Άντρες και Γυναίκες σύμφωνα με τη διδασκαλία του Ιησού

του John Piper σε μετάφραση Χαρούλας Κωνσταντινίδου

Ο Ιησούς έχει προσπαθήσει περισσότερο από κάθε άλλον και έχει καταφέρει να φέρει αγνότητα και αρμονία ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες. 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Ανδρας και γυναίκα κατ’ εικόνα Θεού http://www.nikites.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=1742:andraskaigynaikakateikona8eou&catid=60:kurigmata&Itemid=63

Λουκάς 13:10-17

Κάποιο Σάββατο δίδασκε ο Ιησούς σε μια συναγωγή. Εκεί βρισκόταν και μια γυναίκα, δεκαοχτώ χρόνια άρρωστη από δαιμονικό πνεύμα. Ήταν κυρτωμένη και δεν μπορούσε καθόλου να ισιώσει το σώμα της. Όταν την είδε ο Ιησούς, τη φώναξε και της είπε: «Γυναίκα, απαλλάσεσαι από την αρρώστιά σου». Έβαλε πάνω της τα χέρια του κι αμέσως εκείνη ορθώθηκε και δόξαζε το Θεό. Ο αρχισυνάγωγος όμως, αγανακτισμένος που ο Ιησούς έκανε τη θεραπεία το Σάββατο, γύρισε στο πλήθος και είπε: «Υπάρχουν έξι μέρες που επιτρέπεται να εργάζεται κανείς. Μέσα σ` αυτές, λοιπόν, να έρχεστε και να θεραπεύεστε, και όχι το Σάββατο». Ο Κύριος του απάντησε: «Υποκριτή! Ο καθένας σας δε λύνει το βόδι του ή το γαϊδούρι του από το παχνί το Σάββατο και πάει να το ποτίσει; Κι αυτή, που είναι απόγονος του Αβραάμ, και ο σατανάς την είχε δεμένη δεκαοχτώ χρόνια, δεν έπρεπε να λυθεί απ` αυτά τα δεσμά το Σάββατο;» Με τα λόγια του αυτά ντροπιάζονταν όλοι οι αντίπαλοί του κι ο κόσμος χαιρόταν για όλα τα θαυμαστά που έκανε ο Ιησούς.

Ο Ιησούς έχει προσπαθήσει περισσότερο από κάθε άλλον και έχει καταφέρει να φέρει αγνότητα και αρμονία ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες. Θέλω να σας παρουσιάσω αυτήν την αλήθεια ξεκινώντας με το παραπάνω απόσπασμα και στη συνέχεια δείχνοντας την ίδια αλήθεια μέσω άλλων αποσπασμάτων από τη διδασκαλία Του.

Το συμβάν στο Λουκά 13:10-17

Μία γυναίκα βρισκόταν στη συναγωγή την ημέρα του Σαββάτου. Ήταν κυρτωμένη και δε μπορούσε να σταθεί. Στην ίδια κατάσταση ήταν για 18 χρόνια. Ο Ιησούς βρισκόταν επίσης στη συναγωγή εκείνη την ημέρα για να διδάξει. Και αυτό που θα συμβεί είναι εκπληκτικό. Ο Ιησούς δεν τη ρωτά για την αρρώστιά της. Εκείνη δε ζητά από τον Ιησού να τη θεραπεύσει. Στα εδάφια 12-13 διαβάζουμε απλώς «Όταν την είδε ο Ιησούς, τη φώναξε και της είπε: Γυναίκα, απαλλάσεσαι από την αρρώστιά σου. Έβαλε πάνω της τα χέρια του κι αμέσως εκείνη ορθώθηκε και δόξαζε το Θεό».

Η γυναίκα δε ζήτησε τίποτα. Δεν υποσχέθηκε τίποτα. Δεν πίεσε τον Ιησού. Δεν τον ανάγκασε να βάλει τα χέρια Του επάνω της. Θα μπορούσε να τελειώσει τη διδασκαλία Του και να επιστρέψει στο σπίτι Του χωρίς κανείς να σκεφτεί αυτή τη γυναίκα. Αλλά ο Ιησούς σταμάτησε, τη φώναξε. Πήρε την πρωτοβουλία και ασχολήθηκε μαζί της.

Ο Ιησούς σε Ετοιμότητα

Ο Ιησούς είναι έτοιμος να δράσει. Έχει κάτι να πει. Έχει κάτι να πει για την ημέρα του Σαββάτου και τι σημαίνει ότι πρέπει να είναι ιερή. Έχει να πει κάτι για την υποκρισία των αρχηγών της συναγωγής οι οποίοι ποτίζουν τα ζώα τους το Σάββατο αλλά θυμώνουν με το γεγονός ότι ο Ιησούς θεραπεύει. Και έχει επίσης κάτι να πει για τους άντρες και γυναίκες.

