ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΧΟΛΙΑ

Ο άνθρωπος θα ζει 400 χρόνια !

Η επιθυμία του ανθρώπου είναι η μακροβιότητα, πώς να ζήσει περισσότερα χρόνια. Πριν μερικές δεκαετίες ένα σαραντάρης θεωρείτοηλικιωμένος! Σήμερα, ένας εβδομηντάρης δεν είναι και πολύ μεγάλος. Και είναι αλήθεια, η επιστήμη κατάφερε να αυξήσει το όριο της ζωής. ΄Ενας αυστραλός επιστήμονας και ακαδημαϊκός, υποστήριξε ότι «οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν έως και 400 χρόνια!» Αν όμως κι αυτό επιτευχθεί μια μέρα, το γεγονός είναι ότι ο άνθρωπος, αργά – γρήγορα, θα πεθάνει, γιατί έχει μέσα του το σπέρμα του θανάτου, που ήταν αποτέλεσμα της πτώσης του ανθρώπου. Στο κεφ. 3 της Γένεσης διαβάζουμε για τους μακροβιότερους ανθρώπους που έζησαν πάνω από 800 χρόνια (ο Μαθουσάλα έζησε 969 χρόνια). Στο τέλος από το σύντομο βιογραφικό του καθένα υπάρχει η φράση: «… έπειτα πέθανε». Οι άνθρωποι σήμερα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να παρατείνουν τα χρόνια της ζωής τους με διαφόρους τρόπους. Κι αν το καταφέρουν, άραγε πώς θα χρησιμοποιούσαν τα επιπρόσθετα αυτά χρόνια; Για τις απολαύσεις της ζωής, για περισσότερη συσσώρευση χρημάτων και υλικών αγαθών, για περισσότερα πτυχία, για…; Κάποτε, αργά γρήγορα θα έρθει το τέλος. Κανένας δεν ξέρει πότε θα είναι αυτό. Παιδιά, νέοι και μεγάλοι κάθε μέρα αφήνουν το μάταιο αυτό κόσμο. Όταν νομίζεις ότι είσαι δυνατός, υγιής και όλα πάνε καλά και είναι αίθριος ο καιρός της υγείας σου, ξαφνικά ξεσπά μια καταιγίδα και σε ρίχνει στο κρεβάτι κάποιου νοσοκομείου. Και τότε αρχίζεις και βλέπεις τη ματαιότητα και την προσκαιρότητα της ζωής αυτής και διερωτάσαι: Είμαι έτοιμος για το μεγάλο ταξίδι, έχω εξασφαλίσει το εισιτήριο, είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Θεό; …Ο σοφός άνθρωπος, αντί να ζητά μακροζωία, πρέπει να ζητά την αιώνια ζωή, που τη δίνει μόνο ο Ιησούς Χριστός. Τι σ’ ενδιαφέρει: μακροβιότητα ή αιώνια ζωή;

Επίσκοπος πουλά το σπίτι του

Στην Αγγλία ο αγγλικανός Επίσκοπος του Λάγκαστερ, Πατρίκιος αποφάσισε να πουλήσει το πανάκριβο αρχοντικό του για να βοηθήσει τους φτωχούς.

Αξιομίμητη η πράξη αυτή. Ο Επίσκοπος αυτός ακολουθεί το παράδειγμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού που δεν είχε που να ακουμπήσει το κεφάλι Του. Γεννήθηκε σε μια φάτνη, έζησε σ’ ένα ταπεινό σπίτι και πέθανε πάνω στο Σταυρό. Οι όποιες πολυτέλειες δεν ταιριάζουν στους ακόλουθούς Του. Κι όμως πολλοί απ’ αυτούς ζούνε μέσα σε χλιδή, κυκλοφορούν με πανάκριβα αυτοκίνητα, δέχονται βασιλικές τιμές και…απολαμβάνουν απλόχερα όλα τα αγαθά αυτού του κόσμουκαι κατόπι κηρύττουν για τον ταπεινό Ιησού.Λίγο πολύ οι περισσότεροι χριστιανοί έχουν αποτύχει στον τομέα αυτό. Είναι καιρός ν’ αποβάλουμε όλα τα είδωλα της μοντέρνας και κοσμικής ζωής και ν’ ακολουθήσουμε το παράδειγμα του πράου και ταπεινού Ιησού.

ΚΥΚΛΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ

Διαβάσαμε στο μικρό αλλά εκλεκτό Ορθόδοξο έντυπο «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΠΕΝΝΙΕΣ» που κυκλοφορεί αδιάκοπα για 58 χρόνια ο Στυλιανός Ι. Μπαϊρακτάρης (Φ. Σμιθ 49, Αθήνα 11745), ότι «σε πολλές ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών λειτουργούν και εφέτος για πέμπτη χρονιά, οι Ενοριακές Συνάξεις Μελέτης της Αγίας Γραφής». Κύκλοι μελέτης της Αγίας Γραφής τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και σε άλλες ενορίες άλλων πόλεων. Τι πιο ευχάριστο και Βιβλικό απ’ αυτό!Οι πρώτοι πιστοί καταγίνοντανστη «διδαχή των αποστόλων» (Πράξ. 2/42). Ευχή μας είναι ο αριθμός αυτών που μελετούν την Αγία Γραφήατομικά αλλά και ομαδικά σε κύκλους ν’ αυξάνει και ν’ απλώνεται σ’ όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς υπάρχει τρομερή άγνοια και αμάθειαστο λαό μας σε σχέση με τη γνώση του στο Λόγο του Θεού. Ενώ ο συμπατριώτης μαςενδιαφέρεται και επιχειρηματολογεί και μάλιστα με φανατισμό για την παραδοσιακή θρησκεία του, την ίδια ώρα μιλά εναντίον της Παλαιάς Διαθήκης, που όχι μόνο την αγνοεί εντελώς, αλλά τη θεωρεί και ως μυθολογία των Εβραίων, ως ξένο σώμα για τους έλληνες, που έχουν δική τους μυθολογία.Μάλιστα υπάρχει μια μερίδα διανοουμένων που προσπαθεί να αποβάλει την Παλαιά Διαθήκη από τα σχολεία μας ως επικίνδυνη για τα παιδιά μας!Μόνο η μελέτη της Βίβλου και το κήρυγμα του Ευαγγελίου, και όχι οιεξωτερικοί τύποι, από τους οποίους απουσιάζει η ουσία, θ’ ανοίξει τα πνευματικά μάτια του λαού μας Προτροπή μας είναι, αγαπητέ μας συμπατριώτη,να πάρεις την Βίβλο και ν’ αρχίσεις να τη μελετάς με προσοχή, προσδοκία και προσευχή και τότε θα ανακαλύψεις το θέλημα του Θεού

Ψυχολογική Υγεία

Ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Βιρτζίνια των ΗΠΑ, Δρ Τζόναθαν Haidt, όταν άκουσε τον νοτιοαφρικανό ηγέτη Νέλσον Μαντέλα να μιλά μετά την αποφυλάκισή του για συμφιλίωση και συνεργασία για τη μετααπαρχάϊντ Ν. Αφρική, δήλωσε: «Να ένας άνθρωπος που φυλακίσθηκε ολόκληρη τη ζωή του. Αν κάποιος είχε το δικαίωμα να είναι οργισμένος, αυτός είναι ο Μαντέλα. Κι όμως αυτός είπε ότι πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί».

Ο ψυχολόγος προσπαθεί να δείξει την επίδραση που μπορεί να έχει η καλοσύνη στη συμπεριφορά των άλλων. Είναι μεταδοτική. «Διατίθενται ποσά για έρευνες κυρίως για την πρόληψη ασθενειών. Ενώ ξοδεύονται μεγάλα ποσά για τις ψυχολογικές αρρώστιες, κανένα ποσό δεν δαπανάται για τη ψυχολογική υγεία. Η θετική ψυχολογία δεν λέγει ότι αυτό είναι λάθος, αλλά δεν υπάρχει ισορροπία. Ακόμη και λίγη έρευνα για την ψυχολογική υγεία θα είχε καλά αποτελέσματα», τονίζει ο Δρ Haidt.

