ΑΚΛΟΝΗΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 5

image002Ένα εβδομαδιαίο άρθρο για την Ελληνική οικογένεια που δίνει πρακτικές συμβουλές για το γάμο, για τις οικογενειακές σχέσεις,  και για την ανατροφή των παιδιών.

Μήπως το παιδί σου δεν έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του;

Ίσως αυτό να έχει να κάνει με σένα. Ως γονείς, πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνουμε αποθαρρύνουμε τα παιδιά μας. Κι αυτό το κάνουμε όταν έχουμε παράλογες προσδοκίες… βλέποντας μόνο αυτά που τα παιδιά μας πρέπει να βελτιώσουν αντί να δούμε αυτά που καταφέρνουν. Κι αυτό το κάνουμε με την αδιαφορία μας, όταν το πρόγραμμά μας το προσωπικό είναι πάνω απ’ όλα, και δεν είμαστε κοντά τους για να τους δείξουμε την προσοχή που χρειάζονται. Έπίσης αποθαρρύνουμε τα παιδιά μας όταν δε δείχνουμε τη λεπτότητα που πρέπει και νευριάζουμε μαζί τους για κάτι που έκαναν – χωρίς νατα ακούσουμε προηγουμένως. Κι έτσι πληγώνουμε τα παιδιά μας με την ακαμψία μας. Πολλές φορές λέμε «όχι» στα παιδιά μας, απλά και μόνο γιατί μας βολεύει πιο πολύ.

Τι θέλουν οι άντρες; Μέρος Ι

Ο συγγραφέας Pat Morley λέει ότι ένα πράγμα που θέλουν οι άντρες είναι έτοιμοι να δώσουν ακόμη και τη ζωή τους φτάνει να υπάρχει κάποιος σκοπός. Για να μαζέψει άντρες ο Ernest Shackleton για την αποστολή στην Ανταρκτική διέδωσε την εξής γνωστή διαφήμιση… ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΝΤΡΕΣ για επικίνδυνο ταξίδι. Μικρή αμοιβή, πολύ κρύο, ατέλειωτοι μήνες γεμάτοι σκοτάδι, διαρκείς κίνδυνοι, αμφίβολη η ασφαλής επιστροφή. Χρειαζόταν μόνο 27 άντρες και όμως παρουσιάστηκαν 5.000! Γιατί; Γιατί ήθελαν να κάνουν κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία του κόσμου. Άντρες, σκεφτείτε κάποιον σκοπό στον οποίο μπορείτε να αφοσιωθείτε, και επιδιώξτε τον.

Τι θέλουν οι άντρες; Μέρος ΙΙ

Μιλήσαμε για το πρώτο που θέλουν οι άντρες…κάτι για το οποίο να δώσουν τη ζωή τους – μία αιτία, έναν σκοπό. Το δεύτερο πράγμα που θέλουν οι άντρες, σύμφωνα με το συγγραφέα Pat Morley, είναι κάποιον με τον οποίο να μπορούν να συμμερίζονται τα αισθήματα και συναισθήματά τους – μία σχέση ουσιαστική με νόημα. Ακόμη και ο πιο σκληρός άντρας θέλει κάποιον για να συμμεριστεί τις χαρές του και τις λύπες του. Άντρες, όπως λέει  ο Morley, στο τέλος της ζωής μας, «Εκείνο που θα έχουμε θα είναι δύο κουνιστές πολυθρόνες η μια κοντά στην άλλην. Δε νομίζετε ότι πρέπει να επενδύσετε σήμερα στη γυναίκα που θα κάθεται δίπλα σας τότε;»

Μήπως τα παιδιά σου αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο των ναρκωτικάν;

Μία πρόσφατη έρευνα από το Κρατικό Κέντρο για τη Χρήση και Κατάχρηση Ναρκωτικών δείχνει ότι οι περισσότεροι γονείς δεν ξέρουν αν γίνεται διακίνηση ναρκωτικών στα σχολεία των παιδιών τους. Και όμως, 80% από τα παιδιά του Λυκείου (High school)  και 44% από τα παιδιά του Γυμνασίου (Middle School) έχουν δει να κυκλοφορούν ναρκωτικά στο σχολείο τους ή έχουν δει μαθητές να τα παίρνουν στο σχολείο… κι αυτό συμβαίνει τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά σχολεία. Γιαυτό  αντί να νομίζεις ότι το σχολείο του παιδιού σου είναι ασφαλές και ακίνδυνο, πέρνα στην επίθεση και μίλησε με τα παιδιά σου γι αυτά που βλέπουν στην αυλή του σχολείου. Κι ακόμα, συνεργάσου με άλλους γονείς και διευθυντές για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στα σχολεία.

Όταν η πρώτη σου προτεραιότητα είναι η οικογένειά σου, τότε είσαι στο σωστό δρόμο, στο δρόμο που οδηγεί σ’ έναν ακλόνητο γάμο και σε μια ευτυχισμένη οικογένεια.

 

 

Comments are closed.