάπη σας στα μυρμήγκια  πώς θα το πετυχαίνατε; Θα έπρεπε να  γινόσασταν μυρμήγκι. Αυτό είναι που ο Θεός έκανε για εμάς. Η καλύτερη απάντηση στην ερώτηση, «Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν υπάρχει Θεός»,  είναι ότι ο Θεός ο ίδιος επισκέφθηκε τον πλανήτη μας.

Η πραγματική ύπαρξη του Ιησού είναι αποδεκτή  ως ένα ιστορικό γεγονός. Αλλά ήταν πράγματι Θεός; Καθώς σκεφτόμαστε τους ισχυρισμούς  του Χριστού για τον εαυτό του, υπάρχουν μόνο 4 πιθανότητες:

1.   Ήταν ψεύτης. Δηλαδή, ήξερε ότι δεν ήταν Θεός, αλλά εξαπάτησε τους ακροατές Του προκειμένου να δώσει κύρος στο κήρυγμά Του. Υπάρχουν βέβαια άνθρωποι που λένε ότι ήταν σπουδαίος ηθικός δάσκαλος αλλά αρνούνται τη θεότητά Του. Αλλά ένας κοινός ψεύτης και απατεώνας δύσκολα θα ήταν ταυτόχρονα και σπουδαίος «ηθικός» δάσκαλος.

2.   Εξαπατήθηκε ο ίδιος. Ένα χαρακτηρισμό δίνουμε για κάποιον που νομίζει ότι είναι Θεός. Είναι παράφρονας και σίγουρα θα ταίριαζε τέλεια στο Χριστό αν ήταν μόνο άνθρωπος.

3.   Ήταν θρύλος. Σύμφωνα μ’ αυτήν την θεωρία καθώς περνούσαν τα χρόνια οι ενθουσιασμένοι οπαδοί του Χριστού, πρόσθεταν «λόγια» στα λεγόμενά Του,  δημιουργώντας έτσι ένα θρύλο γύρω από Αυτόν. Αυτή η θεωρία διαψεύστηκε από τη σύγχρονη αρχαιολογία που έδειξε αποκλειστικά ότι τα 4 ευαγγέλια (Ματθαίος, Μάρκος, Λουκάς, Ιωάννης) γράφηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής των σύγχρονων του Ιησού.

   Ο Dr. William F. Albright, παγκοσμίου φήμης αρχαιολόγος, είπε ότι δεν υπάρχει προφανής λόγος να πιστέψουμε ότι κάποιο από τα ευαγγέλια γράφτηκε μετά από το 70 μ.Χ. Σκεφτείτε το ως εξής. Φανταστείτε κάποιον που σήμερα έγραφε τη βιογραφία του προέδρου Nixon, στην  οποία αναφέρει ότι ο ίδιος έλεγε ότι είναι Θεός, ότι συγχώρησε τις αμαρτίες των ανθρώπων και ότι αναστήθηκε από τους νεκρούς. Μια τέτοια ιστορία ποτέ δεν θα ευσταθούσε γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που γνώριζαν τον Nixon. Το ίδιο ισχύει για τους συγγραφείς των ευαγγελίων. Αν έγραφαν ψέματα θα εκτίθονταν ως απατεώνες μπροστά σε όλους τους άλλους που ήξεραν τον Ιησού.

4.   Έλεγε την αλήθεια. Δηλαδή, ο Ιησούς ήταν Αυτός που έλεγε ότι ήταν. Αλλά κάποιοι θα διαφωνήσουν λέγοντας «Ε, και τι μ’ αυτό; Δεν μετράνε τα λόγια του». Ο οποιοσδήποτε μπορεί να λέει ότι θέλει. Και άλλοι ισχυρίστηκαν ότι ήταν θεοί. ΄Οταν όμως μελετούμε την περίπτωση του Ιησού του Ναζωραίου, τα λόγια Του συνδυάζονται με αποδείξεις. Π.χ. είπε ότι, «Αν δεν εκτελώ τα έργα του Πατέρα μου, τότε μη με πιστεύετε. Αν όμως τα εκτελώ, τότε, κι αν ακόμα δεν πιστεύετε σ’ εμένα, πιστέψτε στα έργα, για να μάθετε παρατηρώντας και να πιστέψετε ότι ο Πατέρας εκδηλώνεται μέσω μου και εγώ μέσω εκείνου» (Ιωάν. 10/37,38)

5.  Η μεγαλύτερη απόδειξη των λεγόμενων του Χριστού περί Θεότητάς Του είναι η ανάστασή Του από τους νεκρούς. Πέντε φορές ανέφερε ότι θα πέθαινε. Επίσης προείπε πως ακριβώς θα πέθαινε και ότι 3 μέρες αργότερα θα ανασταινόταν από τους νεκρούς και θα εμφανιζόταν στους μαθητές Του.

Για την απόδειξη της ανάστασής του, πρέπει να στραφούμε σε ιστορικές αναφορές. Υπάρχουν 10 διαφορετικές καταγεγραμμένες εμφανίσεις του ζωντανού Χριστού μετά το σταυρικό Του θάνατο. Σε μια από τις εμφανίσεις, Τον είδε ένα πλήθος 500 ανθρώπων (Α’ Κορινθ. 15/6). Για αυτούς που ακόμα λένε ότι η ανάσταση ήταν κάτι στημένο-φτιαχτό, υπάρχει μια ερώτηση:  Τι ήταν αυτό που μεταμόρφωσε τους μαθητές από ένα σύνολο φοβισμένων ατόμων σε ανθρώπους γεμάτους θάρρος και πίστη που ήταν έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους γιατί πίστευαν ότι ο Ιησούς ήταν Θεός; Μόνο η ανάσταση του Ιησού Χριστού θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοια αλλαγή.

Τέλος υπάρχει μια απόδειξη της ανάστασης που είναι πολύ προσωπική. Αν ο Ιησούς Χριστός αναστήθηκε από τους νεκρούς, είναι ζωντανός σήμερα, έτοιμος να αλλάξει τη  ζωή όλων αυτών  που Τον δέχονται ως Σωτήρα τους. Στην πραγματικότητα  εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ζουν μια ριζοσπαστικά διαφορετική ζωή, επειδή πιστεύουν στο Χριστό.

Το «πίστεψε στον Ιησού και θα σωθείς» δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Είναι μια πραγματικότητα που αλλάζει ζωές. Είναι απόδειξη ότι ο Θεός είναι ζωντανός και ότι ζει σε αυτούς που τον δέχθηκαν ως Κύριο και Σωτήρα.

Ο Paul Little θέλει οι Χριστιανοί να προσεγγίζουν την πίστη με την καρδιά και το μυαλό τους ταυτόχρονα. Επιθυμεί οι χριστιανοί μαθητές να μπορούν να στέκονται μέσα σε συζητήσεις σχετικές με τον Χριστιανισμό και να μην αμφιβάλλουν για την πίστη τους.

(Διασκευή από τα αγγλικά: Νίκος Χαρ. Παπαδόπουλος, Πτυχιούχος Μηχανικός Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων)

Comments are closed.