ΑΚΛΟΝΗΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 2

image002Ένα εβδομαδιαίο άρθρο για την Ελληνική οικογένεια που δίνει πρακτικές συμβουλές για το γάμο, για τις οικογενειακές σχέσεις,  και για την ανατροφή των παιδιών.

Θέλεις να βελτιώσεις το γάμο σου;

Τότε πες στον άντρα σου /στη γυναίκα σου αυτήν τη μικρή φρασούλα:

«Πόσο χαίρομαι που σε παντρεύτηκα.»

Αυτά τα απλά λόγια θα κάνουν τον/την σύντροφό σου να νιώσει ότι εξακολουθείς να τον/την αγαπάς και να τον/την εκτιμάς.

Αν νιώθει ανασφάλεια ή νομίζει ότι δεν τον/την αγαπάς πια, αυτά τα λόγια θα στερεώσουν την αγάπη σας.

Αν εσύ και ο/η σύντροφός σου περνάτε μια δύσκολη περίοδο, δοκιμάστε να την ξεπεράσετε.

Μπορείτε να βγείτε έξω και να τα κουβεντιάσετε ενώ θα τρώτε κάτω από το φως των κεριών, ή μέσα στο αυτοκίνητο ενώ θα πηγαίνετε να παρακολουθήσετε τον ποδοσφαιρικό αγώνα του παιδιού σας. Ο τόπος δεν έχει σημασία αλλά τα λόγια.

Το ξέρεις ότι το παιδί σου που είναι στην εφηβεία έχει ένα κουμπί σιωπής;

Ένα κουμπί που το ενεργοποιεί όταν ο γονιός μιλάει ώρες ατέλειωτες για κάποιο θέμα σοβαρό. Πρέπει να μάθουμε να μιλάμε στον έφηβό μας/στην έφηβή μας μ’ έναν τρόπο που να μας καταλαβαίνει εύκολα. Να φροντίζουμε να τονίζουμε αυτό που θέλουμε μέσα σε 30 δευτερόλεπτα ή να του/της κάνουμε μια σύντομη ερώτηση. Μετά να τον/την αφήνουμε να μιλήσει, να τον/την κοιτάμε στα μάτια και να τον/την ακούμε με προσοχή. Να παρακολουθούμε το πρόσωπό του/της ενώ μιλάμε και να ερευνούμε τις αντιδράσεις του/της. Αν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή και βάζει σε λειτουργία το κουμπί της σιωπής, τότε καλό είναι να αφήσουμε τη συζήτηση για κάποια άλλη φορά.

Έχεις ξεκάθαρα όρια για τα παιδιά σου;

Αν παρακολουθείτε  αθλητικούς αγώνες, θα έχετε δει κάποιες πολύ ωραίες φάσεις που ακυρώνονται γιατί η μπάλα βγήκε έξω από τον αγωνιστικό χώρο.  Αν δεν έχετε ξεκάθαρα όρια για τα παιδιά σας, μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς να ξέρουν πώς να πετυχαίνουν το σωστό στόχο στη ζωή. Σήμερα πολλά παιδιά είναι εκτός ελέγχου γιατί οι γονείς τους δεν τους ξεκαθάρισαν ποια είναι τα όρια μέσα στα οποία μπορούν να κινηθούν. Όπως ακριβώς στους αθλητικούς αγώνες, έτσι και στην οικογένεια οι γονείς πρέπει να καθορίσουν τα όρια με σαφήνεια και να επιβάλουν ποινές όταν τα παιδιά τους βγαίνουν έξω από αυτά.

Μπορείς να διαθέσεις δεκαπέντε λεπτά για να βελτιώσεις το γάμο σου;

Αφού πάνε τα παιδιά σας για ύπνο, κάθησε και κουβέντιασε με τον άντρα σου/τη γυναίκα σου. Δεκαπέντε λεπτά είναι αρκετά. Εύκολο δεν είναι; Μπορεί να είναι δύσκολο να διακόψουμε αυτό που κάνουμε συνήθως για να εναρμονιστούμε ο ένας με τον άλλον. Αλλά δοκίμασέ το. Άσε τα πιάτα. Άσε για λίγο το κομπιούτερ. Μην κάνεις τη βραδυνή σου τουαλέτα… για δεκαπέντε λεπτά. Ο περιορισμένος χρόνος βοηθάει τα ζευγάρια που πανικοβάλλονται από τη σκέψη ότι πρέπει να μιλήσουν.

Δεκαπέντε λεπτά μπορούν να κάνουν το γάμο σου πιο σταθερό και να μπεις στο σωστό δρόμο, στο δρόμο που οδηγεί σ’ έναν ακλόνητο γάμο και μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Comments are closed.