Αυτή η τελευταία πρόταση θα μας απασχολήσει σήμερα. Επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο εδάφιο 16: «Κι αυτή, που είναι απόγονος του Αβραάμ, και ο σατανάς την είχε δεμένη δεκαοχτώ χρόνια, δεν έπρεπε να λυθεί απ` αυτά τα δεσμά το Σάββατο;» Αν το μόνο που ήθελε να πει ο Ιησούς ήταν ότι πρέπει να κάνουμε το σωστό την ημέρα του Σαββάτου ή να τονίσει την υποκρισία των αρχηγών θα μπορούσε απλώς να πει «Δεν πρέπει αυτή η γυναίκα που ο σατανάς την είχε δεμένη δεκαοχτώ χρόνια να λυθεί από τα δεσμά το Σάββατο;» Δεν είπε όμως μόνο αυτό. Την αποκάλεσε «απόγονο του Αβραάμ». «Κι αυτή, που είναι απόγονος του Αβραάμ….να λυθεί απ` αυτά τα δεσμά το Σάββατο;»

«Απόγονος του Αβραάμ»

Αυτά τα λόγια, «απόγονος του Αβραάμ», αποσκοπούν στη μεταφορά ενός μηνύματος προς τους αρχηγούς της συναγωγής. Το μήνυμα έχει ως εξής: Ένας ακόμα λόγος για να νοιάζεστε περισσότερο για έναν άνθρωπο που υποφέρει παρά για ένα διψασμένο ζώο είναι ότι και αυτή η γυναίκα είναι κληρονόμος της ευλογίας που υποσχέθηκε ο Θεός στον Αβραάμ. Υπερηφανεύεστε λέγοντας «Είμαστε παιδιά του Αβραάμ.» Και αυτή είναι απόγονος του Αβραάμ. Προσπαθείτε να αποφύγετε τις προειδοποιήσεις του Ιωάννη του Βαπτιστή λέγοντας «Έχουμε τον Αβραάμ για πατέρα μας.» Και αυτή έχει τον Αβραάμ για πατέρα της.

Το μήνυμα, λοιπόν, του Ιησού προς τους αρχηγούς της συναγωγής δεν ήταν μόνο το να κρατήσουν άγια την ημέρα του Σαββάτου ή μόνο η υποκρισία τους αλλά το πώς οι άντρες και οι γυναίκες θα έπρεπε να συμπεριφέρονται μεταξύ τους ως κληρονόμοι των υποσχέσεων του Θεού. Έλεγε στους άντρες στη συναγωγή τότε και λέει στους άντρες στην εκκλησία σήμερα, «Οι πιστές γυναίκες ανάμεσά σας είναι κληρονόμοι των υποσχέσεων του Θεού. Φέρονται και αυτές με πραότητα και θα κληρονομήσουν τη γη της επαγγελίας (Ματθαίος 5:5). Είναι και αυτές ευσεβείς και θα λάμψουν σαν τον ήλιο στη βασιλεία του Πατέρα τους (Ματθαίος 13:43).

Βλέποντας ο ένας τον άλλον μέσα από το πρίσμα της Γραφής

Τι σημαίνει αυτό για εμάς, τους άντρες και τις γυναίκες, σήμερα; Σύζυγοι. Αδέλφια. Ζευγάρια. Όλοι εμείς που συνάπτουμε σχέσεις ο ένας με τον άλλον. Σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε ο ένας τον άλλον μέσα από το πρίσμα του Λόγου του Θεού. Τι εννοώ:

Η γυναίκα που βρισκόταν στη συναγωγή ήταν κυρτωμένη για 18 χρόνια. Πώς σας φαίνεται αυτό; Είναι απαίσιο. Όλοι σε κοιτάζουν επίμονα. Πιστεύουν ότι έχεις κάνει τρομερές αμαρτίες. Τα παιδιά γελούν και κοροιδεύουν. Δε μπορείς να κοιτάξεις κανέναν στα μάτια. Οι γύρω σου δεν νιώθουν άνετα να ανοίξουν συζήτηση μαζί σου. Δε μπορείς να έχεις κανονικές σεξουαλικές σχέσεις με τον άντρα σου. Νιώθεις ότι ντροπιάζεις όλους όσους είναι κοντά σου.

