ΑΚΛΟΝΗΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – Μήπως σου αρέσει να μην εξωτερικεύεσαι;

Γράφει ο Σταύρος Θεοφάνους.

Ένα εβδομαδιαίο άρθρο για την Ελληνική οικογένεια που δίνει πρακτικές συμβουλές για το γάμο, για τις οικογενειακές σχέσεις,  και για την ανατροφή των παιδιών.

%ce%b1%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b7-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b1Μήπως σου αρέσει να μην εξωτερικεύεσαι;

Οι περισσότεροι από μας έχουμε κάποια πράγματα που δε θα θέλαμε να τα συμμεριστούμε με τον έξω κόσμο, αλλά μερικοί είναι υποδουλωμένοι στα μυστικά τους. Εξωσυζυγικές σχέσεις, ναρκωτικά, εξάρτηση από το ποτό και την πορνογραφία, κακομεταχείριση συντρόφου ή παιδιού – αποτελούν μυστικά που μπορούν να φθείρουν και να καταστρέψουν τη ζωή , το γάμο, την οικογένεια και την καριέρα. Αν ζεις κάτω από αυτά τα δεσμά, ή αν κρύβεις κάτι από τον/την σύντροφό σου, από τα παιδιά σου ή τους φίλους σου, είναι καιρός να το παραδεχτείς. Το πρώτο βήμα για να απελευθερωθείς από αυτά τα δεσμά είναι να εξομολογηθείς … και ασφαλώς θα έχεις κάποιες συνέπειες και θα υποφέρεις μ’ αυτήν την εξομολόγηση. Να θυμάσαι όμως ότι μόνο η αλήθεια μπορεί να σε ελευθερώσει.

Μην το θεωρείτε δεδομένο ότι είμαι υποχρεωμένος/η να κάνω ό,τι κάνω…

Μήπως νιώθεις ότι ο προορισμός σου είναι να καθαρίζεις το σπίτι , να πλένεις τα ρούχα, να συμμαζεύεις και να φροντίζεις τους άλλους, να κάνεις τον ταξιτζή για τα παιδιά… και κανένας δεν τα προσέχει; Ή, μπορεί να νιώθεις ότι για το μόνο που σε χρειάζονται μέσα στο σπίτι είναι για να φέρνεις χρήματα. Αυτά τα αισθήματα μπορεί να τα έχουν πολλές φορές μια πολυάσχολη μητέρα ή ένας πολυάσχολος πατέρας. Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις; Πρώτα, αναγνώρισε αυτά που κάνει ο σύντροφός σου. Δώστου να καταλάβει ότι αυτή η πεζή φαινομενικά ρουτίνα ΕΙΝΑΙ πολύ σημαντική. Δεύτερον, αν είναι δυνατόν, δώστου μία ημέρα άδεια από τα καθημερινά του καθήκοντα κάνοντάς τα εσύ. Τέλος, βάλε και τα παιδιά να πάρουν μέρος. Πες τους να γράψουν ένα σημείωμα στη μαμά ή στον μπαμπά και να την/τον ευχαριστούν για ό,τι κάνει γι αυτά.

Τι σπόρο σπέρνεις;

Αν  σπέρνεις σπόρο ντομάτας, θα έχεις ντομάτες, σωστά; Αν σπείρεις σπόρους για αγγουράκια, θα πάρεις αγγουράκια. Θερίζεις αυτό που σπέρνεις. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο σπόρος που σπέρνεις στις σχέσεις σου προσδιορίζει αυτό που θα εισπράξεις σαν αντίκρυσμα. Θέλεις τα παιδιά σου  να είναι ανεκτικά και ευγενικά μαζί σου και να σε σέβονται; Τότε δεν έχεις παρά να σπείρεις το σπόρο της υπομονής, της ευγένειας και του σεβασμού σ’ αυτά. Θέλεις ο σύντροφός σου να δείχνει κατανόηση, να σε αγαπάει και να σου είναι πιστός; Τότε σπείρε αυτούς ακριβώς τους σπόρους εσύ. Να συμπεριφέρεσαι στους άλλους όπως θάθελες να σου συμπεριφέρονται.

Έβαλες τον εαυτό σου στη θέση του υιοθετημένου παιδιού σου;

Για να καταλάβεις πώς πρέπει να φέρεσαι στο υιοθετημένο παιδί σου, πρέπει να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση του. Πώς θα ένιωθες αν χώριζαν οι γονείς σου; Πώς θα ένιωθες αν κάποιος από τους γονείς σου ξαναπαντρευόταν; Και πώς θα ένιωθες αν είχες τώρα κάποιο ξένο άτομο να σου λέει τι να κάνεις; Για ένα παιδί είναι μία πολύ σημαντική μεταβατική περίοδος όταν αποκτήσει κάποιον θετό γονιό. Γι αυτό, όταν δεν συμπεριφέρεται καλά ή δεν είναι όπως θάπρεπε μαζί σου—πριν χάσεις την ψυχραιμία σου ή πάρεις το θέμα προσωπικά, περπάτησε για ένα μίλι με τα δικά του παπούτσια, και …

Όταν η πρώτη σου προτεραιότητα είναι η οικογένειά σου, τότε είσαι στο σωστό δρόμο, στο δρόμο που οδηγεί σ’ έναν ακλόνητο γάμο και σε μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Comments are closed.