Αγία Γραφή και Επιστήμη: Συμβαδίζουν;

Γράφει ο Δρ Ανανίας Καβάκας, Νευρολόγος- Ψυχίατρος

Ερώτηση: Συμβαδίζει η Αγία Γραφή με την επιστήμη; Όσα περιγράφει, έχουν επιστημονικές βάσεις ή όχι;

Απάντηση: Οπωσδήποτε ναι. Παρόλο που η Αγία Γραφή δεν είναι και ούτε έπρεπε να είναι ένα επιστημονικό βιβλίο, με την έννοια του επιστημονικού βιβλίου που ξέρουμε σήμερα, για τους λόγους που θ’ αναφερθούν πιο κάτω, αυτά που γράφει είναι αληθινά. Αν η Αγία Γραφή είχε γραφτεί με επιστημονικό τρόπο και με βάση τις επιστημονικές γνώσεις μας σήμερα, τότε για τους ανθρώπους που έζησαν τους περασμένους αιώνες θα ήταν ακαταλαβίστικο βιβλίο, ενώ για τους ανθρώπους που θα ζήσουν 100 ή 200 χρόνια μετ’ από μας θα ήταν ένα ξεπερασμένο βιβλίο.

Το αξιοθαύμαστο με την Αγία Γραφή είναι ότι γράφτηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε και οι άνθρωποι που έζησαν το 500 π.Χ. την καταλάβαιναν, και για τους ανθρώπους του 21ου αιώνα είναι ένα θαυμάσιο βιβλίο. Επίσης, και οι αγράμματοι άνθρωποι μπορούν να την καταλάβουν και να βρουν το Σωτήρα της ψυχής τους, αλλά ικανοποιεί και τους πολύ μορφωμένους.

Εξάλλου, ο σκοπός του Θεού που ενέπνευσε τους συγγραφείς της Αγίας Γραφής, δεν ήταν να γράψουν ένα βιβλίο που θα διδάσκει τους ανθρώπους Γεωγραφία, Αστρονομία, Φυσική, Ζωολογία ή Μετεωρολογία, αλλά για να καταγράφει την ιστορική εξέλιξη των σχέσεων του Θεού με τον άνθρωπο διαμέσου των αιώνων, που ολοκληρώθηκε με την ενανθρώπιση και τη σταυρική θυσία του Γιου Του, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, για να γίνει δυνατή η σωτηρία μας και η απόκτηση της αιώνιας ζωής.

Παρόλο όμως που δεν είναι ένα βιβλίο Γεωγραφίας, Αστρονομίας, Φυσικής ή κάποιας άλλης επιστήμης, αυτά που παραθέτει από τα επιστημονικά αυτά πεδία είναι ακριβή.

Περισσότερα στοιχεία για την απορία σας μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά:  ΖΗΤΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ- ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΗΣ». ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ο ΛΟΓΟΣ.  Σελ. 723.  

 

Comments are closed.