Τι βλέπεις όταν αντικρίζεις αυτή τη γυναίκα; Αν ήσουν ο σύζυγός της, τι θα έβλεπες; Άντρες (ας φέρουμε το θέμα στη σημερινή εποχή) τι βλέπετε όταν κοιτάζετε τη γυναίκα σας; Η απάντηση σ` αυτό εξαρτάται από το πρίσμα μέσα από το οποίο επιλέγετε να το δείτε. Αυτό που βλέπεις θα είναι πολύ διαφορετικό αν το κοιτάς μέσα από το πρίσμα του περιοδικού Playboy ή μέσα από το πρίσμα του Λόγου του Θεού. Αν κοιτάς μέσα από το πρίσμα του Λόγου του Θεού θα δεις μία απόγονο του Αβραάμ. Αν μάθουμε να βλέπουμε τις χριστιανές γυναίκες με τον τρόπο που έβλεπε ο Ιησούς τη γυναίκα στη συναγωγή, θα τις βλέπουμε ως κληρονόμους του Βασιλιά της δόξας. Και αυτό θα επηρεάσει βαθύτατα τη σχέση μας.

Φυσικά αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές. Οι γυναίκες μπορεί να είναι εξίσου απογοητευμένες με τους συζύγους τους όπως και οι σύζυγοι με τις γυναίκες τους. Οι γυναίκες είναι εξίσου επιρρεπείς στο να μιλούν αρνητικά για τους συζύγους τους. Οι γυναίκες είναι εξίσου επιρρεπείς στο να προσπαθούν να κάνουν τους άντρες τους να γίνουν όσο τέλειοι ονειρεύονταν. Και γι` αυτό μάλλον πρέπει να πούμε ότι και οι γυναίκες οφείλουν να βλέπουν τους συζύγους τους μέσα από το πρίσμα του Λόγου του Θεού. Οι σύζυγοι είναι υιοί του Αβράαμ ως πιστά παιδιά του Θεού. Κι αυτοί θα λάμψουν κάποια μέρα σαν τον ήλιο στη βασιλεία του Πατέρα. Με όλα τα ελαττώματά τους θα μεταμορφωθούν σε κλάσματα δευτερολέπτου: κάθε αμαρτία θα εξαλειφθεί για πάντα και θα αποκτήσουν σώμα ένδοξο όπως αυτό του Χριστού.

Πιστεύω όμως ότι στα χρόνια που έρχονται θα μείνουμε έκπληκτοι διαπιστώνοντας πόσο δεν συμπεριφερόμασταν ο ένας στον άλλον με τον ένδοξο τρόπο που θα έπρεπε. Πρέπει να τιμάμε ο ένας τον άλλον ως άντρες και γυναίκες, να δείχνουμε σεβασμό και ευλάβεια. Πόσο πιο χαρούμενοι θα είμασταν αν τα λόγια μας ήταν γεμάτα από τέτοιου είδους αισθήματα! Και ΘΑ ΕΙΝΑΙ αν μάθουμε να βλέπουμε ο ένας τον άλλον μέσα από το πρίσμα του Λόγου του Θεού – ως θυγατέρες και γιοι του Αβραάμ, κληρονόμοι των υποσχέσεων του Θεού, προορισμένοι για ανείπωτη δόξα.

Άλλες Εικόνες από το Έργο του Ιησού

Να τι έκανε ο Ιησούς για να μας βοηθήσει να θυμηθούμε τη σημασία της δημιουργίας μας ως άντρες και γυναίκες κατ` εικόνα Θεού. Και το έκανε ξανά και ξανά. Στο χρόνο που μου απομένει θα ήθελα να δώσω μερικές εικόνες πώς ο Ιησούς μας βοηθά να θυμηθούμε την αγνότητα και την αρμονία που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μας. Υπάρχουν πολλά περισσότερα που θα μπορούσα να πω από αυτά που λέγονται εδώ.

Καταδικάζοντας την Εμπορικοποίηση των Γυναικών

Στο βιβλίο του Ματθαίου 5:28-29 ο Ιησούς λέει, «Εγώ όμως σας λέω πως όποιος βλέπει μια γυναίκα με πονηρή επιθυμία, έχει κιόλας διαπράξει μέσα του μοιχεία μ` αυτήν. Κι αν κάτι τόσο σπουδαίο σαν το δεξί σου μάτι σε σκανδαλίζει, βγάλ` το και πέταξέ το. Γιατί σε συμφέρει να χάσεις ένα μέλος σου, παρά να ριχτεί όλο το σώμα σου στην κόλαση.»

