ΑΚΛΟΝΗΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 4

image002Ένα εβδομαδιαίο άρθρο για την Ελληνική οικογένεια που δίνει πρακτικές συμβουλές για το γάμο, για τις οικογενειακές σχέσεις,  και για την ανατροφή των παιδιών.

Έχεις την εντύπωση ότι τα παιδιά σου μεγαλώνουν πολύ γρήγορα;

Και όμως δεν είναι απλώς η ιδέα σου. Κάποιος τίτλος άρθρου έλεγε, «Τα παιδάκια του χθες σήμερα γίνονται έφηβοι.» Παιδιά ηλικίας 8 με 12 ετών σήμερα τους αρέσει να συμπεριφέρονται σαν έφηβοι και θέλουν την ανεξαρτησία τους από τους γονείς τους. Ακόμα και στο δημοτικό, τα παιδιά θέλουν να έχουν το δικό τους κινητό, να ακούνε τη μουσική των μεγάλων, να βάζουν μέικ απ και να φοράνε προκλητικά ρούχα.Μερικά παιδιά μάλιστα βγαίνουν και ραντεβού και δημιουργούν τις προσωπικές τους σελίδες. Αλλά όσο κι αν προσπαθούν να συμπεριφέρονται ως έφηβοι, εξακολουθούν να είναι παιδιά και στο μυαλό και στη συμπεριφορά. Γιαυτό φρόντισε να βάλεις περιορισμούς στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στα περιοδικά  αλλά και στην επιρροή των συνομηλίκων τους. Βοήθησέ τα να καταλάβουν ότι είναι ακόμα παιδιά.

 Πώς μπορείς να βάλεις γερά θεμέλια στην οικογένειά σου;

Να δείχνεις εκτίμηση στο σύντροφό σου και στα παιδιά σου. Με ποιον τρόπο; Όταν δίνεις περισσότερη αξία και σημασία στους άλλους και τους βλέπεις σαν πολύτιμους θησαυρούς. Οι γονείς που θέλουν να τους τιμούν τα παιδιά τους πρέπει πρώτα εκείνοι να συμπεριφέρονται σ’ αυτά με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Είναι λυπηρό να βλέπεις πώς μερικοί γονείς ταπεινώνουν τα παιδιά τους περιφρονώντας τα, μειώνοντάς τα και κοροϊδεύοντάς τα. Ένας άλλος τρόπος που ο γονιός μπορεί να κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση από τα παιδιά του είναι να τιμάει και να εκτιμάει το δικό του πατέρα ή μητέρα. Στερέωσε λοιπόν το σπίτι σου στο θεμέλιο της εκτίμησης και του σεβασμού. Και όπως λέμε πάντα:

 Πώς αντιμετωπίζεις τους πειρασμούς;

Για μερικούς οι πειρασμοί είναι να παίζουν χαρτιά… για άλλους να δημιουργούν εξωσυζυγικές σχέσεις, για άλλους να πίνουν πολύ. Μπορείς να φτάνεις πολύ κοντά χωρίς να καείς; Ή νομίζεις ότι είσαι πολύ δυνατός χαρακτήρας και εξακολουθείς να βάζεις τον εαυτό σου σε τέτοιες προκλητικές καταστάσεις; Όπως λέει κι η παροιμία πρέπει να γυρνάμε την πλάτη μας στον πειρασμό. Κι έτσι είναι το σωστό: να απομακρυνθούμε από τον πειρασμό. Με άλλα λόγια, ο καλύτερος τρόπος για ν’ αποφύγεις τον πειρασμό είναι να φύγεις όσο πιο μακριά του γίνεται.

Παππούδες και γιαγιάδες, τα εγγόνια σας, σας χρειάζονται.

Καθώς μεγάλωνα, είχα την τύχη να ζω με τον παππού μου και τη γιαγιά μου που πολλές φορές μου διηγόντουσαν ωραίες ιστορίες για τους προγόνους μου. Τώρα αντιλαμβάνομαι και πιστεύω πως μία μεγάλη προσφορά που μπορεί να κάνει ο παππούς ή η γιαγιά στα εγγόνια του/της  είναι να μεταδώσει την ιστορία της οικογένειας – τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και πόσο ωραία περνούσαν. Μια παλιά παροιμία λέει, «Όταν πεθαίνει ένα ηλικιωμένο άτομο, είναι σα να καίγεται μια βιβλιοθήκη.» Παππούδες και γιαγιάδες, εσείς είστε η βιβλιοθήκη για τα εγγόνια σας – που τα συνδέετε με τις σελίδες του παρελθόντος.

Όταν βάζεις την οικογένειά σου στην πρώτη θέση, τότε είσαι στο σωστό δρόμο, στο δρόμο που οδηγεί σ’ έναν ακλόνητο γάμο και μια ευτυχισμένη οικογένεια.

 

Comments are closed.