ΑΚΛΟΝΗΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 3

image001Ένα εβδομαδιαίο άρθρο για την Ελληνική οικογένεια που δίνει πρακτικές συμβουλές για το γάμο, για τις οικογενειακές σχέσεις,  και για την ανατροφή των παιδιών.

Μήπως το παιδί σου έχει πρόβλημα να κάνει φίλους;

Οι κοινωνικές ικανότητες δεν είναι πάντα έμφυτες. Γιαυτό μάθε στα παιδιά σου τις βασικές αρχές. Πρώτα, πρώτα, προσδιόρισε κάποια βασικά θέματα που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα όπως όταν δε συμμερίζονται τα πράγματά τους, όταν γκρινιάζουν ή όταν χάνουν σε κάποιο παιχνίδι. Στη συνέχεια ασχολήσου με το καθένα ξεχωριστά. Παρακολούθησε το παιδί σου και κάντε οι δυο σας κάποια εξάσκηση. Μάθε στο παιδί σου να είναι καλός φίλος  δίνοντας θάρρος στα άλλα παιδιά, ακούγοντάς τα με προσοχή και δείχνοντας καλή συμπεριφορά και καλούς τρόπους. Όταν διδάσκεις στα παιδιά σου πώς να ζουν αρμονικά με τους άλλους, τα προετοιμάζεις για πετυχημένες σχέσεις που διαρκούν.

Φέρνεις στη μνήμη σου τα παλιά;

Θυμάσαι το πρώτο σου ραντεβού με τη γυναίκα σου; Θυμάσαι το πρώτο φιλί από τον άντρα σου; Αν φέρνεις στο νου σου εκείνες τις μέρες της γνωριμίας σου μπορείς να ανανεώσεις το πάθος για τον/την σύντροφό σου στη σχέση σου. Αν είναι δυνατό, κάντε αναπαράσταση του πρώτου σας ραντεβού ή της ημέρας που κάνατε την πρόταση γάμου στη γυναίκα σας. Ξοδέψτε χρόνο στον καναπέ μιλώντας για τα συναισθήματά σας και τις σκέψεις σας την πρώτη φορά που συναντηθήκατε… ή όταν διαπιστώσατε ότι είστε ερωτευμένος/η. Όταν αναπολείς και φέρνεις πίσω στο νου σου εκείνα τα συναισθήματα δυναμώνεις τη φλόγα στο γάμο σου και θυμάσαι τι ήταν αυτό που σε έκανε να αγαπήσεις τον/την σύντροφό σου.

Μήπως έχεις χρέη που σε πιέζουν;

Αν έχεις χρέη, να ξέρεις πως δεν είσαι ο μόνος που χρωστάει. Μία έρευνα που έγινε από κάποιο οικονομικό περιοδικό έδειξε ότι ο πρώτος στόχος του ανθρώπου όσο αφορά τα οικονομικά είναι να πληρώσει τα χρέη του και να αποταμιεύσει για τα γεράματά του. Αλλά μόνο το ένα τρίτο ήταν 100% σίγουροι ότι θα μπορούσαν να πετύχουν τους στόχους τους. Και ξέρετε ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δε θα μπορούσαν; Επειδή δεν έχουν τους πόρους, επειδή δεν έχουν κάποιο προγραμματισμό, ή τους λείπει η αυτοπειθαρχία. Και όμως το να απαλλαγείς από τα χρέη σου και να προγραμματίσεις για το μέλλον είναι δύο στόχοι που πρέπει να τους προσέξεις ιδιαίτερα και με πολλλή σοβαρότητα.

Είσαι έτοιμος/η να κάνεις μια αναθεώρηση του ρόλου σου;

Αναφέρομαι στο ρόλο σου ως γονιός. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθεις την πραγματικότητα είναι να ρωτήσεις τα ίδια τα παιδιά σου. Να ξέρεις όμως… τα παιδιά είναι ειλικρινή και θα σου το πουν στα ίσια. «Δουλεύεις πάρα πολύ, μαμά.» «Δεν παίζεις μαζί μου αρκετά, μπαμπά.» «Χθες βράδυ όταν ήρθες σπίτι ήσουν πολύ απότομος/η.» Τώρα που τα παιδιά σου εκφράστηκαν, το επόμενο που μπορείς να κάνεις είναι να τα ρωτήσεις, « Είμαι καλός μπαμπάς/καλή μαμά;» Και μετά, το μυστικό είναι να ακούσεις—χωρίς να διακόπτεις ή να δικαιολογείσαι. ΄Ακου με προσοχή και σοβαρότητα τις απαντήσεις τους, και φύλαξέ τες.

Όταν η πρώτη σου προτεραιότητα είναι η οικογένειά σου, τότε είσαι στο σωστό δρόμο, στο δρόμο που οδηγεί σ’ έναν ακλόνητο γάμο και σε μια ευτυχισμένη οικογένεια.

 

Comments are closed.