Με αυτή τη μία λέξη ο Ιησούς καταδίκασε με τον πιο ισχυρό τρόπο που υπάρχει (την απειλή της Κόλασης) όλες τις μορφές πορνογραφίας και όλη τη βιομηχανία εμπορικοποίησης του γυναικείου σώματος στους τομείς της διαφήμισης και της διασκέδασης. Μπορείτε να φανταστείτε την οργή που συσσωρεύεται στον Παράδεισο για τη βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκτελεί αυτό ακριβώς που ο Υιός του Θεού απαγορεύει, δηλαδή ο πειρασμός που ασκείται στους άντρες να βλέπουν τις γυναίκες μόνο για ικανοποίηση σεξουαλικής επιθυμίας – όχι ως άτομα, το τονίζω, αλλά μόνο ως αντικείμενα για σεξουαλική ικανοποίηση! Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα στο Ματθαίο 5:28 είναι ότι ο Ιησούς Χριστός θέλει να σώσει τις γυναίκες από αυτή την επίθεση κατά της προσωπικότητάς τους. Οι άντρες που ακολουθούν τον Ιησού είναι προσεκτικοί και φυλάσσονται για το καλό των γυναικών και για τη δόξα του Θεού. Και οι γυναίκες που ακολουθούν τον Χριστό αναζητούν από Αυτόν και όχι από τον κόσμο να τους δείξει πώς να χρησιμοποιούν το σώμα τους.

Εφαρμογή του Χρυσού Κανόνα

Στο βιβλίο του Ματθαίου 7:12 ο Ιησούς λέει, «Όλα όσα θέλετε να σας κάνουν οι άλλοι άνθρωποι, αυτά να τους κάνετε κι εσείς. Σ` αυτό συνοψίζονται ο νόμος και οι προφήτες.» Δε νομίζω να πιστεύετε ότι με αυτά τα λόγια ο Ιησούς άφηνε απ` έξω τις σχέσεις μεταξύ αντρών και γυναικών σαν να μην πρέπει να συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον εφαρμόζοντας το χρυσό κανόνα. Φυσικά και όχι. Πρέπει να φερόμαστε στους άλλους όπως θα θέλαμε εμείς να μας φέρονται.

Είναι δύσκολο να βρεθεί κάτι πιο ριζοσπαστικό από αυτή τη δήλωση. Επιφέρεται επανάσταση στις σχέσεις όταν και τα δύο μέρη εφαρμόζουν αυτόν τον κανόνα. Ο λόγος; Γιατί εγώ και εσύ, από τη φύση μας, έχουμε τη βαθύτατη επιθυμία να μας φέρονται καλά. Σε κανέναν δεν αρέσει να τον κοροϊδεύουν. Σε κανέναν δεν αρέσει να τον αγνοούν και να του δείχνουν ότι είναι άχρηστος. Σε κανέναν δεν αρέσει να τον εκμεταλλεύονται. Και αυτό σημαίνει ότι αν ο καθένας από εμάς ζούσε εφαρμόζοντας το χρυσό κανόνα, κανένας δε θα κορόιδευε τον άλλον. Κανένας δε θα έκανε το διπλανό του να νιώθει άχρηστος. Κανένας δε θα εκμεταλλευόταν κανέναν. Θα μετρούσαμε τη χαρά μας ανάλογα με το πόση χαρά θα προσφέραμε ο ένας στον άλλον. Και αυτό θα ήταν κάτι υπέρ-ριζοσπαστικό, ειδικά στους γάμους και στις σχέσεις μεταξύ αντρών και γυναικών. Και αυτό ακριβώς είναι που θέλει ο Ιησούς από εμάς.

Επιδίωξη Γνήσιας Ομοιότητας με τα Παιδιά και Ταπεινοφροσύνης

Το πιο φοβερό πράγμα που είπε ο Ιησούς κατά των συνηθισμένων αμαρτίων που διαπράττουν άντρες και γυναίκες βρίσκεται στο βιβλίο του Ματθαίου 18:3-4, «Σας βεβαιώνω πως αν δεν αλλάξετε κι αν δε γίνετε σαν τα παιδιά, δε θα μπείτε στη βασιλεία του Θεού. Όποιος λοιπόν ταπεινώσει τον εαυτό του σαν αυτό το παιδί, αυτός είναι ο ανώτερος στη βασιλεία του Θεού.» Οι άντρες που συμπεριφέρονται σαν νταήδες και οι γυναίκες που παριστάνουν τις φιλάρεσκες δεν ομοιάζουν με τα παιδιά. Συμπεριφέρονται απλώς παιδιάστικα. Η γνήσια ομοιότητα με τα παιδιά και η ταπεινοφροσύνη, όπως όλα όσα διδάσκει ο Ιησούς, είναι άκρως ριζοσπαστικά για τις σχέσεις μεταξύ αντρών και γυναικών.