Ο ψυχολόγος Δρ Chr. Peterson, του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, λέει: «Η ψυχολογία γνωρίζει πολλά για το άγχος και τα ψυχικά τραύματα. Γιατί να μη γνωρίζουμε τόσα και για το πώς θα κάνουμε τη ζωή άξια να τη ζούμε». Πρέπει να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας ν’ ανέβουν ψυχολογικά. Αν το καταλάβουμε ότι η αγάπη, η καλοσύνη, η πραότητα, η συγχωρητικότητα… και κάθε άλλη χριστιανική αρετή μπορεί να συμβάλουν ευεργετικά και θεραπευτικά στην ψυχική υγεία και ισορροπία του ανθρώπου. Αντίθετα, το μίσος, η εμπάθεια, η ζήλια, η εκδικητικότητα και κάθε άλλη κακία επηρεάζουν αρνητικά τη υγεία του ανθρώπου. Ο άνθρωποςαπό φύση του κουβαλάει την άρνηση. Χρειάζεται ριζική αλλαγή για ν’ αλλάξει κι αυτήν μπορεί να τη φέρει μόνο ο Ιησούς Χριστός, ο Σωτήρας.

Φυσικές καταστροφές

Μετά απ’ αυτό που συνέβη στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε ένα άρθρο σε εφημερίδα του εξωτερικού που αναφερόταν σε φυσικές καταστροφές του 1999 και 2000.

Την τελευταία 10ετία κατά μέσο όρο 211 εκατ. άνθρωποι κάθε χρόνο δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές σ’ όλον τον κόσμο. Το 2000 όμως ο αριθμός σκαρφάλωσε στα 256 εκατ. Το 1999, 75.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φυσικές καταστροφές παγκόσμια.

Πολλές από τις καταστροφές είναι αποτέλεσμα του κλίματος της γης, άλλες από την απληστία του ανθρώπου. Μήπως όμως πρέπει να τα δούμε και ως σημεία των καιρών, που αναφέρονται στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου κεφ. 24. Ακόμη έγιναν περισσότεροι πόλεμοι το 2000 απ’ όσους έγιναν σ’ όλη την περίοδο της ιστορίας.

Η ζωή του ανθρώπου έγινε πιο επισφαλής από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Κάθε μέρα ένα σωρό βιαιότητες, δολοφονίες, αυτοκινητικά δυστυχήματα γίνονται. Η ζωή του ανθρώπου είναι σαν το χορτάρι του αγρού που γρήγορα ξεραίνεται και σαν ατμό που εξατμίζεται. Γι αυτό, καθώς όλα σείονται και κλονίζονται γύρω μας, ας στραφούμε στον αιώνιο, τον αναλλοίωτο Κύριό μας.

ΑΠΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Σε θρησκευτικό περιοδικό διαβάσαμε ότι η πρωτεύουσα της Αγγλίας έχει γίνει η πρωτεύουσα του μωαμεθανισμούτης Ευρώπης. Υπάρχουν κοντά στα 700 τζαμιά και περίπου 1.200 σχολεία όπου διδάσκεται το Κοράνιο, σχεδόν κάθε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ του Λονδίνου καυχιέται ότι έχει μιαισλαμική κοινότητα, που ανοιχτάπροπαγανδίζει υπέρ του Ισλάμ. Από τους περίπου 12 εκατ. κατοίκους του Λονδίνου το 1 εκ.είναι μωαμεθανοί. Στην Ολλανδία τα τζαμιά είναι  περισσότερα από τις χριστιανικές εκκλησίες. Ο αριθμός των συνειδητών χριστιανών κάθε μέρα συρρικνώνεται  ανησυχητικά. Οι εκκλησιαζόμενοι μειώνονται. Κι αν οι πιστοί χριστιανοί δεν αφυπνιστούν το μέλλον της Ευρώπης είναι ζοφερό.