Χριστιανική Ηγεσία ως Ηγεσία υπέρ όσων έχουν ανάγκη

Και πώς συνδέεται αυτό με το συμπέρασμα που βγάλαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ότι δηλαδή ο Θεός έχει καλέσει τους άντρες να είναι υπεύθυνοι για την ηγεσία στη σχέση τους με τις γυναίκες; Ότι οι άντρες είναι αυτοί που πρώτοι θα δώσουν λόγο στον Θεό για την πρωτοβουλία τους να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να είναι σωστή η σχέση;

Η απάντηση: ο Ιησούς καθαγιάζει τη χριστιανική ηγεσία από οτιδήποτε την σπιλώνει και κρατά αυτό που την ενώνει. Την καθαγιάζει από την αγάπη για το εγώ μας και διαμορφώνει την πραγματικότητα της υπηρεσίας προς τους άλλους. Μας λέει, «Γιατί όποιος υψώσει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί» (Ματθ. 23:12) Εδώ, στο πλαίσιο της χριστιανικής ηγεσίας, τελειώνει η υπεροψία και η αγάπη για τον εαυτό μας. Λέει επίσης, «Όποιος θέλει να γίνει μεγάλος ανάμεσά σας πρέπει να γίνει υπηρέτης σας» (Ματθ. 20:26) Αυτό είναι το κλειδί για την ηγεσία που στόχο έχει να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας.

Πόσο μεγάλο λάθος όμως θα κάναμε αν ισχυριζόμασταν πως ο Ιησούς εξυψώνοντας τη σημασία της υπηρεσίας προς τους άλλους εξάλειψε την έννοια της ηγεσίας. Γνωρίζουμε από όλα όσα έχει πει και έχει πράξει πως αυτό δεν ισχύει.

Είπε το εξής, «Αλλά ο ανώτερος ανάμεσά σας πρέπει να γίνει σαν τον κατώτερο, κι ο αρχηγός σαν τον υπηρέτη» (Λουκάς 22:26). Ποτέ δεν είπε «Ο αρχηγός να σταματήσει να είναι αρχηγός» ούτε «Το να υπηρετείς σε καθιστά λιγότερο αρχηγό». Είπε απλώς, «Όπου υπάρχει ηγεσία, ας είναι ηγεσία η οποία θα υπηρετεί».

Έδωσε τον εαυτό Του ως παράδειγμα για να εξηγήσει αυτό που είπε: ακόμη και στο κατώτατο σημείο υπηρεσίας που μπορούσε να φτάσει, με την πετσέτα τυλιγμένη γύρω του και πλένοντας τα πόδια των μαθητών Του σαν να ήταν σκλάβος, κανένας δεν αμφέβαλλε για το ποιος ήταν ο αρχηγός. Αυτόν θα ακολουθούσαν. Και αν καταλάβαιναν το νόημα αυτής της πράξης Του, θα είχαν και αυτοί γονατίσει. Η έννοια της υπηρεσίας δεν ανατρέπει ή ακυρώνει την ηγεσία. Τη μεταμορφώνει. Όταν ο Ιησούς ήταν πάνω στο σταυρό φανερά αδύναμος και αβοήθητος οδηγούσε με την πράξη Του όσους πίστευαν σε Αυτόν στη δόξα του Παραδείσου.

Αυτό που κάνει ο Ιησούς για εμάς είναι να μας δείχνει και να μας διδάσκει ότι αν ο άνθρωπος ντυθεί τον μανδύα της ηγεσίας όπως περιγράφεται στο κεφάλαιο 2 της Γένεσης δε θα το διεκδικεί ως δικαίωμα για τον εαυτό του αλλά θα το αποδεχθεί ως ευθύνη δοσμένη από τον Κύριο. Η γλώσσα της ηγεσίας είναι η γλώσσα της ευθύνης όχι η γλώσσα των δικαιωμάτων. Είναι ευθύνη όσων είναι ηγέτες που υπηρετούν, όχι δικαίωμα για υπεροπτική κυριαρχία.

Για το ίδιο θέμα μιλάει ο απόστολος Παύλος, για τους συζύγους που πρέπει να αγαπούν και να υπηρετούν όπως ο Χριστός, στην Προς Εφεσίους επιστολή στο κεφάλαιο 5. Σ` αυτό θα αναφερθούμε την επόμενη εβδομάδα.

Translation by Haroula Konstantinidou

Αναδημοσιεύτηκε, ύστερα από άδεια, από την ιστοσελίδα http://el.gospeltranslations.org/

Comments are closed.