Δοξάζουμε τον Θεό που και στην Αγγλία αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, που κάποτε  η χριστιανική πίστη έπαιζε σημαντικό ρόλο, αλλά σήμερα βρίσκονται σε πνευματική παρακμή, υπάρχει ακόμη το πιστό υπόλοιπο εκείνων που ακόμη δεν προσκύνησαν τα ποικίλα και πολύχρωμα είδωλα του 21ου αιώνα.

Κάποτε στη Μ. Ασία ανθούσαν οι 7 εκκλησίεςτης Αποκάλυψης και υπήρχε πολύπνευματικό φως σε πολλά μέρη, σήμερα όμως δεν υπάρχουν παρά ερείπια και υψωμένοι μιναρέδες. Αν οι πιστοί αφήσουν τον εφησυχασμό τους και με συντριβή, ταπείνωση και μετάνοιαστραφούν στο Θεό τότε και στην πατρίδα μας θα υψωθούν ειδωλολατρικοί ναοί όπου θα λατρεύεται ο Δίας, ο ΄Αρης, ηΑφροδίτη…Ο Θεός να κάνει έλεος στην πατρίδα μας και σ’ όλον τον κόσμο.

Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Διαβάσαμε στον τύπο της 3/11/2002 ότι οι εμπειρογνώμονες της Eurostat, της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, στην εξονυχιστική έρευνα που έκαναν στους προϋπολογισμούς της χώρας μας από το 2001 και μετά «διαπίστωσαν ότι ήταν γεμάτοι αλχημείες, διπλοεγγραφές, μεταφορές κονδυλίων, πλαστογραφήσεις κτλ. Και με μία γνωμάτευση-κεραυνό διέλυσαν σε λίγες ώρες όλη την εικονική πραγματικότητα που είχαν φιλοτεχνήσει επί έτη … Το ελληνικό Δημόσιο δηλ. τηρούσε στην ουσία διπλά βιβλία…», γράφει στη στήλη του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής ο διακεκριμένος δημοσιογράφος σε οικονομικά θέματα Νίκος Νικολάου. Βέβαια, η εφημερίδα μας δεν ασχολείται με την πολιτική. Αυτό όμως που μας ανησυχεί είναι ότι η διαφθορά μπήκε βαθιά στο πετσί όχι μόνο των ιδιωτικών επιχειρήσεων αλλά και του κράτους. Αυτό το ομολογούν και οπρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ο Πρωθυπουργός καθώς και άλλοι σοβαροί πολιτικοί Αν έναςμικροεπιχειρηματίας γιατην απάτη μερικών ευρώ οδηγείται στις φυλακές, τότε τι γίνεται με αυτούς που εκθέτουν και κάνουν αναξιόπιστοτο έθνος μας διεθνώς; Το να κάνουμε, βέβαια, διαπιστώσεις για κρούσματα διαφθοράς που έχουν πάρει επιδημικές διαστάσεις δεν είναιαρκετό. Χρειάζεται να παρθούν γενναία μέτρακαι οι παραβάτες να τιμωρηθούν παραδειγματικά, ιδιαίτερα αυτοί που  κατέχουν υψηλές θέσεις. Υπάρχει θεραπεία για τη μάστιγα της διαφθοράς που εξαπλώθηκε σ’ όλα τα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά στρώματα και της χώρας μας (βέβαια, φαινόμενα τέτοια δεν είναι μονοπώλιο της χώρας μας, γιατί και αλλού υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις). Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι από μόνος του ο άνθρωπος δεν έχει τη δύναμη ν’ αλλάξει. Ούτε κάποια ιδεολογία έχει τη συνταγή για τη θεραπεία του. Ο άνθρωπος χρειάζεται επέμβαση από έξω, από πάνω. Αυτό είπε ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός στο θρησκευτικό ηγέτη Νικόδημο (Ιωάννης 3/1-21).

Comments are closed.